Furt

Sentinţă penală 3 din 20.01.2015


Dosar nr. 4563/189/2014

R O M A N I A

JUDECATORIA X

JUDB

SENTINTAPENALA Nr. 3/2015

Sedinta publica de la 20 Ianuarie 2015

Completul constituit din:

INSTANTA

La data de 24.09.2014 cu nr. 4563 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr .X al Parchetului de pe langa Judecatoria X prin care s-a dispus trimiterea in judecata,in stare de arest preventiv,a inculpatilor: X Xpentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de: furt calificat prev. de art. 228 C.pen., art. 229 alin. 1 lit.b si d, alin. 2 lit. b C.pen. (persoana vatamata X X);talharie calificata prev. de art. 233 C.pen., art. 234 alin. 1 lit.a, d si f C.pen., cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. a si d C.pen. (parte civila X X) ; talharie calificata prev. de art. 233 C.pen. art. 234 alin. 1 lit. a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a si d C.pen. (persoana vatamata XX) si talharie calificata prev. de art. 233 C.pen. art. 234 alin. 1 lit. a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a si d Cod pen. (parte civila X X X), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 teza I C.pen.;X X X , pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de:furt calificat prev. de art. 228 C.pen., art. 229 alin. 1 lit.b si d, alin. 2 lit. b C.pen. (persoana vatamata X X) ;talharie calificata prev. de art. 233 C.pen., art. 234 alin. 1 lit.a, d si f C.pen., cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. a si d C.pen. (parte civila X X); talharie calificata prev. de art. 233 C.pen. art. 234 alin. 1 lit a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a si d C.pen. (persoana vatamata XX) sitalharie calificata prev. de art. 233 C.pen. art. 234 alin. 1 lit a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a si d C.pen. (parte civila X X X); toate cu aplic. art. 38 alin. 1 teza I C.pen.; X Xpentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de :talharie calificata prev. de art. 233 C.pen., art. 234 alin. 1 lit.a, d si f C.pen., cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. a C.pen. si art. 113 alin. 3 C.pen. (parte civila X X);talharie calificata prev. de art. 233 C.pen., art. 234 alin. 1 lit a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a C.pen. si art. 113 alin. 3 C.pen. (persoana vatamata XX) sitalharie calificata prev. de art. 233 C.pen. art. 234 alin. 1 lit a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a C.pen. si art. 113 alin. 3 C.pen. (parte civila X X X), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 teza I C.pen.;X X X pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de : talharie calificata prev. de art. 233 C.pen. art. 234 alin. 1 lit a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a si d C.pen. (persoana vatamata XX) si talharie calificata prev. de art. 233 C.pen. art. 234 alin. 1 lit a C.pen., cu aplic. art. 77 lit. a si d C.pen. (parte civila X X X) , toate cu aplic. art. 38 alin. 1 teza I C.pen.;

Se retine in actul de sesizare al instantei ca inculpatii X X si X XX , au patruns in noaptea de 26/27.07.2014 , prin escaladare , in locuinta persoanei vatamate X X din satul X, Com. X,jud. X , de undeau sustras un ceas de mana marca Aseikon , precum si o tableta marca Evolio .

Aceiasi inculpati , dar de aceasta dataimpreuna cu inculpatul X X , au patruns in data de 17.08.2014 , in jurul orelor 01.00 , prin escaladare , in curtea locuintei aceleiasi persoane vatamate , X X , apoi in locuinta si prin exercitarea de violente amenintarea cu un cutit si lovirea cu pumnul peste fata ) si-au insusit 2 pachete cu tigari marca Viceroy , o sacosa cu produse alimentare si suma de 250 lei.

La data de 29.08.2014 , in jurul orelor 13.00 , prin aplicarea de lovituri cu pumnii si picioarele peste tot corpul , inculpatii X X , X X Xsi X X X si X X au deposedat-o pe persoana vatamata XX in varsa de 61 ani de o bicicleta si suma de 15 lei .

Aceeasi inculpati si la aceeasi data , dar in jurul orelor 13.30 , prin folosirea de amenintari cu un cutit l-au deposedat pe persoana vatamata X X X de telefonul mobil marca Cerise , o bicicleta marca DHS si un portmoneu in care se aflau actele de identitate ale acestuia, 2 carduri si suma de 110 lei .

