Acţiune în constatare – anulare pentru nedepunerea dovezii calităţii de reprezentant convenţional, neindicarea CNP-ului pârâţilor, a motivelor de drept şi a dovezilor, necertificarea înscrisurilor pentru conformitate cu originalul şi nedepunerea suficient

Hotărâre 0 din 16.01.2015


Deliberând asupra cererii formulate de reclamantul N.A. având ca obiect acţiune în constatare a calităţii de moştenitor unic, instanţa constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 11.12.2014 sub număr de dosar 63083/299/2014, reclamantul N.A. în contradictoriu cu pârâţii N.N., N.E.O., N.I.B. şi N.A. a solicitat instanţei să constate calitatea de moştenitor unic al defunctului său tată N.N.A.

Analizând cererea petentului şi înscrisurile aflate la dosar în raport de prevederile art. 200 Cod procedură civilă, instanţa reţine următoarele:

La primirea acţiunii, instanţa a constatat că aceasta nu îndeplineşte cerinţele prevăzute de art. 194 lit. a), lit. b) raportat la art. 151 alin. 4 C.proc.civ., art. 194 lit. c), lit. d), lit. e) C.proc.civ. şi a comunicat reclamantului lipsurile acţiunii prin adresa emisă la data de 15.12.2014, punându-i-se în vedere că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii, stabilindu-se în sarcina reclamantului obligaţiile de a depune dovada calităţii de reprezentant convenţional, conform art. 151 alin. 4 C.proc.civ. (împuternicire avocaţială), de a indica: codul numeric personal al fiecărui pârât în parte, numele, prenumele şi calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele, prenumele acestuia şi sediul profesional, motivele de drept (temeiul juridic de drept substanţial) pe care se întemeiază cererea, dovezile pe care se sprijină fiecare capăt de cerere, iar pentru martori numele, prenumele şi adresa, numărul şi emitentul certificatului de moştenitor la care se face referire în cuprinsul cererii de chemare în judecată şi de a-l depune la dosar, în copie certificată pentru conformitate cu originalul, în suficiente exemplare pentru comunicare. De asemenea, i s-a pus în vedere reclamantului să certifice pentru conformitate cu originalul înscrisurile depuse la dosar, conform art. 194 lit. e) raportat la art. 150 alin. 2 C.proc.civ şi de a depune cererea de chemare în judecată şi înscrisurile anexate acesteia în 2 exemplare în vederea comunicării către pârâţi (certificate pentru conformitate cu originalul), cu menţiunea expresă ca toate precizările şi înscrisurile suplimentare să fie depuse în suficiente exemplare pentru comunicare.

Adresa emisă de instanţă la data de 15.12.2014 a fost comunicată reclamantului la data de 22.12.2014, astfel cum reiese din procesul-verbal de înmânare anexat la dosar (f.37).

Cu toate acestea, reclamantul nu a înţeles să îndeplinească obligaţiile care i-au fost puse în vedere nici în termenul legal, indicat prin rezoluţia comunicată şi nici până în data de astăzi, 16.01.2015.

Pentru aceste motive, constatând că acţiunea a fost formulată cu nerespectarea dispoziţiilor 194 lit. a), lit. b) raportat la art. 151 alin. 4 C.proc.civ., art. 194 lit. c), lit. d), lit. e) C.proc.civ. şi că obligaţiile privind completarea cererii nu au fost îndeplinite în termenul de 10 zile de la comunicarea lipsurilor, în temeiul art. 200 alin. 3 Cod procedură civilă, instanţa va anula cererea.

Faţă de dispoziţiile art. 200 alin. 5, prezenta încheiere va fi comunicată reclamantului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE:

În temeiul art. 200 alin. (3) C.proc.civ., anulează cererea de chemare în judecată formulată de  reclamantul N.A.cu domiciliul în Bucureşti, …, pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind completarea cererii.

Cu drept de a formula cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare, la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16.01.2015.