Drept procesual penal. partea speciala. plangere formulata in conformitate cu disp. art. 278/1 c.p.p. retinerea cauzei de catre instanta care judeca plangerea pentru judecarea in fond a cauzei. elementele constitutive ale infracţiunii de fals în decl...

Decizie 438 din 11.04.2005


DREPT PROCESUAL PENAL. PARTEA SPECIALA. PLANGERE FORMULATA IN CONFORMITATE CU DISP. ART. 278/1 C.P.P. RETINEREA CAUZEI DE CATRE INSTANTA CARE JUDECA PLANGEREA PENTRU JUDECAREA IN FOND A CAUZEI. ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE INFRACŢIUNII DE FALS ÎN DECLARAŢII.

Sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii in cazul in care cu ocazia întocmirii unui act notarial (contract de vânzare-cumpărare) se declara în faţa notarului public că obiectul vânzării nu este în litigiu şi că vânzătorul nu este căsătorit, lucru infirmat de situaţia reală, intrucat prin fapta sa, învinuitul a urmărit obţinerea unui document oficial cu ajutorul căruia să poată scoate o serie de bunuri din masa de partaj, declaraţia falsă a acestuia producându-şi efectele deoarece contractul de vânzare-cumpărare a fost depus la dosarul având ca obiect partajul de bunuri comune in cadrul caruia figura  ca parte.

Solutia de scoatere de sub urmarire penala a acestuia este nelegala, motiv pentru care instanta , ca urmare a desfiintarii ordonantei atacate conform art. 278/1 alin. 8 lit. c c.p.p, constatand ca probele existente la dosarul cauzei sunt suficiente pentru judecarea cauzei trebuie sa retina cauza spre judecare.

Tribunalul Prahova- Sectia penala- decizia penala nr. 438/2005

Sentinţa penală nr.683/2005 a Judecătoriei Ploieşti a fost casată prin decizia penală nr.438/2005 Tribunalului Prahova ca urmare a admiterii recursului declarat de petentă iar pe fond s-a dispus admiterea plângerii acesteia împotriva ordonanţei nr.2425/P/2003 din data de 26.11.2004 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Pe cale de consecinţă a fost desfiinţată în parte ordonanţa sus menţionată în ceea ce-l priveşte pe intimatul I.S. şi a fost trimisă cauza pentru judecarea în fond la Judecătoria Ploieşti sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii prevăzute de art.292 Cod Penal de către acest intimat.

Prin sentinţa reformată a fost respinsă plângerea petentei declarată împotriva ordonanţei de mai sus constatând că amenda administrativă aplicată intimatului I.S. reprezintă o măsură suficientă faţă de fapta comisă de aceasta, care în opinia Parchetului nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni, iar soluţia scoaterii de sub urmărire penală a intimatului I.S. pentru infracţiunea prevăzută de art.292 Cod Penal şi a intimatului I.N. pentru infracţiunea prevăzută de art.26 raportat la art.292 Cod Penal este legală.

Tribunalul a reţinut însă că în mod greşit Judecătoria Ploieşti şi Parchetul de pe lângă această instanţă au considerat că soluţia de scoatere de sub urmărire penală a intimatului I.N. este legală, întrucât sunt întrunite în privinţa acestuia elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii.

Astfel, cu ocazia întocmirii unui act notarial (contract de vânzare-cumpărare) intimatul I.N. a declarat în faţa notarului public că obiectul vânzării nu este în litigiu şi că vânzătorul nu este căsătorit, lucru infirmat de situaţia reală.

 Prin fapta sa, învinuitul a urmărit obţinerea unui document oficial cu ajutorul căruia să poată scoate o serie de bunuri din masa de partaj, declaraţia falsă a acestuia producându-şi efectele deoarece contractul de vânzare-cumpărare a fost depus la dosarul având ca obiect partajul de bunuri comune in cadrul caruia ca părţi figurau petenta şi intimantul I.N., atestând astfel o situaţie de fapt nereală care a prejudiciat-o pe petentă.

Pe cale de consecinţă s-a constatat că măsura dispusă de parchet nu poate constitui un mod temeinic de realizare a actului de justiţie în situaţia învinuitului I.N. faţă de modalitatea de săvârşire a infracţiunii şi ca atare, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 2781 alin.8 lit. c.p.p. şi art.38515 al 1, pct.  2 lit.d c.p.p. ca urmare a casării sentinţei judecătoriei, tribunalul a dispus admiterea plângerii petentei, desfiinţarea în parte a ordonanţei atacate numai cu privire la intimatul I.N şi a trimis cauza judecătoriei, ca instanţă competentă a o soluţiona în fond pentru judecarea acestui intimat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.