Potrivit art.344 alin.1 Cod proc. pen. dupa sesizarea instantei prin rechizitoriu, dosarul a fostrepartizataleatoriu judecatorului de Camera preliminara.

Prin incheierea de sedinta data in Camera de Consiliu in data de 29.10.2014 , in baza art. 346 alin. 2 Cod proc. pen ., s-a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si efectuarii actelor de urmarire penala si s-a dispus inceperea judecatii cauzei privind pe inculpatii: X X ;X X X ; X X siX X X.

Din probatoriul administrat in cauza la urmarirea penala, ca urmare a solicitarii inculpatilor de a se judeca pe baza acestuia , instanta retine urmatoarele.

In noaptea de 26/27.07.2014,inculpatii X X siX X X care locuiesc in sat X, Com. X, jud. Xs-au hotarat sa sustraga bani din locuinta persoanei vatamate X X care locuieste in aceeasi localitate ,stiind ca acesta estein varsta de 82 de ani.

Acestia cunosteau de la mai multe persoane care lucrasera ca zilieri pentru victima faptul ca batranul poseda sume importante de bani.

De asemenea, autorii au avut in vedere faptul ca, desi in aceeasi curte cu X X domiciliaza si fiii acestuia, la acea data erau plecati la munca in strainatate.

Astfel, dupa ce au luat asupra lor manusi pentru a nu lasa urme la fata locului, prin escaladareaportii de acces, au patruns in curtea acestuia, apoi s-au deplasat in spatele locuintei.

X a deschis fereastra prin indepartarea foraibarului, apoi prin escaladare au patruns in interiorul imobilului.

Profitand de faptul ca batranul dormea, au inceput sa caute prin toate camerele bani sau alte bunuri de valoare.

La un moment dat, batranul s-a trezit, insa nu i-a recunoscut pe autori, banuind prezenta unei alte persoane care lucrase anterior pentru el.

Au profitat de acest aspect si l-au intrebat unde se afla o tableta despre care cunosteau ca o poseda victima.

X X nu a dat relatii, insa X a descoperit tableta marca EVOLIO si, fara stirea vatamatului, a parasit locuinta pe acelasi traseu.

Intre timp, X i-a solicitat batranului sa ii arate ceasul de la mana, iar cand a intrat in posesia acestuia a fugit dupa celalalt autor.

Tableta a fost data lui X X X in schimbul unui telefon mobil marca Vodafone. Deoarece tableta nu era in stare de functionare, X a instrainat-o contra sumei de 20 lei lui X X X.

Ceasul electronic marca Aseikon i-a fost restituit vatamatului dupa ce a fost recuperat de la X X.

X X X si X X X nu au cunoscut provenienta tabletei achizitionate.

La data de 17.08.2014, in jurul orei 01.00, inculpatii X X X, X X – in varsta de 17 ani si X X au luat hotararea sa mearga din nou la domiciliul lui X X pentru a sustrage bunuri.

Si de aceasta data s-au folosit de manusi pentru a nu lasa urme la fata locului.

Au patruns tot prin escaladarea portii de acces in curtea imobilului vatamatului, apoi prin escaladarea fereastrei pe care au deschis-o prin inlaturarea foraibarului au patruns in interiorul locuintei si au inceput sa caute bunuri in intreaga locuinta.

Deoarece in timp ce cautau au produs zgomot, victima s-a trezitsi a inceput sa strige dupa ajutor.

Pentru a-l determina sa inceteze, X X a luat un cutit de pe masa din camera unde dormea batranul si a inceput sa-lameninte cu acesta , in acelasi timp orbindu-l cu lumina produsa de bricheta cu led pe care o gasise intre timp in locuinta acestuia.

Deoarece batranul nu s-a conformat, i-au fost aplicate mai multe lovituri cu pumnul in fata, pe rand, de catre inculpati.

Au cautat in continuare bunuri in intreaga locuinta si in aceasta modalitatesi-au insusit 2 pachete cu tigari marca „Viceroy”, o sacosacu produse alimentare si suma de 250 lei.

