Confiscare specială - 549 ind.1 Cod de procedură penală

Sentinţă penală 12 din 10.03.2015


Bunurile aparţinând suspectului fac parte din categoria celor prevăzute de articolul 112 alineatul 1 litera b) din Codul penal în sensul că sunt bunuri care au fost folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, suspectul cunoscând scopul folosirii lor, motiv pentru care instanţa va dispune confiscarea acestora.

Prin încheierea penală nr. 12 din 10 martie 2015 judecătorul de cameră preliminară a admis propunerea formulată de petentul Parchetul…. în contradictoriu cu intimaţii: inculpatul MMT, suspectul RSO şi partea civilă DGRFP… .

De asemenea, a dispus confiscarea cantităţii de 950 de pachete de ţigarete marca Viceroy provenind din Ucraina şi a autoturismului marca „OC” de culoare albă cu număr de înmatriculare provizorie …., fabricat în anul 1994, având capacitatea cilindrică de … centimetri cubi, seria şasiului fiind …, bunuri  aparţinând suspectului RSO, în baza articolului 549 indice 1 alineatul 3 litera b) din Codul de procedură penală.

Judecătorul de cameră preliminară, constată că prin cererea înregistrată sub numărul de mai sus petentul Parchetul … a solicitat, în conformitate cu prevederile articolului 549 indice 1 din Codul de procedură penală, confiscarea specială a unui număr de 950 de pachete de ţigarete  marca „Viceroy”  cu timbru de Ucraina şi a autoturismului marca „OC” de culoare albă cu număr de înmatriculare provizoriu…, fabricat în anul 1994, având capacitatea cilindrică de … centimetri cubi, seria şasiului fiind …, proprietatea suspectului RSO, bunuri ridicate de la inculpatul MMT, bunuri care aparţin suspectului RSO, persoane faţă de care prin ordonanţa din 14 decembrie 2014 dată în dosarul de urmărire penală numărul …., s-a dispus clasarea, cu precizarea că împotriva acestei ordonanţe nu a fost formulată plângere în conformitate cu dispoziţiile articolului 339 din Codul de procedură penală.

Petentul a ataşat cererii sale dosarul de urmărire penală cu numărul …, format dintr-un singur volum conţinând 181 de file, precum şi ordonanţa din 14 decembrie 2014.

Instanţa reţine că la data de 10 martie 2015 suspectul RSO a depus la dosar, prin avocat AI, note scrise prin care solicită respingerea cererii de confiscare a autoturismului marca „OC” de culoare albă cu număr de înmatriculare provizoriu …, fabricat în anul 1994, având capacitatea cilindrică de … centimetri cubi, seria şasiului fiind …, cu motivarea că propunerea formulată de Parchetul …în acest sens este nefondata, nefiind dat cazul prevăzut de articolul 112 alineatul 1 litera b) din Codul penal în condiţiile în care el, suspectul, nu a săvârşit fapta de contrabandă, acesta fiind motivul pentru care solicită respingerea propunerii parchetului.

În drept suspectul îşi întemeiază concluziile pe dispoziţiile articolului 549 indice 1 alineatul 3 litera a) din Codul de procedură penală.

La termenul din data de 10 martie 2015, instanţa constată că celelalte părţi nu au depus la dosar note scrise.

Analizând materialul probator administrat în cauză prin prisma dispoziţiilor legale pertinente judecătorul de cameră preliminară constată că prin ordonanţa din data de 14 decembrie 2012 dată în dosarul de urmărire penală nr. …al Parchetului … s-a dispus clasarea cauzei privind pe inculpatul MMT, cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă prevăzută de articolul 270 alineatul 3 din Legea nr. 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât fapta nu a fost săvârşită de acesta cu vinovăţia prevăzută de lege. S-a dispus clasarea cauzei privind de suspecţii RSO, cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă prevăzută de articolul 48 alineatul 1 din Codul penal, raportat la articolul 270 alineatul 3 din Legea 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare şi ZG, cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, prevăzută de articolul 270 alineatul 3 din Legea 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât nu există probe că aceştia doi au săvârşit infracţiunile menţionate. Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de confiscare specială a cantităţii de 950 de pachete de ţigarete marca Viceroy provenind din Ucraina şi a autoturismului marca OC de culoare albă, având numărul de înmatriculare provizorie …., fabricat în anul 1994, cu capacitatea cilindrică de … centimetri cubi, având seria şasiului …., proprietatea lui RSO.

