Conflict de muncă. Criteriile de acordare ale adaosului pentru sărbătoarea de Paşti prevăzut în Contractul colectiv de muncă. Funcţionarea sucursalei în baza delegărilor de competenţă.

Sentinţă civilă 1557/LM/2010 din 02.11.2010


Conflict de muncă. Criteriile de acordare ale adaosului pentru sărbătoarea de Paşti prevăzut în Contractul colectiv de muncă. Funcţionarea sucursalei în baza delegărilor de competenţă. 

Potrivit Actului Adiţional la CCM „cu ocazia sărbătoririi Sfintelor Paşti 2010, întreg personalul va beneficia de tichete cadou. Cuantumul şi criteriile de acordare vor fi stabilite printr-un Protocol încheiat între părţile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă”.

Prin Protocol s-a stabilit că nu vor beneficia de tichete cadou persoanele înscrise pe listele de concediere colectivă în baza Programului de restructurare, şi nici cele care nu mai aveau calitatea de angajat la data acordării acestora.

Tribunalul Hunedoara Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale – Sentinţa nr.1557/LM/02 noiembrie 2010, rămasă irevocabilă prin nerecurare.

Prin cererea de faţă, reclamantul a chemat în judecata pe pârâtele CNH S.A. şi Exploatarea P., solicitând obligarea acestora în solidar la plata sumei de  500 lei reprezentând drepturi băneşti, respectiv adaosul acordat sub forma tichetelor cadou pentru sărbătorirea zilelor de Paşti 2010, arătând în esenţă că a fost salariat în cadrul societăţii până la data de 31.03.2010, când contractul individual de muncă al acestuia a încetat ca urmare a concedierilor colective, iar potrivit Contractului colectiv de muncă în vigoare, fiecare salariat avea dreptul să primească o sumă de bani denumită adaos, cu ocazia sărbătoririi zilei de Paşti, fără nici o altă restricţie.

 Începând cu anul 2008 acest adaos s-a acordat în bani, iar în anul 2010, urmare a modificării CCM, acest drept s-a acordat sub forma tichetelor cadou.

Prin întâmpinare, pârâta CNH S.A. a invocat excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive, fata de împrejurarea că reclamantul a fost salariat al exploatării din subordinea sa, iar în conformitate cu prevederile din Statutul aprobat prin hotărâre de guvern, subunităţile companiei au statut de sucursale fără personalitate juridică care funcţionează în baza delegării de competenţă, fiind mandatate să efectueze toate operaţiunile necesare pentru încheierea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale angajaţilor proprii, inclusiv concedierea colectivă a acestora, astfel că în baza dispoziţiilor art.41 alin.2 din Codul de procedura civilă, Exploatarea P. poate sta singură în justiţie în calitate de pârâtă pentru actele şi operaţiunile juridice care îi aparţin.

 Pe fondul cauzei, pârâta a solicitat respingerea acţiunii, arătând că reclamantul a fost salariat la Exploatarea P. până la data de 31.03.2010, când contractul individual de muncă al acestuia a încetat ca urmare a concedierilor colective.

Prin Actul Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă al C.N.H. S.A. pe anul 2008, părţile semnatare au convenit sa fie acordat adaosul cu ocazia sărbătoririi Sfintelor Paşti 2010 sub forma tichetelor cadou, iar cuantumul şi criteriile de acordare vor fi stabilite printr-un Protocol încheiat între părţile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă.

  In speţă, prin Protocolul astfel încheiat s-a stabilit ca persoanele înscrise pe listele de concediere colectivă în baza Programului de restructurare, eficientizare şi dezvoltare al C.N.H. - S.A. pentru anul 2010, să nu beneficieze de tichete cadou, astfel că reclamantul nu are calitatea de persoană îndreptăţită să beneficieze de tichete cadou conform acestui criteriu de selecţie.

Prin întâmpinarea formulată în cauză de către pârâta Exploatarea P., s-a solicitat respingerea acţiunii formulate ca netemeinică şi nelegală, arătându-se că  tichetele cadou s-au acordat cu ocazia Sfintelor Paşti 2010, care a fost sărbătorit la data de 04.04.2010, ori reclamantul nu mai avea calitatea de angajat al pârâtei în acel moment.

Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamantul a avut calitatea de salariat a pârâtei Exploatarea P. până în data de 31.03.2010, când s-a dispus încetarea contractului individual de muncă, în baza art.65 alin.1 coroborat cu art.68 din Codul muncii, avându-se în vedere Programul de restructurare, eficientizare şi dezvoltare a C.N.H. S.A. pentru anul 2010.

 Cu privire la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a C.N.H. S.A., instanţa o apreciază ca întemeiată, astfel că în consecinţă va respinge acţiunea formulată împotriva acestei pârâte, ca fiind îndreptată împotriva unei persoane care nu are calitate procesuală pasivă, faţă de următoarele considerente:

 În conformitate cu prevederile art.6 din H.G. nr.806/1998 (actul de înfiinţare al C.N.H. – S.A.), subunităţile companiei au statut de sucursale fără personalitate juridică. Prin art.20 lit.g şi art.25 din Anexa 1.1. din acelaşi act normativ, legiuitorul a înţeles să utilizeze instituţia delegării de competenţă pentru persoanele din conducerea subunităţilor C.N.H. – S.A.

 Exploatarea P. are organe proprii de conducere prin intermediul cărora, în baza delegării de competenţă acordată de către Consiliul de Administraţie conducătorilor subunităţilor companiei, exercită prerogativele şi atribuţiile care decurg din acte normative şi acte ale organelor de conducere ale companiei în legătură cu personalul propriu, inclusiv de Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivelul unităţii, întocmeşte acte financiar contabile până la nivelul balanţei de verificare şi efectuează operaţiuni prin conturi proprii deschise la bănci.

În baza prevederilor cuprinse la punctul 5 din delegarea de competenţă, Exploatarea P. este mandatată ca în numele şi pentru C.N.H. - S.A. să efectueze toate operaţiunile necesare pentru încheierea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale angajaţilor proprii, inclusiv concedierea colectivă a acestora în cadrul unui program de restructurare .

Prin urmare, în baza delegării de competenţă şi având în vedere dispoziţiile art.41 alin.2 din Codul de procedură civilă, Exploatarea P. poate sta singură în justiţie în calitate de pârâtă pentru actele şi operaţiunile juridice care îi aparţin.

Cu privire la capătul de cerere privind acordarea tichetelor cadou cu ocazia Sfintelor Paşti 2010:

 Potrivit Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă al C.N.H. S.A. pe anul 2008, înregistrat la A.J.P.S. Hunedoara, capitolul 10, subcapitolul 10.5.2 indice 1, are următorul conţinut: „cu ocazia sărbătoririi Sfintelor Paşti 2010, întreg personalul va beneficia de tichete cadou. Cuantumul şi criteriile de acordare vor fi stabilite printr-un Protocol încheiat între părţile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă”.

Prin Protocol s-a stabilit că persoanele înscrise pe listele de concediere colectivă în baza Programului de restructurare pentru anul 2010, să nu beneficieze de tichete cadou. În acelaşi Protocol s-a prevăzut ca tichetele cadou să se acorde numai persoanelor care aveau calitatea de angajat la data acordării acestora.

Astfel, se constată că tichetele cadou s-au acordat cu ocazia Sfintelor Paşti 2010, care a fost sărbătorit la data de 04.04.2010, or reclamantul nu mai avea calitatea de angajat al pârâtei în acel moment, întrucât i-a încetat contractul individual de muncă la data de 01.04.2010.

Faţă de considerentele de mai sus, în baza art.284 din Codul muncii, instanţa a respins ca nefondată acţiunea formulată.