X i-a smuls si ceasul de la mana, insa a pierdut cadranul acestuia la locul faptei pe timpul desfasurarii activitatii infractionale.

Intr-un final au parasit locatia abia cand au realizat ca, intr-adevar, nu se mai aflau alte sume de bani in locuinta persoanei vatamate.

X X a prezentat leziuni de tipul escoriatiei si echimozei si a necesitat un numar de 3 – 4 zile de ingrijiri medicale – potrivitconcluziilorRaportului de Expertiza Medico – Legala nr. 206/E din data de18.08.2014 intocmit de catre S.M.L. X .

Potrivit declaratiilorinculpatilor , imediat dupa comiterea faptelor, au ars manusile pentru a inlatura orice posibilitate de identificare.

La data de 29.08.2014, in jurul orei 13.00, inculpatii X X, X X, X X X si X X X, au luat hotararea sa sustraga bani de la cetatenii ce se deplasau in zona lizierei de la marginea Municipiului X, directia X.

Hotararea au luat-o dupa ce acestia au consumat bauturi alcoolice la balciul anual organizat in Mun. X.

De mentionat faptul ca inculpatul X X avea asupra sa un cutit pe care l-a sustras de pe o taraba din cadrul balciului, dar pe care-l tinea in buzunarul de la spate al pantalonilor.

Prin urmare, s-au deplasat in zona indicata unde au asteptat aparitia primei victime, persoana vatamata XX – in varsta de 61 de ani.

Acestia au facut un scenariu in cadrul caruia X i-a solicitat victimei sa-i dea bicicleta pentru a putea sa fuga dupa X X sub pretextul ca acesta i-ar fisustras bunuri.

Deoarece tineriinu i-au inspirat incredere, batranul a incercat sa isi continue deplasarea, moment in care a fost prins de cosul bicicletei de catre X X, fapt ce a determinat dezechilibrarea victimei, care a cazut pe sol, lovindu-se la umar.

Profitand de acest aspect, inculpatii au inceput sa-i aplice diverse lovituri cu pumnii si picioarele peste tot corpul.

In acelasi timp, fratii X au inceput sa-l caute prin buzunare de unde i-au luat doua bancnote de 10 lei, respectiv 5 lei, in timp ce X i-a luat bicicleta si i-a incredintat-o lui X.

Acesta din urma a ascuns bicicleta intr-un loc de unde urma sa o recupereze pe timp de noapte.

Vazand ca XX nu mai are alte bunuri sau valori asupra sa, inculpatii l-au abandonat.

Persoana vatamata XX a prezentat leziuni de tipul tumefierii, escoriatiei si echimozei care au necesitat un numar de 2-3 zile de ingrijiri medicale , potrivitconcluziilor Raportului de Expertiza Medico – Legala nr. 213/E din data de29.08.2014 intocmit de catre S.M.L. X .

Bicicleta a fost recuperata si restituita persoanei vatamate.

Deoarece nu erau multumiti cu suma de bani gasita asupra primei victime, inculpatii au luat hotararea sa mai atace inca o persoana.

Au trecut aprox. 30 min. fara sa mai treaca vreo persoana prin zona si in aceste conditii, cei 4 s-au hotarat sa plece spre locuinta lui X.

In timp ce se deplasau spre satulX, l-au observat pe X X X – in varsta de 20 de ani, care se deplasa spre Mun. X pe bicicleta, vorbind in acelasi timp la telefon.

Dupa ce a trecut de X X si X X, ajuns in dreptul lui X X si a lui X a fost atacat de acestia.

De aceasta data, X a scos cutitul pe care il avea asupra sa, s-a apropiat de victima si a amenintat-o sa nu solicite ajutorul intrucat o va rani.

In acelasi timp, a profitat de starea de temere creata tanarului si l-adeposedat de telefonul mobil marca CERISE.

X X si-a insusit un portmoneu in care se aflau actele de identitate ale vatamatului, 2 carduri si suma de 110 lei.

Bicicleta a fost incredintata de X lui X.

Persoana vatamata X X X a prezentat leziuni de tipul escoriatiei si echimozei care au necesitat un numar de 6-7 zile de ingrijiri medicale , potrivitconcluziilorRaportului de Expertiza Medico – Legala nr. 212/E din data de29.08.2014 intocmit de catre S.M.L. X .

Bicicleta marca DHS si telefonul mobil au fost recuperate si restituite partii civile.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelormijloace de proba: proces verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica ; declaratia persoanei vatamate X X ;declaratia martorului X X Cipria ;declaratia martorului X X X  ; declaratia martorului Tabus X  ; dovezi de Xre – primire  ; proces verbal de efectuare a reconstituirii si plansa fotografica ; declaratia martorului X X  ; declaratia martorului X X  ;declaratia inculpatului X X X; declaratiile inculpatului X X ; proces verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica ; declaratia parii civile X X ; Raport de Expertiza Medico – Legala nr. 206/E din data de18.08.2014 intocmit de catre S.M.L. X  ; declaratia martorului X X ; declaratia martorei X X X ; proces verbal de examinare criminalistica ; procese verbale de efectuare a unor reconstituiri si planse fotografice ; declaratia martorului X X  ; declaratia martorului X X ; declaratia inculpatului X X X ;declaratiile inculpatului X X; declaratia inculpatului X X; procese verbale de cercetare la fata locului si planse fotografice ; declaratia persoanei vatamate XX ; Raport de Expertiza Medico – Legala nr. 213/E din data de29.08.2014 intocmit de catre S.M.L. X ; declaratia persoanei vatamate X X X; Raport de Expertiza Medico – Legala nr. 212/E din data de29.08.2014 intocmit de catre S.M.L. X ; procese verbale de recunoastere din grup si plansele fotografice  ; procese verbale de examinare criminalistica si planse fotografice ; proces verbal de efectuare a controlului corporal si plansa fotografica ; dovezi de Xre – primire  ; declaratia martorului X X ; procese verbale de efectuare a unor reconstituiri si planse fotografice ; declaratia inculpatului X X ; declaratia inculpatului X X X ; declaratia inculpatului X X X ; declaratia inculpatului X X .

In modalitatea retinuta instantafaptele inculpatilorX X si X XX , care , in noaptea de 26/27.07.2014,au patruns, prin escaladare , in locuinta persoanei vatamate X X din satul X, Com. X,jud. X , de undeau sustras un ceas de mana marca Aseikon , precum si o tableta marca Evolio , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilorde furt calificat prev. de art.228 , art. 229 alin.1 lit. b si d , alin. 2 lit. b Cod penal.

Faptele acelorasiinculpati , care impreuna cu inculpatul X X , au patruns in data de 17.08.2014 , in jurul orelor 01.00 , prin escaladare , in curtea locuintei aceleiasi persoane vatamate , X X , apoi in locuinta si prin exercitarea de violente amenintarea cu un cutit si lovirea cu pumnul peste fata ) si-au insusit 2 pachete cu tigari marca Viceroy , o sacosa cu produse alimentare si suma de 250 lei, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii detilharie calificata prev. de art. 233 Cod penal , art. 234 alin.1 lit. a, d si f Cod penal, cu aplic. art. 77 alin.1 lit. a, d Cod penal pentru inculpatii majori siart. 113alin. 3 Cod penalpentru inculpatul minor.

FapteleinculpatilorX X , X X Xsi X X X si X X, care , la data de 29.08.2014 , in jurul orelor 13.00 , prin aplicarea de lovituri cu pumnii si picioarele peste tot corpul , au deposedat-o pe persoana vatamata XX in varsa de 61 ani de o bicicleta si suma de 15 lei , in timp ce acesta se dplasa pe drumul care leaga orasul X de satul X Com. X, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor detilharieprev. de art. 233 Cod penal ,cu aplic. art. 77 alin.1 lit. a, d Cod penal pentru inculpatii majori si art. 113 alin. 3 Cod penal pentru inculpatul minor.

Faptele acelorasi inculpati care , la aceeasi data , dar in jurul orelor 13.30 , prin folosirea de amenintari cu un cutit l-au deposedat pe persoana vatamata X X X de telefonul mobil marca Cerise , o bicicleta marca DHS si un portmoneu in care se aflau actele de identitate ale acestuia, 2 carduri si suma de 110 lei , in timp ce aseta se deplasa pe drumul comunal al localitatii X , intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de tilharie calificata prev. de art. 233 Cod penal , art. 234 alin.1 lit. aCod penal, cu aplic. art. 77 alin.1 lit. a, d Cod penal pentru inculpatii majorisi art. 113 alin. 3 Cod penal pentru inculpatul minor.

InculpatiiX X , X X X , X X X si X X au fost trimisi in judecata pentru a fi cercetati cu privire la savarsirea infractiuniide tilharie calificata prev. de art. 234 alin.1 lit. a Cod penal cu aplic. art. 77 alin.1lit. a si d Cod penal rap. la art. 233 Cod penal, impotriva persoanei vatamate XX , retinandu-se faptul ca la comiterea faptei s-ar fi folosit un cutit.

Din situatia de fapt sus mentionata rezulta ca desi inculpatul X. avea asupra sa un cutit , il tinea in buzunarul de la spate al pantalonilor si nu era vizibil pentru persoana vatamata in cauza.

Din aceste considerente nu se poate retine in sarcina inculpatilor agravanta prev. de art. 234 alin.1 lit. a Cod penal.

In consecinta , in baza art. 386 alin.1 Cod proc. pen., instanta vaschimbaincadrarea juridica a faptelor inculpatilor X X , X X X , X X X si X X din infractiunea de tilharie calificata prev. de art. 234 alin.1 lit. a Cod penal cu aplic. art. 77 alin.1lit. a si d Cod penal rap. la art. 233 Cod penal, impotriva persoanei vatamate XXininfractiunea de tilharie prev. de art. 233 Cod penalcu aplic. art. 77 alin.1 lit. a si d Cod penal,impotriva persoanei vatamate XX .

In temeiul textelor de legementionate la stabilirea incadrarii juridice a faptelor inculpatilor ,instanta urmeaza sa aplice acestora ( celor majori ) cate o pedeapsa la individualizarea carora sa retina disp. art. 74 Cod penal.

Inculpatul X Xare ca studii 4 clase , nu are ocupatie , estenecasatoritsi este cunoscutcu antecedente penale .

In timpul minoritatii a suferitnumeroase condamnari la pedeapsa inchisorii pentru fapte de furt .

Ultima condamnare a fost cea de 2 ani si 6 luni inchisoare dispusa prin S.P. nr. 602/2013 a Judec. X definitiva prin nerecurare la data de 30.12.2013 .

Prin S.P. nr. 709 /12.03.2014 a Judec. Bacau , definitiva la 08.04.2014, in temeiul art. 598 alin.1 lit. d Cod proc. pen. , art. 21 alin. 1 , 3 din Legea nr. 187/2012 s-a dispus inlocuirea pedepsei executabile de 2 ani si 6 luni inchisoare aplicata inculpatului prin Sentinta penala anterior mentionata cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie pe o perioada de 2 ani si 6 luni. .

In temeiul art. 21 alin. 4din Legea nr. 187/2012. s-a scazut din aceasta masura perioada deja executata prin arest si detentie,de la 19.04.2011 – 04.12.2012 , precum si cea de la 30.12.2013 la zi.

Conform S.P. nr. 445/18.02.2014 a Judec. Bacau a fost liberat din centru de detentie la data de18.02.2014 , cu un rest de 266 zile .

La data savarsirii primei fapte ( 26/27.07.2014)si evident ulterior , inculpatul era major.

Inculpatul a accesat procedura prev. de art. 396 Cod proc. pen. astfel ca acesta va beneficia de dispozitiile prev. la alin. 10 si anume de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prev. de art. 229 , art. 233 si 234 Cod penal.

La stabilirea cuantumului fiecarei pedepse instanta se va orienta peste limita minima care va rezulta in urma aplicarii disp. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen. , avand in vedere gravitatea faptelor savarsite , numarul acestora si modalitatea concreta de savarsire a acestora.

Potrivit art. 233 Cod penal se va aplica inculpatului si cate opedeapsa complementara de 3ani,dupa executarea pedepsei inchisorii,constand in interzicerea pe aceasta perioada a exercitarii urmatoarelor drepturi prev. de art. 66 alin. 1literele: a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; h) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme; n) dreptul de a comunica cu victimelesau cu membrii de familie ai acestora, ori de a se apropia de acestia;o) dreptul de a se apropia de locuinta, locul de munca sau alte locuri unde victimeledesfasoara activitati sociale.

