Trafic de influenta

Sentinţă penală Sp20/2007 din 31.03.2009


ROMÂNIA

TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECŢIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ NR. 20/2007 DOSAR NR. 3152/97/2006

Şedinţa publică din 24 ianuarie 2007

PREŞEDINTE…………..-judecător

…………..-grefier

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de d-na procuror şef secţie judiciară ……….

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul M.S.N. trimis în judecată pentru infracţiunile de trafic de influenţă, prev. de art. 257 Cod penal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 290 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică s-au prezentat inculpatul M. S. N. în stare de libertate asistat de avocat ales D. T. şi martorii Muntianu C. şi B.D.D.

Procedura de citare a fost legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

 Instanţa, având în vedere că la termenul anterior s-a pus în discuţie din oficiu, schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 Cod penal în formă continuată, în infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale prev, de art. 288 Cod penal în formă continuată, acordă cuvântul apărătorului inculpatului cu privire la acest aspect.

Apărătorul inculpatului a arătat că nu se opune schimbării încadrării juridice din fapta reţinută prin rechizitoriu, în fapta de fals în înscrisuri oficiale.

Instanţa constată că nu există opoziţie din partea apărării cu privire la schimbarea încadrării juridice puse în discuţie anterior.

S-au audiat martorii sub prestare de jurământ, declaraţiile acestora fiind consemnate în procesele verbale ataşate la dosar.

Apărătorul inculpatului  şi reprezentanta Parchetului, având fiecare cuvântul, au arătat că nu au alte cereri de formulat, solicitând judecarea cauzei în fond

Instanţa a declarat cercetarea judecătorească încheiată şi a acordat cuvântul în fond.

Reprezentanta Parchetului a relatat starea de fapt din actul de acuzare solicitând condamnarea inculpatului la o pedeapsă orientată spre minim pentru infracţiunile de trafic de influenţă, prev. şi ped. de art. 257 Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal şi fals material în înscrisuri oficiale, prev, şi ped. de art. 288 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, această infracţiune din urmă prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, susţinând că vinovăţia acestuia a fost dovedită prin probele administrate în cauză. A mai solicitat ca în baza art. 348 Cod proc. penală, se să dispună anularea actelor false , a se dispune confiscarea sumelor obţinute de inculpat pentru aceste acte medicale false şi a fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Apărătorul inculpatului, avocat D.T., a solicitat în principal a se pronunţa o soluţie de achitare a acestuia pentru infracţiunea de trafic de influenţă , conform art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. c Cod proc. penală, iar pentru infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, achitarea acestuia conform art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. b/1 Cod proc. penală şi aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 5 milioane lei în baza art. 18/1 Cod penal, cu aplicarea art. 91 Cod penal, susţinând că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. În subsidiar, dacă se constată că a săvârşit vreo faptă care să fie sancţionată cu închisoare, a solicitat a se aplica o pedeapsă sub minimul special prevăzut de lege, cu reţinerea circumstanţelor atenuante şi a se dispune suspendarea condiţionată a executării acesteia conform art. 81, 82 Cod penal.

Inculpatul M.S.N., având ultimul cuvânt, recunoaşte că a greşit şi regretă sincer cele întâmplate.

Instanţa a reţinut cauza în pronunţare.

 

TRIBUNALUL:

Asupra cauzei penale de faţă, constată:

Prin rechizitoriul nr.636/P/2006 din 01.09.2006 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, înregistrat la această instanţă sub nr.3152/97/2006, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului M.S.N. (cu datele personale din dosar) pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă prev. de art.257 C.p. şi fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art.290 C.p., ambele în formă continuată, cu aplic. art.41 al.2 C.p., infracţiuni aflate în concurs conform art.33 lit.a C.p.

În sarcina inculpatului s-a reţinut că în toamna – iarna anului 2004-2005, în calitate de instructor auto, a primit de la învinuiţii în cauză, M.L. F., M.C.G. şi B.D. D. câte 500.000 lei (ROL), respectiv 300.000 lei (ROL), după ce în prealabil le crease convingerea că, prin relaţiile pe care le are, le rezolvă eliberarea certificatelor medicale necesare pentru obţinerea permisului de conducere.

S-a mai reţinut că inculpatul a completat cu datele de stare civilă ale celor trei învinuiţi trei certificate medicale falsificate de o persoană rămasă neidentificată, atestând prin aceasta capacitatea acestora de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, în condiţiile în care cunoştea că aceştia nu au efectuat aceste analize medicale.

Cei trei învinuiţi au fost scoşi de sub urmărire penală în baza art.10 lit.b1 C.p.p. pentru infracţiunea de uz de fals prev. de art.291 C.p.

Din examinarea mijloacelor de probă aflate în dosarul de urmărire penală, coroborate cu probele administrate în cursul judecăţii – declaraţia inculpatului (f.9), declaraţiile martorilor M.L.F., M.C.G.şi B.D.D. (f.17, 28 şi 29), precum şi a celorlalte acte şi lucrări ale dosarului, instanţa reţine următoarele:

Inculpatul M.S.N. este instructor auto şi îşi desfăşoară activitatea ca persoană fizică autorizată.

În primăvara anului 2005 a avut cursanţi pe martorii M.L. F., M. C.G. şi B.D. D.. Pentru serviciile prestate de inculpat aceştia au achitat în total câte o sumă de circa 5.500.000 de lei (ROL). Pentru a nu pierde timp pe la cabinetele medicale martorii au acceptat ca inculpatul să furnizeze şi certificatul medical pentru atestarea stării de sănătate a conducătorilor auto, care era obligatoriu în dosarul necesar la susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Singura persoană care a confirmat plata unei sume distincte pentru acest serviciu a fost martorul B.D.D., care a precizat însă că suma (300.000 ROL)a fost oferită din proprie iniţiativă (f.29).

Certificatele medicale au fost copiate/editate pe calculator după un act original, de către un autor rămas necunoscut, iar inculpatul a completat spaţiile libere cu numele şi datele personale ale celor trei martori (f.10-12 şi raportul de expertiză de la filele 54-69 dos. u.p.).

Acţionând astfel, inculpatul a creat aparenţa că cele trei certificate medicale sunt originale. Calitatea de înscrisuri oficiale rezultă din coroborarea art.288 al.3 C.p. cu art.150 al.2 C.p., iar acţiunea de falsificare s-a realizat în teza alterării certificatului medical original prin copiere, urmată de suprascriere.

Inculpatul şi-a asumat vinovăţia pentru comiterea acestei fapte.

Actele au fost reţinute de ofiţerii de poliţie la depunerea dosarelor de către martori în vara anului 2005.

Schimbarea încadrării juridice a fost pusă în discuţie în şedinţele publice din 29 noiembrie 2006 şi 24 ianuarie 2007.

În drept, faptele inculpatului M.S.N., astfel cum au fost descrise mai sus, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (trei acte materiale în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale), prev. şi ped. de art.288 al.1 C.p.,cu aplic. art.41 al.2 C.p., motiv pentru care, în temeiul art.334 C.p.p., se va dispune schimbarea încadrării juridice făcute prin rechizitoriu.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului vor fi avute în vedere criteriile şi principiile prev. de art.52 şi art.72 C.p., disp.art.42 C.p., şi în special atitudinea sinceră manifestată de inculpat pe întreaga durată a procesului penal de faţă.

Pentru considerentele de fapt şi de drept expuse mai sus inculpatul va fi condamnat la o pedeapsă de 3 luni închisoare.

Ţinând cont de profilul pozitiv al inculpatului, care la vârsta de 52 de ani se află la primul contact cu legea penală, şi apreciind că acesta oferă suficiente garanţii că scopul pedepsei va fi mai bine atins chiar fără o privare efectivă de libertate, instanţa va dispune în baza art.81, 82 C.p. suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni.

Potrivit art.359 C.p.p. inculpatului i se va atrage atenţia asupra disp. art.83 C.p.

Cu privire la cea de-a doua acuzaţie, de comitere a infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art.257 C.p., instanţa va aduce o soluţie de achitare în baza art.11 pct.2 lit.a şi art.10 lit.d C.p.p., din următoarele considerente:

Obiectul juridic special al acestei infracţiuni îl constituie relaţiile sociale formate în legătură cu încrederea în funcţionari, despre care se prezumă că nu pot şi nu ar trebui influenţaţi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Ori, în speţă, inculpatul în mod cert nu avea influenţă şi nici nu a lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unui funcţionar. Obligaţia de a obţine atestarea că sunt apţi medical să conducă un autoturism revenea martorilor, iar aptitudinea respectivă trebuia constatată de câte un medic specialist în: boli interne, chirurgie ortopedie, neurologie etc. În acest context, trebuie precizat că legiuitorul, prin art.375 al.2 din Legea nr.95/2006, a hotărât să excludă pe medici din aria de cuprindere a noţiunii de funcţionar public.

Din nici o proba de la dosar nu rezultă că inculpatul ar fi lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra atâtor medici care, în calitatea lor de „funcţionari”, să aplice în fals cele 11 semnături, parafe şi ştampile diferite pe un certificat medical.

În schimb, este adevărat că inculpatul a lăsat să se înţeleagă că, în schimbul banilor pentru şcoala de şoferi, va rezolva şi problema certificatelor medicale, lucru pe care l-a şi făcut, prin falsificarea actelor respective.

Ca atare, singurele atingeri aduse valorilor sociale ocrotite de legea penală au fost cele legate de comiterea unor infracţiuni de fals, pentru care au fost învinuiţi şi cei trei martori scoşi de sub urmărire penală în baza art.181 C.p.

În toate declaraţiile inculpatul a arătat că nu a spus şi nici nu a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra unor medici, ori că poate interveni pe lângă persoane din cadrul unor unităţi medicale. Mai mult, acesta a arătat că elevii săi au cunoscut de la început împrejurarea că certificatele sunt false. Aşa fiind, pasajele incriminatoare din declaraţiile date de învinuiţi în cursul urmăririi penale sunt lipsite de forţă probantă, de vreme ce nu pot fi coroborate obiectiv, prin prisma art.69 C.p.p., cu alte mijloace de probă. De altfel, învinuiţii din faza de urmărire penală au fost audiaţi ca martori şi aceştia au negat că inculpatul ar fi insinuat că poate interveni pe lângă autorităţi pentru a obţine certificate medicale pentru ei.

În baza art.191 al.1 C.p.p. inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă totală de 200 de lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art.334 C.p.p. schimbă încadrarea juridică din infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art.290 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p., în infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art.288 al.1 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p.

Condamnă pe inculpatul M. S. N., fiul lui ….., fără antecedente penale, la:

- 3 (trei) luni închisoare pentru infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale prev. şi ped. de art.288 al.1 Cod penal cu aplic. art.41 al.2 C.p.

În baza art.81 şi art.82 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni.

Pune în vedere inculpatului disp. art.83 Cod penal.

În baza art.11 pct.2 lit.a şi art.10 lit.d C.p.p. achită pe inculpat pentru infracţiunea de trafic de influenţă prev. de art.257 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p.

Obligă pe inculpat la plata sumei de 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţa publică din 24 ianuarie 2007.

PREŞEDINTE,

GREFIER,

PCA/CC/3 ex.

23.02.2007

Domenii speta