Prin decizia civilă nr. 385 R din 28.05.2010 tribunalul a admis recursul declarat de recurenta-reclamantă R. T., , împotriva sentinţei civile nr. 364 din 10 martie 2010 a Judecătoriei R. de .V în contradictoriu cu intimatul-pârât S. M.
A modificat sentinţa atacată, în sensul că a admis acţiunea reclamantei R. T. împotriva pârâtului S. M. şi a stabilit cuantumul pensiei de întreţinere majorate în favoarea reclamantei, în sarcina pârâtului, la 150 lei lunar, începând cu data de 9 februarie 2010, până la încetarea stării de nevoie a reclamantei.
Pentru a pronunţa această hotărâre, tribunalul a reţinut:
Prin acţiunea înregistrată sub nr. 496/292 din 9 februarie 2010 pe rolul Judecătoriei R. de V., reclamanta R. T. a chemat în judecată pe pârâtul S. M., pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună majorarea pensiei de întreţinere la care a fost obligat în favoarea ei prin sentinţa civilă nr. 1277/11.03.2010 a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti.
În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că prin sentinţa sus menţionată, pârâtul a fost obligat să-i plătească suma de 93 lei /lună cu titlu de pensie de întreţinere, ca urmare a incapacităţii de muncă intervenită în timpul căsătoriei.
A mai arătat reclamanta, că de la data stabilirii pensiei de întreţinere, venitul minim pe economie în raport de care a fost stabilit cuantumul pensiei s-a majorat, iar nevoile sale au crescut, dată fiind incapacitatea sa de muncă.
În drept au fost invocate dispoziţiile art. 41 alin. 3 din Codul Familiei.
În dovedirea acţiunii, reclamanta a depus înscrisuri .
Pârâtul, deşi citat, nu a depus întâmpinare şi nici nu s-a prezentat pentru a formula eventuale apărări.
Prin sentinţa civilă nr. 364/10.03.2010, Judecătoria R. de V., a respins cererea formulată de reclamantă.
Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut că de la data stabilirii pensiei de întreţinere în favoarea reclamantei, veniturile pârâtului nu s-au majorat.
Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamanta, solicitând modificarea sentinţei şi majorarea pensiei de întreţinere la care a fost obligat pârâtul în favoarea sa.
A motivat că instanţa de fond nu a ţinut seama de faptul că venitul minim pe economie în raport de care s-a stabilit pensia de întreţinere s-a majorat prin HG nr. 1051/2008, la art. 2 fiind prevăzut că „Începând cu data de 1 ianuarie 2009 salariul de bază minim brut pe ţară garantat, în plată se stabileşte la 600 lei lunar….”.
În drept au fost invocate dispoziţiile art. 304 pct. 7 Cod Procedură Civilă.
A anexat cererii, sentinţa civilă nr. 364/10.03.2010 pronunţată de Judecătoria Roşiorii de Vede.
Intimatul deşi citat, nu a formulat întâmpinare.
Verificând legalitatea sentinţei atacate în raport de motivul invocat, tribunalul va admite recursul declarat pentru considerentele ce vor succede:
Prin sentinţa civilă nr. 1277/11.03.2001 pronunţată de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti, pârâtul a fost obligat la plata sumei de 93 lei/lună cu titlu de pensie de întreţinere în favoarea reclamantei, cuantumul fiind stabilit în raport de venitul minim pe economie.
Prin art. 2 din HG nr. 1051/2008, s-a majorat la 600 lei/lună salariul de bază minim brut pe ţară garantat.
Întrucât salariul de bază brut pe ţară s-a majorat la 600 lei (venitul net fiind de 466 lei) de la data stabilirii pensiei de întreţinere şi având în vedere că potrivit art. 41 alin. 3 Codul Familiei întreţinerea poate fi stabilită până la o treime din venitul net din muncă al soţului obligat la plata ei, instanţa de fond, în mod eronat a respins acţiunea.
În raport de criteriile prevăzute de art. 41 alin. 3 din Codul Familiei şi de dispoziţiile art. 2 din HG nr. 1051/2008, reclamanta era îndreptăţită la majorarea pensiei de întreţinere.
Ca urmare, în baza art. 312 alin. 2 Cod Procedură Civilă, se va admite recursul declarat, modifica sentinţa atacată, în sensul stabilirii cuantumului pensiei de întreţinere majorate în favoarea reclamantei, în sarcina pârâtului la 150 lei /lună, începând cu data de 9 februarie 2010, până la încetarea stării de nevoie.
Curtea de Apel Alba Iulia
Decizie de pensie. Răspunderea pentru menţiunile cuprinse în adeverinţele eliberate de angajator aparţine acestuia
Tribunalul Brăila
Contestaţie decizie pensionare .Stagiu de cotizare realizat
Curtea de Apel Constanța
Contestaţie decizie de pensionare. Obligarea Casei de Pensii la emiterea unei decizii de revizuire a pensiei reclamantului, prin care să se valorifice veniturile înscrise în adeverinţa din 14.11.2017 şi la achitarea către reclamant a diferenţelor cuvenite
Judecătoria Onești
pensie restanta
Curtea de Apel Cluj
Contencios administrativ. Cerere pentru eliberarea unei adeverinţe care să ateste aspecte legate de activitatea prestată de petent în calitate de salariat al unei societăţi desfiinţate. Calitatea procesuală pasivă a persoanei juridice care deţine arh...