S-a reţinut prin ordonanţa din 14 decembrie 2013 a Parchetului … faptul că la data de 21 aprilie 2012, ora 20,00, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră …, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control autoturismul marca OC de culoare albă cu numărul de înmatriculare provizorie … care se deplasa dinspre cătunul … înspre localitatea …. În interiorul autoturismului a fost identificată o singură persoană pe nume MMT domiciliat în localitatea …, precum şi cantitatea de 950 de pachetele de ţigarete de contrabandă marca Viceroy, ascunsă într-un loc special amenajat. La data de 6 decembrie 2013, prin rezoluţia organului de cercetare penală confirmată de procuror s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de MMT pentru săvârşirea infracţiunii de colectare, deţinere, transport, preluare şi depozitare a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă, infracţiune prevăzută de articolul 270 alineatul 3 din Legea nr. 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, faţă de RSO pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la colectarea, deţinerea, transportul preluarea şi depozitarea mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă, infracţiune prevăzută de articolul 48 alineatul 1 din Codul penal, raportat la articolul 270 alineatul 3 din Legea 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare şi faţă de ZG pentru săvârşirea infracţiunii de colectare, deţinere, transport, preluare şi depozitare a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă, infracţiune prevăzută de articolul 270 alineatul 3 din Legea nr. 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a mai reţinut în ordonanţa de clasare faptul că prin ordonanţa din data de 5 martie 2014 a Sectorului Poliţiei de Frontieră …., confirmată de procuror, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de către suspecţii RSO şi ZG, iar prin ordonanţa din 29 mai 2014 a Parchetului … s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului MMT pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă prevăzută de articolul 270 alineatul 3 din Legea nr. 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a mai reţinut prin ordonanţa de clasare faptul că inculpatul MMT a declarat că nu are cunoştinţă despre existenţa cantităţii de ţigări de contrabandă descoperite în autoturismul cu care acesta se deplasa, mijlocul de transport fiind împrumutat de la RSO, fiind posibil ca acesta să fie ascuns aici respectiva cantitate de ţigări. Din declaraţia inculpatului MMT reiese faptul că la data de 21 aprilie 2012 acesta a fost contactat de către HG, care l-a rugat să îl transporte în localitatea ... Ulterior, la magazinul inculpatului MMT a sosit suspectul RSO cu autoturismul său marca OC de culoare albă, cu numărul de înmatriculare provizorie … ocazie cu care inculpatul i-a solicitat să-i împrumute respectivul autoturism pentru a-l transporta pe HG în localitatea …. La întoarcerea spre domiciliu, aflându-se la volanul autoturismului menţionat inculpatul a fost oprit pe raza localităţii … de către poliţiştii de frontieră care în urma controlului au depistat în maşină menţionata cantitate de ţigări de contrabandă.

S-a reţinut de asemenea în ordonanţa de clasare că, pe parcursul cercetărilor, de la inculpatul MMT au fost ridicate de către organele de poliţie două telefoane mobile cu acumulatoare şi cartele SIM care au fost depuse la camera de corpuri delicte ale Sectorului Poliţiei de Frontieră …, tot aici fiind depusă şi cantitatea de 950 de pachete de ţigarete marca Viceroy găsite în mijlocul de transport. Cât priveşte autoturismul cu care se deplasa inculpatul, acesta a fost indisponibilizat de către acelaşi organele de poliţie şi depus în parcul auto al Sectorului Poliţiei de Frontieră …..