In baza art. 38 alin. 1 , teza I Cod penalsi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea la care va adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, adica 1 an si 11 luni inchisoare precumsi 3 ( trei ) ani pedeapsa complementara,dupa executarea pedepsei inchisorii,constand in interzicerea pe aceasta perioada a exercitarii urmatoarelor drepturi prev. de art. 66 alin. 1literele: a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; h) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme; n) dreptul de a comunica cu victimele : X X,X X X si X X sau cu membri de familiiloracestora, ori de a se apropia de acestia;o) dreptul de a se apropia de locuinta, locul de munca sau alte locuri unde victimele : X X,X X X si X X,desfasoara activitati sociale.

In baza art. 65 Cod penal ,vaaplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicereaexercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) , h),n)si o) , a caror exercitare a fost interzisaca pedeapsa complementara incepand cu momentul ramanerii definitive a prezentei hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata.

Inculpatul a fost retinut la data de 29.08.2014 , apoi arestat preventiv la 30.08.2014, masura care a fost verificata periodic si mentinuta legal.

In baza art. 72 Cod penal , instanta va scade din pedeapsa principala perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 29.08.2014 , la zi.

In baza art. 399 Cod proc. pen. , se vamentine starea de arest preventiv a inculpatului apreciindu-se ca temeiurile avute in vedere la luarea masurii preventive,subzista in continuare.

In baza art. 7 alin.1,2 rap. la art.5 alin.5 din Legea nr. 76/2008 , se vadispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic al acestuia in S.N.D.G.J.

Inculpatul X X Xare castudii 8 clase , este fara ocupatie , necasatorit si este cunoscutcu antecedente penale.

Potrivit fisei cazier a inculpatului ultima sa condamnare a fost de 1 an si 8 luni inchisoare pentru infractiuni de furt calificat, aplicata prin S.P. nr. 352/2011 a Judec. X ,fiind arestat la 18.07.2011 si liberat conditionat la data de 28.08.2012cu un rest de 201 zile inchisoare ramase de executat.

Faptele deduse judecatii au fost savarsite dupa terminarea restului ramas de executat.

Asa cum s-a precizat anterior si acest inculpat a accesat procedura prev. de art. 396 Cod proc. pen. astfel ca si elva beneficia de dispozitiile prev. la alin. 10 si anume de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prev. de art. 229 , art. 233 si 234 Cod penal.

La stabilirea cuantumului fiecarei pedepse instanta se va orienta peste limita minima care va rezulta in urma aplicarii disp. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen. , avand in vedere gravitatea faptelor savarsite , numarul acestora si modalitatea concreta de savarsire a acestora.

Potrivit art. 233 Cod penal se va aplica inculpatului si cate opedeapsa complementara de 3ani,dupa executarea pedepsei inchisorii,constand in interzicerea pe aceasta perioada a exercitarii urmatoarelor drepturi prev. de art. 66 alin. 1literele: a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; h) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme; n) dreptul de a comunica cu victimelesau cu membrii de familie ai acestora, ori de a se apropia de acestia;o) dreptul de a se apropia de locuinta, locul de munca sau alte locuri unde victimeledesfasoara activitati sociale.

In baza art. 38 alin. 1 , teza I Cod penalsi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea la care va adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, adica 1 an si 11 luni inchisoare precumsi 3 ( trei ) ani pedeapsa complementara,dupa executarea pedepsei inchisorii,constand in interzicerea pe aceasta perioada a exercitarii urmatoarelor drepturi prev. de art. 66 alin. 1literele: a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; h) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme; n) dreptul de a comunica cu victimele : X X,X X X si X X sau cu membri de familiiloracestora, ori de a se apropia de acestia;o) dreptul de a se apropia de locuinta, locul de munca sau alte locuri unde victimele : X X,X X X si X X,desfasoara activitati sociale.

In baza art. 65 Cod penal ,vaaplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicereaexercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) , h),n)si o) , a caror exercitare a fost interzisaca pedeapsa complementara incepand cu momentul ramanerii definitive a prezentei hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata.

Inculpatul a fost retinut la data de 29.08.2014 , apoi arestat preventiv la 30.08.2014, masura care a fost verificata periodic si mentinuta legal.

In baza art. 72 Cod penal , instanta va scade din pedeapsa principala perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 29.08.2014 , la zi.

In baza art. 399 Cod proc. pen. , se vamentine starea de arest preventiv a inculpatului apreciindu-se ca temeiurile avute in vedere la luarea masurii preventive,subzista in continuare.

In baza art. 7 alin.1,2 rap. la art.5 alin.5 din Legea nr. 76/2008 , se vadispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic al acestuia in S.N.D.G.J.

Inculpatul X X Xare10 clase , nu areocupatie , nu este casatoritsi nu este cunoscut cuantecedente penale .

A participat la savarsirea a doua infractiuni de talharie , infractiunigrave, chiar daca acesta a minimalizat consecintele faptelor sale , dar faptul ca numarul participantilor a fost mare,a contribuit la periculozitatea acestuia.

Prin accesareaproceduriiprev. de art. 396 Cod proc. pen. si elva beneficia de dispozitiile prev. la alin. 10 si anume de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prev. de art. 233 si 234 Cod penal.

La stabilirea cuantumului fiecarei pedepse instanta se va orienta peste limita minima care va rezulta in urma aplicarii disp. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen. , avand in vedere gravitatea faptelor savarsite , numarul acestora si modalitatea concreta de savarsire a acestora.

Potrivit art. 233 Cod penal se va aplica inculpatului si cate opedeapsa complementara de 3ani,dupa executarea pedepsei inchisorii,constand in interzicerea pe aceasta perioada a exercitarii urmatoarelor drepturi prev. de art. 66 alin. 1literele: a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; h) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme; n) dreptul de a comunica cu victimelesau cu membrii de familie ai acestora, ori de a se apropia de acestia;o) dreptul de a se apropia de locuinta, locul de munca sau alte locuri unde victimeledesfasoara activitati sociale.

In baza art. 38 alin. 1 , teza I Cod penalsi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea la care va adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, precumsi 3 ( trei ) ani pedeapsa complementara,dupa executarea pedepsei inchisorii,constand in interzicerea pe aceasta perioada a exercitarii urmatoarelor drepturi prev. de art. 66 alin. 1literele: a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; h) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme; n) dreptul de a comunica cu victimele : X X X si X X sau cu membri de familiiloracestora, ori de a se apropia de acestia;o) dreptul de a se apropia de locuinta, locul de munca sau alte locuri unde victimele :X X X si X X,desfasoara activitati sociale.

In baza art. 65 Cod penal , vaaplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicereaexercitarii drepturilor prevazute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) , h),n)si o) , a caror exercitare a fost interzisaca pedeapsa complementara incepand cu momentul ramanerii definitive a prezentei hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata.

Inculpatul a fost retinut la data de 29.08.2014 , apoi arestat preventiv la 30.08.2014, masura care a fost verificata periodic si mentinuta legal.

In baza art. 72 Cod penal , instanta va scade din pedeapsa principala perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 29.08.2014 , la zi.

In baza art. 399 Cod proc. pen. , se vamentine starea de arest preventiv a inculpatului apreciindu-se ca temeiurile avute in vedere la luarea masurii preventive,subzista in continuare.

In baza art. 7 alin.1,2 rap. la art.5 alin.5 din Legea nr. 76/2008 , se vadispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic al acestuia in S.N.D.G.J.

InculpatulX Xare ca studii 10 clase , este fara ocupatie , necasatoritsi nu este cunoscut cuantecedente penale .

La data savarsirii faptelor era minor.

A participat lasavarsirea a trei infractiuni de tilhariedin care doua in forma calificata.

Cea savarsita impotriva persoanei vatamate X N.,prin modul de comitere a acesteia , inculpatul a dat dovada de o periculozitate deosebita.

A fost sincer si a recunoscut savarsirea tuturor faptelor.

Faptele inculpatului se pedepsesc cu inchisoarede la 2 la 7 ani pentru infractiunea de tilharie si cu inchisoare de la 3 la 10 ani pentru infractiunea de tilharie calificata.

