Natura juridică a acţiunii prin care se solicită reintegrarea
în funcţia de consultant artistic la o instituţie teatrală
Tribunalul Covasna a respins acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul X pentru reintegrarea în funcţia de consultant artistic la teatru, plata drepturilor sociale şi rectificarea cărţii de muncă. În motivarea hotărârii se arată că reintegrarea în funcţia de consultant artistic gradul I nu poate fi acceptată nefăcându-se dovada deţinerii funcţiei în temeiul unei convenţii valabile.
Recursul este fondat.
Potrivit anexei 1 pct. 10 din Legea nr. 188/1999 doar funcţia de director general la instituţia teatrală reprezintă o funcţie publică, nu şi funcţia de consultant artistic. Ori cum în speţă, în litigiu se află pretenţiile legate de reintegrarea în funcţia de consultant artistic şi nu în cea de director, rezultă că cererea nu este de natură a atrage competenţa instanţei de contencios administrativ, ci pe aceea a instanţei de dreptul muncii.
Pe de altă parte, prin cererea formulată, reclamantul contestă nelegalitatea încetării de drept a raporturilor de muncă derivate din funcţia de consultant artistic, ori un atare raport juridic nu poate fi considerat un raport de drept administrativ, chiar dacă angajatorul este o instituţie publică, ci un act de drept al muncii, de vreme ce contractul individual de muncă este cârmuit de Codul muncii, iar nu de legislaţia de drept administrativ. Concluzia se desprinde şi din prevederile art. 18 din Legea nr. 554/2004 potrivit cărora soluţiile instanţei de contencios administrativ vizează doar cazurile de anulare a actului administrativ şi plata daunelor morale sau materiale, fiind excluse astfel cererile de reintegrare în muncă, drepturile salariale şi rectificările carnetului de muncă ce sunt specifice jurisdicţiei muncii.
Tribunalul Argeș
contestaţie decizie de sancţionare
Curtea de Apel Timișoara
Efectele modificării unor clauze ale contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional asupra contractului colectiv de muncă de la nivelul angajatorului.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Litigiu de muncă. Contestaţie împotriva deciziei de concediere, art. 69 alin. 2 lit. d prevede faptul că decizia de concediere trebuie să conţină în mod obligatoriu, în cazul concedierilor colective, criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi
Tribunalul Caraș Severin
Demisie. Termen de preaviz. Efecte
Tribunalul Dolj
Drepturi salariale