Sa mai arătat în ordonanţa de clasare faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale … a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.934 de lei. Se arată în finalul ordonanţei de clasare că faţă de întreg materialul probator administrat în cauză, care nu stabileşte cu certitudine faptul că inculpatul MMT avea cunoştinţă de existenţa ţigărilor de contrabandă în autoturismul cu care se deplasa, s-a constatat incidenţa cazului prevăzut de articolul 16 litera b) din Codul de procedură penală, constând în aceea că fapta nu a fost săvârşită de inculpat cu vinovăţia prevăzută de lege, motiv pentru care a dispus faţă de acesta clasarea cauzei. În ceea ce îi priveşte pe suspecţii RSO şi ZG, cercetările efectuate în cauză au stabilit că nu există probe cu privire la săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina acestora.

Potrivit articolului 107 din Codul penal, măsurile de siguranţă, din care face parte şi confiscarea specială, au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală şi se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată, aceste măsuri putând fi luate şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă, cum este cazul în speţă. Potrivit articolului 112 din acelaşi cod, sunt supuse confiscării speciale bunurile care au fost folosite în orice mod sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor.

Potrivit articolului 549 indice 1 din Codul de procedură penală, în cazul în care procurorul a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală şi sesizarea judecătorului de cameră preliminară în vederea luării măsurii de siguranţă a confiscării speciale ordonanţa, însoţită de dosarul cauzei, se înaintează instanţei căreia iar reveni potrivit legii competenţa să judece cauza în primă instanţă, după expirarea termenului prevăzut la articolul 339 alineatul 4 ori, după caz, la articolul 340 sau după pronunţarea hotărârii prin care plângerea a fost respinsă.

Instanţa va lua act de soluţia de clasare dispusă faţă de inculpatul MMT, reţinându-se incidenţa cazului prevăzut de articolul 16 alineatul 1 litera b) din Codul de procedură penală, respectiv acela că fapta nu a fost săvârşită de inculpat cu vinovăţia prevăzută de lege, în condiţiile în care nu s-a putut stabili cu certitudine că acesta avea cunoştinţă de existenţa ţigărilor de contrabandă în autoturismul cu care se deplasa.

Ţigările însă descoperite în autoturism sunt bunuri care au fost folosite la săvârşirea unei fapte penale, prevăzută de articolul 270 alineatul 3 din Legea nr. 86 din 2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, ele fiind sustrase controlului vamal implicit taxelor vamale, accizelor şi taxei pe valoarea adăugată.

Cât priveşte autoturismul cu care inculpatul se deplasa, acesta fusese supus unor transformări şi adaptări în sensul că rezervorul de combustibil a fost eliminat, în locul acestuia fiind creat un compartiment în care au fost descoperite ţigările de contrabandă, alimentarea autoturismului făcându-se direct din canistre amplasate în habitaclul maşinii, aşa cum rezultă din cercetările întreprinse în cauză (filele 1, 22-30 şi 67 ale dosarului de urmărire penală), toate acestea făcând dovada că autoturismul a fost special adaptat pentru transportul mărfurilor de contrabandă. Rezultă fără dubiu astfel că autoturismul marca OC cu numărul de înmatriculare provizorie …, proprietatea suspectului RSO, aşa cum atestă înscrisurile de la filele 162-168 ale dosarului de urmărire penală, este un bun care a fost folosit la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.

Dacă materialul probator administrat în cauză nu a putut stabili faptul că inculpatul MMT avea cunoştinţă despre existenţa în autoturism a ţigărilor de contrabandă, nu acelaşi lucru se poate spune despre suspectul RSO care este, aşa cum s-a arătat proprietar al acestui autoturism. În condiţiile arătate mai sus instanţa va reţine că atât cantitatea de 950 de pachete de ţigarete marca Viceroy, cât şi autoturismul marca OC, bunuri aparţinând suspectului RSO, fac parte din categoria celor prevăzute de articolul 112 alineatul 1 litera b) din Codul penal în sensul că sunt bunuri care au fost folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, suspectul cunoscând scopul folosirii lor motiv pentru care instanţa va dispune confiscarea acestora.

În baza articolului 275 alineatul 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia.