Plângere împotriva încheierii de carte funciară. Prima înscriere a unui imobil în cartea funciară

Sentinţă civilă 9792 din 11.01.2016


Prin sentinţa civilă nr. 9792 din 14.07.2014 Judecătoria Iaşi a respins ca neîntemeiată plângerea formulată de către petentul G.V.A. împotriva încheierii registratorului – şef de respingere a cererii de reexaminare a încheierii de respingere a cererii sale de întabulare a dreptului de proprietate.

Pentru a pronunţa această soluţie, Judecătoria Iaşi a reţinut că prin cererea înregistrată la data de , petentul G.V.A. a solicitat O.C.P.I. Iaşi –Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi întabularea (prima înscriere) a dreptului său de proprietate asupra imobilului situat în Iaşi, str. P nr., judeţul Iaşi în Cartea Funciară.

În susţinerea cererii, petentul a depus memoriul tehnic, adresa emisă de către Municipiul Iaşi – Instituţia Arhitectului – Şef – Serviciul GIS – Cadastru, adresa emisă de către Municipiul Iaşi – Instituţia Arhitectului – Şef – Serviciul GIS – Cadastru, adresa  emisă de către Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Iaşi, actul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.  transcris sub nr. , actul de partaj voluntar autentificat sub nr.  transcris sub nr. , contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. de către BNP G P, certificatele de moştenitor  emise de către BNP D C, certificatul de atestare fiscală  emis de către Municipiul Iaşi –D.E.F.P.L.

Prin încheierea nr.  cererea petentului a fost respinsă, în motivare arătându-se că imobilul a cărui întabulare s-a solicitat nu s-a identificat în niciun mod în actul constitutiv de drepturi (contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.  transcris sub nr. ), nici după identificatori cadastrali şi nici după suprafaţă. Totodată, registratorul O.C.P.I. Iaşi a constatat că lipsesc atât actele care fac legătura între acest act constitutiv şi cel declarativ, de partaj voluntar, şi anume certificatele de moştenitor după defuncţii S O şi S E. Împotriva acestei încheieri, petentul G.V.A. a formulat cerere de reexaminare soluţionată prin încheierea de respingere nr. a registratorului – şef al O.C.P.I. Iaşi.

În motivarea încheierii de respingere s-a arătat că din analiza documentelor depuse de către petent rezultă că nu s-au depus înscrisuri care să dovedească dreptul de proprietate asupra imobilului în persoana moştenitoarelor O V şi G M de pe urma defuncților S O şi S E, şi anume nu s-a depus certificatul de moştenitor. Pentru garantarea drepturilor reale, este necesar ca, la prima întabulare, să se verifice cesiunile succesive, pornind de la ultimul act pentru care s-a efectuat publicitatea imobiliară, respectiv înscrierea acestuia în Registrul de Transcripţiuni şi Inscripţiuni Imobiliare, fiind incidente prevederile art. 894 Cod civil referitoare la înscrierea unui drept ce a făcut obiectul unor cesiuni succesive, fără ca înscrierile să fi fost efectuate. Conform principiului publicităţii integrale a cărţilor funciare, sunt supuse înscrierii în cartea funciară toate actele translative sau constitutive de drepturi reale imobiliare. Prin aplicarea dispoziţiilor art. 894 şi art. 901 Cod civil şi ale art. 62 alin.2 din Ordinul nr. 633/2006 se asigură securitatea drepturilor civile realizate şi prin publicitatea imobiliară, evitându-se astfel riscul vânzărilor duble cu privire la acelaşi imobil.

Instanţa a apreciat ca neîntemeiată plângerea, pentru următoarele considerente:

Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.  transcris sub nr. , numiţii S O şi S E au dobândit de la numita C M dreptul de proprietate asupra imobilului situat în  Iaşi, str. D nr. Nu a fost menţionată suprafaţa imobilului. Ulterior, numitele O V şi G M, în calitate de descendente ale cumpărătorilor S O şi S E, au încheiat actul de partaj voluntar autentificat sub nr.  cu privire la imobilul situat în Iaşi, str. C nr. 6 (în prezent, str. P, conform adresei emise de către Municipiul Iaşi – Instituţia Arhitectului – Şef – Serviciul GIS – Cadastru) compus din suprafaţa de  x mp teren construit şi neconstruit şi o clădire cu două apartamente. Numita G.M. a preluat lotul nr. II compus din teren în suprafaţă de  mp pe care se află apartamentul nr.. Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. de BNP G P, numita G Ma vândut numitului S N suprafaţa de  mp teren livezi situat în Iaşi, str. P nr., judeţul Iaşi (fostă str. C).

Conform certificatelor de moştenitor nr. x şi nr. z emise de către BNP D C, petentul a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Iaşi, str. P (fostă str. C) nr., judeţul Iaşi compus din terenul în suprafaţă de  mp, locuinţa C – apartamentul nr.  cu suprafaţă de mp şi magazia nr.  cu suprafaţa de mp (real măsurat mp).

În toate cazurile în care este cerută prima înscriere într-o carte funciară a unui imobil, se va recurge de către birourile teritoriale la procedura prevăzută de Legea nr. 7/1996, republicată. Pentru imobilele care nu sunt înscrise în cartea funciară, la prima înscriere se vor deschide cărţi funciare în baza documentaţiei cadastrale recepţionate, prin care se atribuie număr cadastral, a înscrisului doveditor al actului sau faptului juridic de dobândire sau constituire a dreptului real şi a certificatului fiscal sau adeverinţei eliberate de primăria în circumscripţia căreia se află situat imobilul (art. 61 alin.1 şi art. 62 alin.1 din Ordinul nr. 633/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si funcționare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliară, modificat).

În conformitate cu prevederile art. 894 Cod civil, în cazul în care un drept supus înscrierii în cartea funciară a făcut obiectul unor cesiuni succesive fără ca înscrierile să fi fost efectuate, cel din urmă îndreptăţit nu va putea cere înscrierea dreptului în folosul său decât dacă solicită, odată cu înscrierea acestuia, şi înscrierea dobândirilor succesive anterioare pe care le va dovedi cu înscrisuri originale sau copii legalizate, după caz.

Lipsa menţiunii referitoare la suprafaţa imobilului dobândit de către defuncţii S O şi S E, coroborată cu lipsa certificatelor de moştenitor emise pentru numitele O Vşi G M de pe urma defuncţilor S O şi S E nu au permis registratorului O.C.P.I. Iaşi să efectueze verificările cerute de art. 894 Cod civil cu privire la toate cesiunile succesive ce au avut ca obiect dreptul de proprietate asupra  imobilului situat în Iaşi, str. P nr., judeţul Iaşi.

Totodată, în conformitate cu dispoziţiile art. 73 alin.2 din Ordinul nr. 633 din 2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si funcționare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, modificat, cel care a cerut înscrierea nu va putea modifica sau întregi, prin căile de atac exercitate cererea pe care s-a întemeiat încheierea registratorului.

Prin urmare, reţinând legalitatea şi temeinicia soluţiei pronunţate prin încheierea de respingere nr.  a registratorului – şef din cadrul O.C.P.I. Iaşi – B.C.P.I. Iaşi în dosarul nr. , instanţa, în temeiul prevederilor art. 31 alin.3 din Legea nr. 7/1996 privind cadastrul şi publicitatea imobiliară, republicată, şi art. 894 Cod civil, a respins ca neîntemeiată plângerea promovată de către petentul G V A.