DOSAR 500/203/2009 – D.498/R/2009
Prin procesul verbal, s-a reţinut ca in sarcina petentului recurent savarsirea contraventiei prevazute de art. 102 alin. 3 lit. a OUG 195/2002, constand in aceea ca, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia, petentul recurent a fost oprit in trafic si testat cu fiola alcoolscop, seria L nr. 996405, al carei reactiv s-a inverzit în proporţie de 20%.
Urmarea faptelor reţinute contravenientului i s-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 540 lei, reţinându-i-se şi permisul de conducere.
Potrivit art. 102 alin.3 lit. a din OUG 195/2002, reprezintă contravenţie si se sancţionează cu amenda prevăzută in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.
Potrivit art.6 pct.19 din acelaşi act normativ, prin mijloc tehnic certificat se înţelege dispozitivul care dovedeşte (…) prezenţa alcoolului în aerul expirat.
Art.6 pct.20 din OUG nr. 195/2002, defineşte mijlocul tehnic omologat şi verificat metrologic ca fiind dispozitivul care stabileşte concentraţia de alcool în aerul expirat.
Ordonanţa NR. 20/1992, stabileşte cadrul şi mijloacele prin care se asigură exactitatea şi uniformitatea măsurătorilor.( art.1)
Art. 21 lit.b din OG 20/1992 prevede că, măsurătorile efectuate asupra unor mărimi ce afectează interesele cetăţenilor cum sunt: (…), viteza autovehiculelor, concentraţia alcoolică în sânge şi altele asemenea, sunt supuse controlului metrologic legal.
Asa fiind, coroborand textele de lege antementionate (art. 6 pct. 19 si 20 din Oug Nr. 195/2002, cu art.21 lit. b din Og nr.20/1992), Tribunalul a retinut ca, masuratorile efectuate asupra prezentei si concentratiei alcoolului in aerul expirat, afecteaza interesele cetatenilor si, ca atare, sunt supuse controlului metrologic legal, in conditiile reglementate de OG nr. 20/1992, cu modificarile ulterioare, in vederea aplicării căreia, a fost emis Ordinul 27/16.02.2004 , pentru aprobarea listei oficiale, a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal.
Categoria L 108, reglementată de Ordinul 27/16.02.2004, reglementează mijloacele de măsurare a concentraţiei alcoolice supuse competenţelor de certificare şi omologare de către Biroul Român de Metrologie Legală şi are ca subcategorii următoarele: L 108-1- alcoolmetre, L 108-2- termoalcoolmetre, L 108-3 –ebuliometre şi L 108-4 – analizatoare de bere-vin.
Acelaşi act normativ reglementează la categoria L 121 etilometrele.
Or, în speţă, astfel cum rezultă din procesul verbal contestat, petentul recurent a fost testat cu fiola tip alcoolscop, al cărei reactiv s-a înverzit.
Pe de altă parte, la fila 17 a dosarului primei instanţe, este depus certificatul de calitate şi garanţie nr. 116/11.09.2007, emis de producătorul Quartz SRL, care poartă doar menţiunea că produsul fiolă alcooltest – testal Q, livrat în cantitate de 5100 bucăţi intimatei beneficiare, e corespunzător cerinţelor tehnice prevăzute în norma internă de fabricaţie.
Trecand peste discrepanţele existente între menţiunile privind mijlocul de măsurare folosit, relevate de procesul verbal contestat - în care se face vorbire despre fiola alcoolscop şi respectiv certificatul de calitate şi garanţie antemenţionat - în care se face vorbire despre fiola alcooltest, Tribunalul a reţinut că, chiar dacă prin ipoteză s-ar admite că alcooltestul/alcoolscopul cu care a fost testat petentul face parte din categoria L 108-1 , alcoolmetre, acesta nu a fost verificat potrivit exigenţelor legale reglementate de OG 20/1992 cu modificările ulterioare, certificatul de calitate şi garanţie emis de producător, nefiind de natură a substitui atestatul de certificare a prezentei in aerul expirat a alcoolului, respectiv de omologare şi verificare metrologica a concentratiei acestuia in aerul expirat, operatiunile de certificare, omologare si verificare metrologica trebuind efectuate de Biroul Român de Metrologie Legală, normele interne ale producătorului neputând fi opozabile acestei din urmă instituţii.
Judecătoria Mizil
ÎNLOCUIRE AMENDĂ PENALĂ – aplicarea disp.art.631 Cod penal, raportat la art.4491 Cod procedură penală
Judecătoria Tulcea
plângere contravenţională
Judecătoria Iași
Înlocuirea amenzii penale cu închisoarea. Sesizare admisă, motivat de intenţia directă a persoanei condamnate de a nu plăti amenda penală, deşi dispunea de venituri în acest sens
Judecătoria Târgu Jiu
Plângere contravenţională
Curtea de Apel Oradea
În cazierul fiscal sunt înscrise mențiuni privitoare la fapte și nu mențiuni privitoare la sancțiuni, indiferent dacă acestea din urmă au natură penală sau contravențională