Faliment

Sentinţă comercială 557 din 18.09.2006


FALIMENT

OBIECT

Contestatie impotriva procesului verbal de licitatie al bunului imobil apartinand debitoarei SC A  SRL Scornicesti.

Motivarea actiunii: desi prin raportul de activitate nr.1048/10.03.2006 – lichidatorul judiciar a notificat partilor prima licitatie – 15.03.2006, termenul din 19.04.2006 nu a fost adus la cunostinta creditoarei garantate, iar pretul oferit de licitatorul – adjudecatar I.G. este derizoriu, fictiv si ireal – deoarece pretul oferit de 12.000 lei fara TVA raportat la pretul de pornire al licitatiei de 43500 lei reprezinta un  proces de 20,69% din pretul de evaluare, fiind prejudiciata astfel grav reclamanta creditoare.

Nu s-au respectat dispoz.art.506 C.pr.civ. – persoanele ce vor sa cumpere imobilul la o licitatie sunt obligate sa depuna – pana la termenul stabilit pentru vanzare o cautiune de 10% din pretul de evaluare, ori cuantumul cautiunii a fost sub nivelul instituit de susmentionatul articol.

Considerentele sentintei:

-Lichidatorul judiciar a indeplinit cerintele instituite de dispoz.art.504 C.pr.civ. – existand inserate in publicatia de vanzare cele consemnate la art.504 alin.1 pct.1-12 C.pr.civ., indeplinindu-se si conditia datei afisarii publicatiei de vanzare prev de art.504 pct.13 C.pr.civ.

-Astfel, lichidatorul judiciar – prin raportare la procesul verbal de afisare a publicatiei de vanzare din 10.04.2006, s-a constatat ca aceasta a fost publicata la avizierul Tribunalului Olt, sediul Primariei Scornicesti, locul desfasurarii licitatiei – sediul lichidatorului, precum si in cotidianul national „Gandul” si „Gazeta de Olt”.

-Retinandu-se ca nici o dispozitie legala aplicabila in procedura insolventei nu prevede obligativitatea incunostintarii personale a creditorului cu garantii despre data tinerii licitatiei, nu sunt aplicabile in speta dispoz.art.500 C.pr.civ. ce prevede incunostintarea creditorului cu garantii deoarece respectivul text reglementeaza procedura de somare a debitorului aplicabila in cazul executarilor silite individuale, iar in procedura insolventei toti creditorii au cunostinta de licitatie din publicatiile de vanzare afisate conform art.504 alin.3 C.pr.civ. si din anuntul publicat in ziar conform art.504 alin.4 C.pr.civ.

In ceea ce priveste contravaloarea garantiei licitatiei de 4.350 lei – aceasta reprezinta cuantumul de 10% din pretul la care a fost evaluat imobilul, conform art.506 C.pr.civ. rap. la art.504 alin.1 pct.12 C.pr.civ. – prin analogie cu dispoz.art.509 pct.5 C.pr.civ. – conform caruia in cazul neoferirii pretului la care imobilul a fost evaluat – vanzarea se va a amana la un alt termen, de cel mult 60 de zile, la acest termen licitatie incepand cu pretul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat.

Aplicarea literala a textului – fixarea cuantumului cautiunii intotdeauna la 10% din pretul de evaluare – trebuie calificata ca fiind intentia legiuitorului care a dorit ca garantia sa se raporteze la pretul de pornire al licitatiei, astfel incat sa nu se ajunga la situatii in care garantia sa fie mai mare decat pretul de adjudecare.

Prin obtinerea pretului de 14.280 inclusiv TVA, pret achitat integral ce reprezinta 21% din pretul de evaluare si respectiv 30% din pretul de pornire, nu subzista ideea pretului derizoriu, ireal – neobtinerea acoperii integrale a creantei de catre creditoare neputand constitui temelia unei disproportii vadite intre valoarea bunului si pretul de adjudecare.

Constatand ca in aceeasi zi 19.04.2006,  adjudecatarul-licitator a achitat diferenta de pret de 9930 lei, neuzand de dispoz.art.512 C.pr.civ. – in sensul acordarii termenului de 30 de zile de la data vanzarii, urmeaza a se constata ca procesul verbal de licitatie al bunului imobil al debitoarei nu este afectat de vreun motiv de anulare a licitatiei, lichidatorul judiciar respectand in tocmai dispozitiile procedurale privitoare la organizarea, tinerea licitatiei si adjudecarea bunului.

Domenii speta