PLATA CHELTUIELILOR AVANSATE DE STAT ÎN CELELALTE CAZURI
Art. 192 alin.2 C.p.p. - În cazul declarării apelului ori recursului sau al introducerii oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de către persoana căreia i s-a respins ori care şi-a retras apelul, recursul sau cererea.
Dispoziţiile art.192 alin.2 C.p.p. sunt aplicabile şi în cazul în care se dispune respingerea plângerii formulate în temeiul art. 278 ind 1 C.p.p. (decizia penală nr. 108/R/15 martie 2010 Tribunalul Mehedinţi)
Petentul P.I. a formulat la Judecătoria Orşova plângere împotriva rezoluţiei prin care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de intimatul C.C. pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 288 şi 246 C.p.
Judecătoria Orşova a dispus respingerea plângerii ca nefondată şi obligarea petentului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Împotriva sentinţei s-a declarat recurs de către petentul P.I., care a invocat între altele că în mod greşit s-a dispus obligarea sa la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Tribunalul Mehedinţi a apreciat că soluţia primei instanţe este legală sub acest aspect, deoarece plângerea formulată în temeiul art. 278 ind 1 C.p.p. are valoarea unei „alte cereri”, în sensul prevăzut de art. 192 alin.2 C.p.p.; iar potrivit deciziei nr. LXXXII/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „În cazul respingerii plângerii formulate în condiţiile art. 2781 din Codul de procedură penală împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată ori a dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea acesteia vor fi suportate de către persoana căreia i s-a respins plângerea.”
Curtea de Apel Alba Iulia
Strămutarea cauzei la o altă instanţă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie produce efecte doar în ce priveşte procedurile judiciare în faţa instanţelor, şi nu în faţa organelor de urmărire penală, care rămân competente să efectueze acte de ur...
Tribunalul Vrancea
Contestaţie act administrativ fiscal.
Curtea de Apel Târgu Mureș
a) Omor calificat. Săvârşirea faptei cu premeditare şi în public. b) Apel declarat împotriva încheierii prin care s-a respins o cerere de scutire de la plata amenzii judiciare. Admisibilitate
Curtea de Apel Alba Iulia
Calitate procesual activă. Obligaţia unităţii deţinătoare să emită decizie de restituire in natură.
Curtea de Apel Suceava
Conflict negativ de competență. Instanţa competentă a verifica legalitatea şi temeinicia măsurii preventive după pronunţarea Deciziei Curţii Constituţionale prin care a fost declarat neconstituţional art. 348 alin.(2) din Codul de procedură penală şi până