Acţiune în daune contractuale – lipsa calităţii procesuale de folosinţă în temeiul art. 247 alin 1 ncpc - excepţie absolută, are ca şi consecinţă respingerea acţiunii pe excepţie.

Sentinţă civilă 30 din 08.01.2014


Acţiune în daune contractuale – lipsa calităţii procesuale de folosinţă în temeiul art. 247 alin 1 NCPC - excepţie absolută, are ca şi consecinţă respingerea acţiunii pe excepţie.

Prin acţiunea înregistrată la această instanţă sub nr.5174/324/2013 din data de 06.12.2013 reclamanta SC A C SA a chemat în judecată pe pârâtul I C pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligat să-i plătească suma de 296,66 lei reprezentând  contravaloarea serviciilor prestate constând în furnizare apă potabilă , colectare ape uzate menajere pentru perioada martie-mai 2011.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

Reclamanta a declanşat procedura cu privire la cererea  cu valoare redusă de faţă prin completarea formularului de cerere pe care la depus la instanţa competentă în conformitate cu art. 1028 NCPC .

În fapt în motivarea cererii reclamanta a arătat că pârâtul a beneficiat de serviciile sale constând în furnizare apă potabilă , colectare ape uzate menajere fiind emise facturi pe care acesta nu le-a achitat. 

În drept şi-a întemeiat cererea pe disp. art.1270 NCC, 46 C Com, Legea 51/2006 şi Ordinul 88/2002 , Legea 241/2006 şi regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului  şi de asemenea art.1025-1032 NCPC.

În dovedirea cererii a solicitat proba cu înscrisuri sens în care a depus la dosar fişa client componenţa de sold la data de 26.08.2013, centralizator majorări, factura GL TECE nr……/…….2011, proces verbal somaţie.

Reclamanta nu a solicitat să aibă loc o dezbatere orală având această opţiune în temeiul art. 1029 NCPC , deoarece procedura cu privire la cererile cu valoare redusă este scrisă şi se desfăşoară în întregul ei în camera de consiliu.

În temeiul art. 1029 alin 3,4 NCPC instanţa a trimis de îndată pârâtului formularul de răspuns , însoţit de o copie a formularului de cerere şi de copii de pe înscrisurile depuse de reclamant acordând acestuia posibilitatea să răspundă.

Aşa cum a rezultat în urma verificărilor efectuate în baza de date electronică , pârâtul I. C.  figurează decedat din 17.09.2010, deci la o dată anterioară formulării cererii de chemare în judecată.

Conform  art.  248 alin 1  NCPC instanţa se va pronunţa cu prioritate asupra excepţiilor de procedură , precum şi asupra celor de fond care fac inutilă, în tot sau în parte, administrarea de probe ori, după caz, cercetarea în fond a cauzei.

Întrucât pârâtul I. C. era decedat la data introducerii acţiunii , instanţa din oficiu a invocat excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă în temeiul art. 247 alin 1 NCPC  fiind vorba de o excepţie absolută.

Conform  art. 56 alin 1 NCPC poate fi parte în judecată  orice persoană care are folosinţa drepturilor civile , iar conform  art. 35 NCC , capacitate de folosinţă începe la naşterea unei persoane şi încetează odată cu moartea acesteia.

Faţă de aceste considerente instanţa apreciază că , excepţia invocată din oficiu este întemeiată urmând să o admită ca atare.

În consecinţă instanţa va respinge acţiunea ca fiind formulată împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă.