Pedeapsa accesorie. Interzicerea dreptului de a alege în autorităţile publice şi în funcţii elective (art. 64 lit. a c. pen.) Pedeapsa accesorie privind interzicerea dreptului de a alege, prevăzută în art. 71 alin. (1) raportat la art. 64 alin. (1) l...

Decizie 154/A din 14.10.2009


Pedeapsa accesorie. Interzicerea dreptului de a alege în autorităţile publice şi în funcţii elective (art. 64 lit. a C. pen.) Pedeapsa accesorie privind interzicerea dreptului de a alege, prevăzută în art. 71 alin. (1) raportat la art. 64 alin. (1) lit. a) C. pen., nu se aplică în mod automat, ci numai în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare, dacă instanţa constată că, în raport cu gravitatea infracţiunii comise, interzicerea dreptului de a alege respectă principiul proporţionalităţii.

Prin Decizia penală nr. 154/A din 14 octombrie 2009 pronunţată de Tribunalul Vâlcea, în dosarul nr. 2086/241/2008, a fost admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu împotriva sentinţei penale nr. 89 din data de 24 martie 2009, pronunţată de Judecătoria Horezu în dosarul nr.2086/241/2008, în baza art. 379 pct. 2 lit. a C. pr. pen., pentru cele ce urmează:

Potrivit art. 71 alin. 2 C. pr. pen., „Condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64 lit. a) - c) din momentul în care hotărârea de condamnare a rămas definitivă şi până la terminarea executării pedepsei, până la graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori până la împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei”.

Prin Decizia nr. 2 din 6 octombrie 2005 a Curţii Europene a Drepturilor Omului (Marea Cameră) pronunţată în cauza Hirst contra Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, s-a statuat că, referitor  la art. 3 din Protocolul nr. 1 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, pedeapsa accesorie privind interzicerea dreptului de a alege, prevăzută în art. 71 alin. (1) raportat la art. 64 alin. (1) lit. a) C. pen., nu se aplică în mod automat, ci numai în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare, dacă instanţa constată că, în raport cu gravitatea infracţiunii comise, interzicerea dreptului de a alege respectă principiul proporţionalităţii.

Pe cale de consecinţă, în condiţiile Constituţiei României care dă prioritate Dreptului European faţă de Dreptul intern când este vorba de drepturile  omului, Tribunalul a desfiinţat în parte sentinţa apelată şi a interzis inculpatului drepturile accesorii, prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi litera b C. pen. precum şi suspendarea drepturilor accesorii, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, conform art. 71 alin. 5 C. pen.

Faţă de gravitatea redusă a infracţiunii ce a format obiectul condamnării prin sentinţa apelată, raportat la alte infracţiuni mai grave, Tribunalul  a apreciat că nu se poate interzice inculpatului dreptul Constituţional de a alege.

(Decizia penală nr. 154/A din 14 octombrie 2009 pronunţată de Tribunalul Vâlcea, în dosarul nr. 2086/241/2008).