Înfiinţare poprire - respinsă

Sentinţă civilă 1477 din 02.12.2015


Prin cererea înregistrată sub nr. (…) din (…) creditoarea (…) a chemat in judecată pe debitorul (…) şi tertul poprit (…), solicitând instantei ca prin hotărârea ce o va pronunta să dispună infiinţarea popririi in dosarul de executare nr. (…) al (…) până la consurenţa sumei de (…), sumă ce reprezintă situatia contractului de credit nr. (…/…), la care se adaugă cheltuielile de executare avansate de creditoare in suma de (…) şi cheltuieli de executare efectuate de către executorul judecătoresc în valoare de (…)

În motivarea cererii se arată că prin încheierea din data de (…) pronuntată de (…) a fost încuviinţată executarea silită a debitorului, în cadrul căreia a fost transmisă către tertul poprit adresa de înfiinţare a popririi din data de (...) de către executorul judecătoresc şi primită de către tertul poprit la data de (…)

Mai sustine creditoarea că tertul poprit nu si-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau în vederea efectuării popririi, astfel că solicită admiterea cererii.

Creditoarea a solicitat judecarea cauzei în lipsă, potrivit dispozitiilor art. 223 cod procedură civilă.

In drept, a invocat dispozitiile art. 789 si urm. Cod procedură civilă.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

Desi legal citati, debitorul si tertul poprit nu au formulat întâmpinare.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin adresa nr. (...) din data de (...) din dosarul de executare silită nr. (...), (…) a dispus, urmare a cererii formulate de creditor, în baza titlului executoriu reprezentat de Contractul de credit nr. (…) din data de (…) înfiinţarea unei popriri pe drepturile băneşti ale debitorului (...),  până la concurenţa sumei de (…) lei la care se adauga cheltuielile de executare .

Prin înştiinţarea din data de (…) a adus la cunoştinţa tertului poprit că s-a dispus înfiinţarea de poprire pe sumele de bani pe care debitorul le obţine de la (…), în vederea recuperării sumei de (…)  la care se adauga cheltuieli de executare.

In drept, conform art. 789 alin. 1 C. pr. Civ., dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care in loc sa consemneze suma urmaribila, a liberat-o debitorului poprit,  creditorul urmaritor sau executorul judecatoresc,  în termen de cel mult 1 luna de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmărită, poate sesiza instanţa de executare,  în vederea validării popririi.

De asemenea, potrivit art. 789 alin. 4 C. pr. Civ. dacă terţul poprit datorează sume de bani debitorului, instanţa dă o hotărâre de validare a popririi prin care va obliga terţul poprit să plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului.

Prin validarea popririi se ajunge la crearea unui nou raport obligaţional între creditorul popritor şi terţul poprit, prin  obligarea terţului poprit să plătească direct creditorului popritor suma datorată debitorului poprit. Între părţile implicate trebuie să existe două raporturi juridice: un raport între creditorul popritor şi debitorul poprit şi un raport între debitorul poprit şi terţul poprit.

Creditorul este cel care trebuie să justifice calitatea procesuală a tuturor părţilor implicate în procedura popririi, existenţa creanţei faţă de debitorul poprit precum şi creanţa pe care acesta din urmă o deţine asupra terţului poprit, în baza art. 194 C. proc.civ.

În cauză instanţa constată că s-a făcut dovada creanţei pe care creditorul o are împotriva debitoarei, dar nu  si a faptului ca debitorul este salariat la tertului poprit, desi instant a mai acordat un termen creditoarei pentru a face aceasta dovada.

Pentru a se dispune validarea popririi este necesar, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 789 alin. 1 C.pr.civ. dovedirea raportului intre debitorul poprit si tertul poprit.

Constatand ca in cauza nu s-a facut dovada existentei acestui raport de catre creditoare, desi avea aceasta obligatie conform art. 249 Cod procedura civila, instanta va respinge cererea ca neintemeiata.

Domenii speta