Potrivit art. 114 Cod penal, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani se ia o masura educativa neprivativa de libertate.

Fata de minorul cu varsta mentionata,se poate lua o masura educativa privativa de libertate atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 7 ani sau mai mare.

Avand in vedere gravitatea faptelor savarsite, numarul acestora si modalitatea concreta de comitere , instantaapreciaza cafata de acesta mai oportuna esteaplicarea uneimasuri educative privative de libertate si anume ceea prev. de art. 115 alin. 1 pct. 2 lit. a Cod penal , rap. la art. 124 alin. 1 Cod penal , adica cea a internarii intr-un centru educativpe o perioada de 2 ani

In baza art. 127 Cod penal rap. la art. 72 Cod penal se vadeduce din masura educativa luata perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 29.08.2014 , la zi.

In baza art.399 alin. 3 lit. dCod proc. pen. se vadispune punerea de indata in libertate a inculpatului arestat preventiv de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 24/UP/ 30.08.2014al Judecatoriei X , la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, avand in vedere capotrivit art. 399 alin. 4 , numai hotararea pronuntata in conditiile alin. (1) si (2) cu privire la masurile preventive este executorie ( 1 -instanta are obligatia ca, prin hotarare, sa se pronunte asupra mentinerii, revocarii, inlocuirii ori incetarii de drept a masurii preventive dispuse pe parcursul procesului penal cu privire la inculpat.

-2In caz de renuntare la aplicarea pedepsei, de amanare a aplicarii pedepsei, de achitare sau de incetare a procesului penal, instanta dispune punerea de indata in libertate a inculpatului arestat preventiv.)

„Per a contrario”in cazul alineatului 3 al acestui articol masura punerii de indata in libertate a inculpatului arestat preventiv atunci cand s-apronuntato masura educativa,nu opereaza decat la ramanerea definitiva a hotararii.

In baza art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal , instanta va dispune confiscareade la inculpatul X X, a cutituluifolosit de acesta la savarsirea in data de 29.08.2014,a infractiunii de tilharie calificata impotriva persoanei vatamate X X X .

Persoana vatamata s-a constituit parte civila la cercetarea judecatoreasca cu suma de 3560 lei sustinand ca inculpatii i-au sustras aceasta suma atunci cand l-au talharit.

La urmarirea penala nu a facut aceasta precizare , iar in cursul cercetarii judecatoresti nu a dovedit aceasta .

De altfel, in instanta ,el a precizat ca ulterior savarsirii faptei a constatat ca ii lipseste din casa o suma mai mare, bani pe care i-a adunat din pensia pe care o primeste si vanzarea unor porci.

Inculpatii au precizat ca au sustras numai suma de 300 lei si nu suma precizata de vatamat sisunt de acord sa-l despagubeasca in solidar pe acesta cu suma respectiva.

In baza art. 397 Cod proc. pen. rap. la art. 1357 si urm. Cod civil , instanta urmeaza saadmitain parte actiunea civila formulata de partea civila X X si sa –i oblige,in solidar, pe inculpatii : X X , X X X si X X,sa plateasca partii civile X X,suma de 300 lei despagubiri civile .

In baza aceluiasi temei se va admite actiunea civila formulata de partea civilaX X X si va obliga ,in solidar, pe inculpatii : X X , X X X ,X X, X X X ( acesta in solidar si cu partile responsabile civilmente Valerica si Xna X )sa plateasca partii civile, X X X,suma de 110 lei despagubiri civile .

Potrivitart. 274 alin. 1,2,3 Cod proc. pen. , va obligape inculpati , sa plateasca statului,cu titlu de cheltuieli judiciare,urmatoarele sume: inc.X X – 1300 lei ; inc.X X X – 1300 lei; inc.X X, in solidar cu partile responsabile civilmente– 1300 lei , iar inc.X X X – 1300 lei.,suma de 2.700 lei reprezentand onorar asistenta juridica din oficiu la urmarirea penalaurmand afi suportata din fondurile Ministerului Public, iar suma de 1200 lei reprezentand onorar asistenta juridica din oficiu la cercetareajudecatoreasca urmand a fi suportata din fondurile Ministerului Justitiei.

1

Domenii speta