Divort

Sentinţă civilă 4259 din 07.09.2010


DIVORT

Data publicarii pe portal: 15.11.2010

Prin sentinta civila nr. 4259/07.09.2010 pronuntata in cauza nr. 7935/311/2009 Judecatoria Slatina s-a admis actiunea având ca obiect divort formulata de reclamantul D.M.E., în contradictoriu cu pârâta D.N. si în consecinta s-a dispus desfacerea casatoriei încheiata între parti si înregistrata sub nr. 132 în registrul Starii civile al Primariei com. Colonesti, jud.Olt, din culpa comuna a sotilor.

Dupa desfacerea casatoriei, pârâta va reveni la numele purtat anterior încheierii casatoriei  si anume acela de „ G.”.

A fost încredintata pârâtei spre crestere si educare minora D.A.V., nascuta la data de 28.09.1999.

A fost obligat reclamantul sa plateasca pensie de întretinere în favoarea minorei, catre pârâta, începând cu luna septembrie 2010, în cuantum de 919 lei lunar, pâna la majorat.

Se va înfiinta poprire  din oficiu.

S-a încuviintat ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minora D.A.V., nascuta la data de 28.09.1999 la domiciliul pârâtei  in fiecare zi de miercuri din saptamâna de la ora 17,00 la ora 19,00; în prima si a treia saptamâna, din luna, incepand de vineri de la ora 17,00 pana duminica la ora 17,00, la domiciliul reclamantului; o saptamâna in fiecare vacanta de iarna, astfel incat sarbatorile de iarna sa fie petrecute alternativ cu fiecare dintre parinti, sarbatorile de iarna din 2010 si o luna în fiecare vacanta de vara, perioada concediului de odihna.

 S-a luat act de declaratia reclamantului ca nu solicita cheltuieli de judecata.

Pentru a se pronunta astfel, instanta a retinut urmatoarele:

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Slatina la data de 26.08.2009, sub nr. 7935/311/2009, reclamantul D.M.E., a chemat în judecata pe pârâta D.N. solicitând instantei ca prin hotarârea ce se va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei partilor încheiate la data de 25.07.1998 din culpa comuna a ambilor soti, încredintarea spre crestere si educare a minorei D.A.V., nascuta la data de 28.09.1999, sa mentina legatura cu minora D.A.V., prin crearea posibilitatii de a o vizita la domiciliul paratei in fiecare zi de miercuri din saptamâna de la ora 17,00 la ora 19,00; de a-si lua fiica in prima si a treia saptamâna, din luna, incepand de vineri de la ora 17,00 pana duminica la ora 17,00, la domiciliul sau; de a o lua o saptamâna in fiecare vacanta de iarna, astfel incat sarbatorile de iarna sa fie petrecute alternativ cu fiecare dintre parinti, sarbatorile de iarna din 2009, urmând a fi petrecute cu parata, de a o lua o luna în fiecare vacanta de vara, perioada concediului de odihna; sa i se stabileasca contributia care îi revine la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copilului, potrivit si dispozitiilor din art. 94 C. Fam.

De asemenea reclamantul a aratat ca este de acord ca parata sa pastreze numele avut in timpul casatoriei si anume acela de D., potrivit dispozitiilor art. 40, alin. 1 C. Fam.

In motivarea în fapt a cererii, reclamantul a aratat ca s-a casatorit cu pârâta in anul 1998, iar in anul 1999 s-a nascut minora D.A.V..

Relatia de casatorie s-a desfasurat in conditii de normalitate bazata pe noralitate si buna credinta, precum si pe sentimente.

De aproximativ 3 ani de zile, relatia dintre parti s-a deteriorat, intervenind intre parti o oarecare stare de raceala, urmata de anumite discutii, reprosuri si mici certuri care le creaza la amândoi o stare de temere de a continua casatoria in acest fel.

A realizat de altfel, ca nici macar nu mai pot fi buni prieteni, iar singurul lucru are îi mai tine impreuna este afectiunea amândorura fata de minora.

Reclamantul considera ca fiind persoane cu o anumita educatie si pregatire profesionala, nu pot ramane împreuna motivat doar de faptul ca amândoi îsi iubesc copilul.

Din aceste motive, reclamantul considera ca relatia de casatorie nu mai poate fi continuata din acest motiv solicita desfacerea casatoriei prin divort, relatiile dintre parti fiind iremediabil vatamate.

In probatiune, reclamantul a depus la dosar certificatul de casatorie, certificat de nastere minora, adeverinta nr. 6386/24.08.2009 emisa de SCALRO SA Slatina.

La termenul din data de 07.09.2010 a fost audiata minora D.A.V., care si-a exprimat dorinta sa fie încredintata spre crestere si educare mamei pârâte.

S-a dispus de catre instanta introducerea în cauza a autoritatii tutelare de la domiciliul partilor si efectuarea anchetei sociale la domiciliul acestora.

Pârâta a aratat ca este de acord cu desfacerea casatoriei din culpa comuna si ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minora, solicitând revenirea sa la numele purtat anterior casatoriei.

În privinta relatiilor de casatorie dintre cei doi soti, instanta urmeaza sa dispuna desfacerea casatoriei din culpa comuna a partilor si în conditiile art. 617 alin.2 C.p.civ. sa nu se mai procedeze la motivarea acestei cereri.

In baza art.40 al. 3 C.fam pârâta va reveni la numele purtat anterior casatoriei si anume acela de „G.”.

Instanta în  conformitate  cu dispoz. art.  42  Cod familie  raportat la dispoz. Legii nr. 272/2004 va dispune încredintarea minorei D.A.V., nascuta la data de 28.09.1999,  spre  crestere si  educare pârâtei având în vedere si acordul reclamantului în acest sens.

În conformitate cu dispoz. art. 86 si 94  Cod familie,  instanta va obliga pe reclamant sa plateasca pensie de întretinere în favoarea minorei, în suma de 919 lei lunar începând cu luna septembrie 2010 pâna la majorat, având ca baza de calcul veniturile realizate de reclamant, conform adeverintei nr. 2734/27.08.2010 emise de SC ALRO SA Slatina.

In conformitate  cu  dispozitiile art.43 C.fam instanta va admite cererea formulata de reclamant si va încuviinta ca acesta sa aiba legaturi personale cu minora D.A.V., nascuta la data de 28.09.1999, la domiciliul pârâtei  in fiecare zi de miercuri din saptamâna de la ora 17,00 la ora 19,00; în prima si a treia saptamâna, din luna, incepand de vineri de la ora 17,00 pana duminica la ora 17,00, la domiciliul reclamantului; o saptamâna in fiecare vacanta de iarna, astfel incat sarbatorile de iarna sa fie petrecute alternativ cu fiecare dintre parinti, sarbatorile de iarna din 2010 si o luna în fiecare vacanta de vara, perioada concediului de odihna.

Se va lua act de declaratia reclamantului ca nu solicita cheltuieli de judecata.