Procedura insolvenţei

Sentinţă comercială 1275/C din 13.10.2009


Constată că prin cererea înregistrată la data de 13.08.2009 creditoarea a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună deschiderea procedurii simplificate a falimentului debitoarei

In motivarea cererii  creditoarea a arătat în esenţă că deţine faţă de debitoare o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în sumă de 37.027 lei.

In drept s-au invocat prevederile art.3 din Legea nr. 85/2006, art. 177 din OG nr.92/2003.

Debitoarea citată la sediul social şi la uşa instanţei nu s-a prezentat şi nici nu a depus întâmpinare.

Examinând  actele şi lucrările dosarului, judecătorul sindic, reţine în fapt următoarele:

Potrivit prevederilor art. 9 alin.3 din Legea nr. 359/2004 modificată prin OUG nr. 75/2004:„pe parcursul existentei persoanei juridice dovada privind starea acesteia, referitoare la functionare, dizolvare, reorganizare, lichidare, insolventa, reorganizare judiciara, faliment sau suspendare temporara a activitatii, se face cu extrasul de registru emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, valabil 30 de zile de la data emiterii”.

Din cuprinsul certificatului constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Sibiu depus la fila 13, se constată că societatea debitoare, potrivit încheierii judecătorului delegat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Sibiu nr. 2815/17.04.2009, activitatea acesteia  este suspendată conform menţiuni pentru  perioada 01.04.2009-31.03.2012.

Potrivit art. 41 din Legea nr. 31/1990 modificată, societatea comercială este persoană juridică de la momentul înmatriculării şi îşi păstrează capacitatea civilă  până la momentul radierii din registrul comerţului.

In perioada suspendării activităţii, care potrivit art.159 din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 2594/2008 poate fi de 3 ani,  persoanei juridice îi lipseşte capacitatea de exerciţiu.

Printre condiţiile necesare  pentru a fi parte în proces figurează  prezenţa capacităţii procesuale care nu poate fi altceva decât aplicaţiunea pe plan procesual a capacităţii civile sub cele două forme: capacitatea de folosinţă şi capacitatea de exerciţiu.

Un atribut al personalităţii juridice, aparţinând persoanei juridice-societare comercială este şi dreptul de a sta în instanţă în calitate de reclamant sau pârât.

Exerciţiul acţiunii civile, respectiv punerea în mişcare a formelor procedurale care alcătuiesc conţinutul acţiunii este condiţionat de capacitatea de folosinţă şi de exerciţiu a celui chemat în judecată.

Întrucât în prezent activitatea societăţii este suspendată temporar este evident că pe parcursul suspendării acesta nu are capacitate procesuală pasivă, excepţie peremptorie, absolută de natură să justifice  respingerea acţiunii.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea de deschidere a procedurii insolvenţei  formulată de creditoare, împotriva debitoarei

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 13.10.2009.