Contracte

Sentinţă civilă 647 din 02.02.2010


Contracte

Data publicarii pe portal: 12 martie 2010

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Slatina la data de 03.11.2009 sub nr. 10023/311/2009, reclamanta  VV a  chemat în judecată şi personal la interogatoriu pe  pârâtul LD solicitând instantei ca prin hotărârea ce se va pronunta să se dispună obligarea acestuia la restituirea sumei de 1.100 lei  reprezentând împrumut acordat ,cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii s-a arătat că la data de 12.06.2008 a împrumutat pârâtul cu  suma mai sus mentionată, motivând că are urgent nevoie de bani şi obligându-se  ca în termen de o lună să îi înapoieze, încheind în acest sens un contract de împrumut în prezenta martorului SV.

 Cu toate că termenul de restituire s-a împlinit, pârâtul refuză nejustificat restituirea sumei împrumutate,  deşi a fost somat  ca în termen de 10 zile  să-i achite  suma împrumutată , motiv pentru care  a promovat prezenta actiune.

Au fost anexate cererii următoarele înscrisuri de pe notificare ,  confirmare primire,  contract de împrumut  încheiat la data de 12.06.2008.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare, nu s-a prezentat penru administrarea probei cu interogatoriul şi nu a motivat în vreun fel lipsa sa şi a fost administrată proba cu înscrisuri şi un martor.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, la data de 12.06.2008 între părţi, reclamanta în calitate de împrumutător şi pârâtul în calitate de împrumutat s-a încheiat un contract de împrumut având ca obiect suma de 1100 lei, termenul de restituire fiind 12.07.2008.

Înţelegerea dintre părţi a fost consemnată în înscrisul sub semnătură privată intitulat „contract de împrumut”, la realizarea acordului de voinţă fiind prezent şi martorul SV. Acesta a fost ascultat în faţa instanţei care a confirmat înţelegerea dintre părţi faptul predării sumei de bani precizând că în luna ianuarie 2009 pârâtul a venit la sediul societăţi comerciale administrată de reclamantă şi a spus că până luna februarie va restitui banii dar din câte a înţeles împrumutul nu a fost restituit.

Împrumutul este un contract prin care o persoană, numită împrumutător, transmite în proprietate altei persoane, numită împrumutat, o câtime de lucruri cu obligaţia pentru împrumutat de a restitui la scadenţă o cantitate egală de lucruri de acelaşi gen şi calitate. Principala obligaţie a împrumutatului este de a restitui la scadenţă lucruri de acelaşi gen, în aceeaşi cantitate şi de aceeaşi calitate, în caz de nerespectare a obligaţiei creditorul putându-se adresa justiţiei pentru realizarea dreptului său.

Cu privire la dovada contractului, instanţa reţine că aceasta este supusă regulilor generale astfel că dovada se poate face prin înscris autentic, prin înscris sub semnătură privată sau cu martori, în acest din urmă caz în situaţia în care împrumutatul consimte, dacă împrumutătorul dovedeşte că a existat în momentul încheierii contractului o imposibilitate, fie şi morală, de a se preconstitui un înscris, sau în situaţia în care există un început de dovadă scrisă.

Aceleaşi reguli sunt aplicabile şi în ceea ce priveşte proba executării obligaţiei de restituire de către împrumutat.

Astfel, din înscrisul sub semnătură privată depus la dosar coroborat cu declaraţia martorului, instanţa reţine ca fiind dovedite încheierea contractului de împrumut dintre părţi.

Totodată, pârâtul a fost citat cu menţiunea de a se prezenta personal la interogatoriu sub sancţiunea prev. de art. 225 cod procedură civilă însă acesta nu a dat curs citaţiei şi nici nu a justificat în vreun fel absenţa sa.

În materie contractuală, în cazul obligaţiilor de a da şi de a face, creditorul trebuie să dovedească existenţa creanţei iar debitorului îi revine sarcina de a dovedi plata făcută, în caz contrar neexecutarea se prezumă.

În caz de nerestituire a împrumutului, împrumutătorul sau succesorii lui au la dispoziţie o acţiune personală pentru executarea obligaţiei împrumutatului.

Întrucât pârâtul nu a făcut dovada remiterii sumei împrumutate, iar termenul de restituire s-a împlinit, instanţa va admite cererea şi va dispune obligarea acestuia la plata către reclamant a sumei de 1100 lei.

Admite acţiunea formulată de reclamanta VV, cu domiciliul în Slatina, str. Cuza Vodă nr. 84, jud. Olt, în contradictoriu cu pârâtul LD cu domiciliul în Slatina.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 1100 lei reprezentând împrumut nerestituit.