Uzucapiune; excepţia autorităţii de lucru judecat

Sentinţă civilă 646 din 30.04.2015


Procedând la soluţionarea excepţiei autorităţii de lucru judecat, instanţa reţine că a fost învestită de către reclamanţi cu o acţiune având ca obiect constatarea dobândirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 53 m.p. teren situată în Mangalia str. …… ca efect al uzucapiunii de 30 de ani prin joncţiunea posesiilor, în contradictoriu cu pârâtul MMP.

Instanţa mai reţine că o cerere de chemare în judecată similară, având acelaşi obiect, aceeaşi cauză şi ca părţi pe cei doi reclamanţi şi pârâţii N şi N, MM şi CLM, a făcut obiectul dosarului civil nr. … al Judecătoriei Mangalia şi a fost soluţionată prin sentinţa civilă nr. 1432/C/19.07.2007 pronunţată în acel dosar, devenită irevocabilă prin decizia civilă nr. 927/09.10.2007 a Tribunalului Constanţa, prin care s-a respins în mod irevocabil cererea reclamanţilor.

În considerentele sentinţei civile nr. 1432/C/19.07.2007 s-a apreciat că foştii proprietari, N şi N, „ s-au extins” cu 53 mp în dauna MM prin ocuparea abuzivă a aleii de acces dintre str. ……. şi  Aleea cetăţii care este domeniu  privat al localităţii Mangalia şi nici reclamanţii şi nici numiţii N şi N nu au demonstrat că această suprafaţă de teren de 53 m.p au dobândit-o legal, cu just titlu cu atât mai mult cu cât foştii proprietari, familia S a avut în folosinţă veşnică acest imobil şi nu în proprietate, aşa cum rezultă din decizia nr. … a fostului Sfat Popular al oraşului MANGALIA, suprafaţa totală fiind de  200 mp din care foştii proprietari au vândut diverse suprafeţe de-a lungul timpului. A mai apreciat instanţa că singurii care ar fi putut invoca joncţiunea posesiilor erau vânzătoarele S şi T dar acest lucru era posibil numai până în anul vânzării imobilului respectiv 1997 întrucât este necesar ca cel ce invocă joncţiunea posesiei sale cu cea a autorului său, să aibă efectiv posesia imobilului în momentul în care o invocă.

Potrivit dispoziţiilor art. 430 C.pr.civ.: Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată. (2) Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă.

Conform art. 431 C.pr.civ.: Nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeaşi calitate, în temeiul aceleiaşi cauze şi pentru acelaşi obiect. (2) Oricare dintre părţi poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluţionarea acestuia din urmă

Puterea (sau autoritatea) lucrului judecat are la bază două reguli fundamentale, şi anume cea potrivit căreia o cerere nu poate fi judecată definitiv decât o singură dată şi aceea că soluţia cuprinsă într-o hotărâre este prezumată a exprima adevărul şi nu trebuie contrazisă de o altă hotărâre, iar pentru a verifica dacă există puterea de lucru judecat trebuie analizată tripla identitate de elemente care o caracterizează, respectiv de părţi, de obiect şi de cauză.

În speţă, instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de textele legale menţionate anterior cu privire la tripla identitate de elemente care caracterizează puterea de lucru judecat câtă vreme cererea care face obiectul prezentei pricini are ca părţi pe reclamanţi şi pe unul dintre pârâţii din dosarului civil nr. …. al Judecătoriei Mangalia, respectiv MMP, acelaşi obiect  - dobândirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 53 m.p. teren situată în Mangalia str. …….şi aceeaşi cauză – constatarea intervenirii uzucapiunii de 30 de ani prin joncţiunea posesiei reclamanţilor cu cea a autorilor lor, ca şi cea care a format obiectul dosarului civil nr. ……… al Judecătoriei Mangalia.

Pentru considerentele expuse, instanţa va admite excepţia autorităţii de lucru judecat, invocată de către pârât şi va respinge cererea formulată de reclamanţii B şi B în contradictoriu cu pârâtul M M, întrucât există autoritate de lucru judecat.