Curatelă. neîndeplinire condiţii art.178ncc.respingere. minori si familie

Hotărâre 562 din 26.02.2014


Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. /20XX petentul BP a solicitat numirea sa în calitate de curator pentru numita BV, arătând că aceasta din urmă suferă de o boală gravă, manifestată prin pierderea memoriei şi nu este capabilă să semneze unele acte.A învederat petentul că instituirea curatelei îi este necesară pentru a semna acte juridice de vânzare-cumpărare în numele soţiei.

Cererea a fost motivată în drept pe disp. art. 178 şi urm. Cod civil, art.194 şi urm. C.pr.civ.

Au fost depuse la dosar următoarele înscrisuri în copie: certificat de căsătorie, certificat de încadrare în grad de handicap, anchetă socială.

În temeiul art.258 şi art. 536 NCPC, instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut că din actele medicale rezultă că numita BV este diagnosticată cu boala Alzheimer ; ca atare pe seama acesteia exista dubii cu privire la existenta discernamantului necesar unui comportament  conform normelor admise în societatea în care trăieşte.

În aceste condiţii, reţinând că curatela se poate institui doar în cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege, instanţa apreciază că în cauza de faţă nu sunt întrunite condiţiile incidenţei art. 178 NCCiv.- lit. a) se referă la boală sau infirmitate fizică, nicidecum la deficienţe de natură psihică; lit. b) se referă prin definiţie la o persoană capabilă, or, prin prisma adeverintei medicale din cauza , este pus sub semnul întrebării caracterul de persoană capabilă a numitei BV; literele c) şi d) se exclud prin ipoteză, nefiind vorba nici despre o persoană care lipseşte vreme îndelungată de la domiciliu şi nici despre o persoană dispărută.

Nu este mai puţin adevărat că se poate institui curatela şi în cazuri speciale cum sunt cele prevăzute de art. 150, 159 şi art. 167 NCCiv.

Instanţa apreciază că în cazul numitei BV  este incident art. 167 NCCiv coroborat cu art. 164 NCCiv. potrivit cărora persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale va fi pusă sub interdicţie judecătorească, iar până la soluţionarea cererii de punere sub interdicţie judecătorească se poate numi un curator special pentru îngrijirea şi reprezentarea celui a cărui interdicţie a fost cerută, precum şi pentru administrarea bunurilor acestuia; insa , avand in vedere ca nu s-a dovedit in cauza ca exista  pe rolul instanţei o cerere de punere sub interdicţie a numitei BV, se va aprecia ca se impune  soluţia de respingere a cererii de instituire a curatelei speciale , nefiind întrunite condiţiile art. 167 NCCiv.

Astfel fiind, se impune mai întâi înregistrată o cerere de punere sub interdicţie a numitei BV şi abia subsecvent se va formula cerere de numire a curatorului special.

Prin urmare, instanta reţine că cererea formulată de petentul BP privind instituirea curatelei pentru intimata BV este neîntemeiată, drept pentru care aceasta urmeaza a fi respinsă.

Domenii speta