Calitatea de consilier local nu poate fi asimilată cu o funcţie electivă, indemnizaţia primită de consilierul local nu are caracter salarial, iar perioada în care o persoană a fost consilier local nu constituie vechime în muncă.

Sentinţă comercială 1011 din 26.06.2008


Domeniu asociat –vechime în muncă

Calitatea de consilier local nu poate fi asimilată cu o funcţie electivă, indemnizaţia primită de consilierul local nu are caracter salarial, iar perioada în care o persoană a fost consilier local nu  constituie vechime în muncă.

 Activitatea de consilier local nu este o funcţie, ci o calitate, nu este salarizată, ci indemnizată, nu are caracter regulat, organizat şi permanent, nu are program de lucru şi atribuţii de serviciu, în afara celor prevăzute expres prin lege, şi nu poate fi asimilată cu o funcţie electivă .Perioada în care o persoană a fost consilier local nu constituie vechime în muncă, iar indemnizaţia primită de consilierul local nu are caracter salarial, fiind supusă  doar impozitării.

 (Tribunalul Mehedinţi-Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ- sentinţa  nr.1011/26.06.2008)

 

 Prin cererea adresată acestei instanţe reclamantul D.C.A. a chemat în judecată pe pârâta Primăria comunei G. şi Casa Judeţeană de Pensii Mehedinţi pentru ca prin hotărârea judecătorească ce se va pronunţa să fie obligate să-i recunoască calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii şi implicit vechimea în muncă în sistemul public de pensii  pentru perioada cât  a fost consilier local,să se constate prin hotărâre judecătorească faptul că funcţia de consilier local implică calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii în sistemul public de pensii, adică activitatea de consilier reprezintă vechime în muncă şi să fie obligată Primăria comunei G. la plata contribuţiilor aferente CAS în sistemul public de pensii, pentru perioadele amintite.

În motivarea acţiunii a arătat că este consilier local în cadrul Consiliului Local din data de 20.06.1992 şi până în prezent.

Pe parcursul acestor perioade Primăria G. nu i-a recunoscut dreptul la asigurări sociale pentru pensie şi implicit vechimea în muncă, astfel că nu i-a reţinut  şi virat contribuţia CAS la sistemul public de pensii , aşa cum rezultă din aceeaşi adeverinţă  şi refuză să-i recunoască calitatea de asigurat şi vechimea în muncă.

A considerat că în calitate de consilier local este îndreptăţit la recunoaşterea dreptului de a fi asigurat în sistemul public de pensii şi implicit la recunoaşterea perioadei de vechime în muncă pentru activitatea desfăşurată ca şi consilier local.

În drept şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile Legii nr.19/2000, Legii nr.393/2004, Legii nr.154/1998 şi a precizărilor emise de Casa Naţională de Pensii.

Prin sentinţa  nr.1011/26.06.2008 pronunţată de Tribunalul Mehedinţi-Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ  acţiunea a fost respinsă ca neîntemeiată cu următoarea motivare:

Reclamantul a fost consilier local în Consiliul Local al comunei G. şi a beneficiat de indemnizaţie pentru care  nu s-a reţinut  şi virat contribuţia de pensie (CAS)

În conformitate cu art.23 din Lg.215/2001 consilierii locali sunt aleşi locali şi în timpul mandatului îndeplinesc o funcţie de autoritate publică.

Pentru participarea la şedinţele consiliului local şi ale comisiilor de specialitate ,  consilierul primeşte o indemnizaţie, aşa cum se prevede în art.52 alin.5 din Legea nr.215/2001.

Indemnizaţia primită de consilier nu  poate fi  asimilată cu indemnizaţia încasată în exercitarea unor funcţii cu caracter de permanenţă, cum ar fi aceea de primar,senator, deputat.

 Consilierii locali îndeplinesc funcţie de autoritate publică şi primesc indemnizaţia pentru participarea la şedinţele consiliului local şi la comisiile de specialitate.

Participarea la şedinţele Consiliului Local nu poate fi asimilată cu desfăşurarea activităţii în funcţii elective.

Desfăşurarea activităţii presupune o activitate constantă, cu caracter de continuitate şi nu o activitate sporadică.

 Legiuitorul a avut în vedere acele activităţi elective, continue în baza cărora se realizează venit lunar permanent, în această situaţie aflându-se doar primarul şi viceprimarul ale căror contracte de muncă se suspendă, de drept, pe durata îndeplinirii mandatului, aşa cum prevede art.61 alin.3 din Lg.215/2001.

 Textul art.5 alin.1 pct.II din Lg.19/2000 se referă la funcţiile elective din a căror  exercitare se realizează venituri cu caracter de continuitate.

Pe perioada funcţiei elective se achită drepturile de asigurări sociale, pentru ca, ulterior, persoanele să beneficieze, la calculul pensiei şi de veniturile realizate în perioada cât au îndeplinit funcţia electivă.

  Indemnizaţia primită pentru participarea la şedinţe nu poate influenţa stagiul de cotizare şi nici cuantumul pensiei.

 Activitatea de consilier local nu este o funcţie, ci o calitate, nu este salarizată, ci indemnizată, nu are caracter regulat, organizat şi permanent, nu are program de lucru şi atribuţii de serviciu, în afara celor prevăzute expres prin lege, şi nu poate fi asimilată cu o funcţie electivă .

 Această activitate nu se desfăşoară în baza unui contract de muncă sau civil, ci în baza unui mandat, iar venitul obţinut este doar impozabil.

 Literatura juridică apreciază că un consilier local este un exponent al administraţiei locale aflat la intersecţia domeniului politic cu cel juridic şi social, fapt care determină anumite caracteristici.

 Acestuia, pentru activitatea prestată, nu i se acordă o retribuţie sau remuneraţie care să aibă caracter salarial, ci i se acordă o indemnizaţie în funcţie de participarea la şedinţele consiliului local, care uneori se desfăşoară la intervale de 1, 2 sau 3 luni. Acesta, având în vedere că participă la managementul interesului public, beneficiază de un sprijin financiar asigurat de buget prin indemnizare. După cum se poate vedea, această indemnizare nu are caracter permanent, după cum nici activitatea desfăşurată nu este permanentă, ea putând să nu se desfăşoare pe o perioadă de 1, 2 sau chiar 3 luni.

Între consiliul local şi consilierul local nu există şi nici nu vor exista vreodată raporturi de la angajat la angajator, iar calitatea de consilier este conferită de alegeri libere, indiferent de situaţia materială sau profesională a alesului.

 Întrucât între consilierul local şi consiliul local nu există raporturi de muncă, implicit perioada în care o persoană a fost consilier local nu constituie vechime în muncă, iar indemnizaţia primită de consilierul local nu are caracter salarial, fiind supusă  doar impozitării.

judecător Barbu Adela