Liberare provizorie sub control judiciar. Admiterea în principiu. Condiţiile prevăzute de lege pentru admisibilitatea în principiu a cererii de liberare sub control judiciar sunt cele cuprinse în art. 1606 c. pr. pen. şi care fac parte din dispoziţii...

Hotărâre 34/F din 23.03.2009


Liberare provizorie sub control judiciar. Admiterea în principiu. Condiţiile prevăzute de lege pentru admisibilitatea în principiu a cererii de liberare sub control judiciar sunt cele cuprinse în art. 1606 C. pr. pen. şi care fac parte din dispoziţiile comune ale secţiunii menţionate a Codului de procedură penală.

Tribunalul, a admis în principiu cererea de liberare sub control judiciar  formulată de inculpat pentru cele ce urmează:

Examinarea şi admiterea în principiu a cererii de liberare provizorie este prevăzută de art. 1608 C. pr. pen. şi face parte din dispoziţiile comune în cadrul Secţiunii V (Capitolul I, Titlu IV, Partea generală a Codului de procedură penală) privind liberarea provizorie sub control judiciar şi liberarea pe cauţiune.

Prin urmare, în cazul cererilor de liberare provizorie, într-o primă fază se verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru admisibilitatea în principiu a acesteia, iar în a doua fază se soluţionează cererea, după ascultarea învinuitului sau inculpatului, verificându-se îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege referitoare la temeinicia acesteia.

Condiţiile prevăzute de lege pentru admisibilitatea în principiu a cererii de liberare sub control judiciar sunt cele cuprinse în art. 1606 C. pr. pen. şi care fac parte din dispoziţiile comune ale secţiunii menţionate a Codului de procedură penală.

De regulă, o cerere poate fi inadmisibilă ori de câte ori nu este obiectiv încuviinţată de lege, când lipseşte legitimitatea subiectivă a celui care o foloseşte sau atunci când din datele cauzei rezultă inutilitatea ei funcţională în sensul că nu poate produce efectele pe care legea a înţeles să i se atribuie în cazul respectiv.

În speţă, cererea de liberare provizorie sub control judiciar este obiectiv încuviinţată de lege, persoana care a folosit-o este una din persoanele cărora legea le conferă  beneficiul acestei (art. 1606 C. pr. pen.), cererea are pertinenţa funcţională întrucât poate conduce la satisfacerea intereselor părţii, aceasta neputând fi inadmisibilă, deoarece toate cerinţele legale care creează limitele admisibilităţii sunt satisfăcute.

(Încheierea nr. 34/F din 23 martie 2009 pronunţată de Tribunalul Vâlcea, în dosarul nr. 19/90/2009).