Respingere cerere de schimbare a încadrării juridice a faptei dedusă judecăţii.

Sentinţă penală 440 din 23.10.2015


1.Infracţiunea de omor. Respingere cerere de schimbare a încadrării juridice a faptei dedusă judecăţii.

Sentinţa penală nr. 440/23.10.2015

Şedinţa publică din 23.10.2015

Prin sentinţa penală nr. 440/23.10.2015 pronunţată de Tribunalul Galaţi, s-a respins cererea formulată de apărătorul ales al inculpatului de schimbare a încadrării juridice a faptei din infracţiunea de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p. raportat la art. 199 alin. 1 C.p., cum a fost reţinută în rechizitoriu, în infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, prev. de art. 195 C.p., iar în baza art. 188 alin. 1 C.p. raportat la art. 199 alin. 1 C.p. cu referire la art.75 alin. 1 lit. a C.p. şi cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.p.p., a fost condamnat inculpatul I.E.  la o pedeapsă de 7 (şapte) ani închisoare (faptă săvârşită la data de 12.06.2015).

Referitor la încadrarea juridică a faptei, instanţa reţine că, sub aspectul laturii subiective, infracţiunea de omor presupune fie intenţia directă, fie intenţia indirectă, în timp ce infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte presupune praeterintenţia în sensul că activitatea vătămătoare se realizează cu intenţie directă sau indirectă, rezultatul mai grav (şi anume moartea persoanei) producându-se din culpă. Se mai reţine că, în situaţia în care a survenit moartea victimei, se distinge între infracţiunea de omor şi infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte în funcţie de o serie de criterii şi anume: zona în care s-au aplicat loviturile (vitală sau nu), aptitudinea obiectului cu care au fost aplicate loviturile de a produce moartea, numărul şi intensitatea loviturilor aplicate, vârsta victimei.

Or, în prezenta cauză se constată că victima avea o vârstă înaintată (avea 63 de ani la data decesului), că a fost lovită în zone vitale, respectiv în zona spatelui şi în zona adiacentă toracelui, cu un obiect apt să producă moartea (un par din lemn), precum şi că loviturile aplicate victimei de către inculpat au fost de o intensitate ridicată având în vedere leziunile constatate prin raportul de necropsie. În atare situaţie, raportat la zonele corporale vitale vizate, la aptitudinea de a produce moartea a obiectului folosit de inculpat, la intensitatea loviturilor aplicate şi la vârsta victimei, instanţa apreciază că nu se poate susţine că inculpatul nu a prevăzut posibilitatea producerii decesului victimei, rezultat pe care cel puţin l-a acceptat.