Ajutor public judiciar scutire cautiune

Sentinţă civilă 0 din 19.06.2014


AJUTOR PUBLIC JUDICIAR SCUTIRE CAUTIUNE

Respinge cererea ca inadmisibilă

Prin incheierea pronuntata in data de 19.06.2014 in dosarul nr.19604/281/2014 Judecatoria Ploiesti a respins cererea de acordare ajutor public judiciar sub forma scutirii de plata cautiunii.

Situatia de fapt relevanta

Petenta X a fost obligata la plata cautiunii in cuantum de 12.445 lei aferenta cererii de suspendare provizorie a executarii silite formulate de aceasta.

Prin cererea introductiva petenta a solicitat acordarea ajutorului public judiciar sub forma scutirii de la plata cautiunii in suma de 12.445 lei aferenta cererii de suspendare provizorie a executarii silite. În motivare,  petenta  a arătat că ii este imposibil sa achite o cautiune intr-o suma ca cea susprecizata intrucat nu obtine  venituri si are in intretinere un copil minor si altul major, impreuna cu care locuieste in imobilul ce face obiectul contestatiei la executare existente pe rolul instantei de judecata.

Petenta a aratat ca cererea sa este intemeiata, instanta putand dispune si ajutorul public pentru cautiuni in faza de executare silita astfel cum a stabilit Directiva nr.2003/8/CE de imbunatatire a accesului la justitie in litigiile tranfrontaliere prin stabilirea unor norme minime comune privind asistenta judiciara acordata in astfel de litigii

În drept au fost invocate prevederile OUG 51/2008 rap la Directiva nr.2003/8/CE, Constitutia Romaniei si art.6 par.1 din CEDO.

Analizând actele şi lucrările dosarului în soluţionarea cererii de acordare a ajutorului public judiciar, instanţa a retinut următoarele :

Potrivit art. 6  din  OUG  nr.51/2008 ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:

a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;

b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;

c) plata onorariului executorului judecătoresc;

d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

Cat priveste Directiva nr.2003/8/CE invocata de petenta, instanta a apreciat ca aceasta nu produce consecinte in mod direct in ordinea juridica  a statului roman decat in modalitatea in care aceasta este transpusa prin actul juridic national, in speta prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.51/2008.

Or, potrivit art.6 din OUG 51/2008, formele de acordare a ajutorului public judiciar sunt prevazute expres, iar plata cautiunii nu este inclusa intre aceste forme.

 Pentru motivele arătate,  instanta a respins  cererea de ajutor public judiciar formulată de petenta, ca inadmisibila.