Măsuri educative

Sentinţă penală 554 din 02.12.2014


Prin rechizitoriul procurorului de la parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău nr. 366/P/2013 din 14.05.2013 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- T.D.M., în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de tentativă la omor calificat prev. de art. 20 rap. la art. 174-175 lit. i cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 al. 3 şi 73 lit. a teza I cod penal 1969, deoarece în data de 23.04.2013, în jurul orelor 21.00, inculpatul T.D.M., în timp ce se afla în parcarea situată în fata blocului din municipiul Bacău, în urma unui conflict cu persoana vătămată I.G.V., l-a lovit pe acesta din urmă cu un cuţit în zona gâtului cauzându-i o plagă tăiată profundă, leziune care a necesitat 25-30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare şi care a fost de natură a pune în primejdie viata persoanei vătămate,  şi port fără drept e cuţit prevăzută de art. 2 al. 1 pct. 1 Lg. 61/1991 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal deoarece în data de 23.04.2013 inculpatul T.D.M. a purtat, fără drept, un cuţit tip briceag în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică şi l-a folosit la săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor asupra persoanei vătămate I.G.V. ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.p.

- I.G.V. pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal 1969 întrucât în data de 23.04.2013, în jurul orelor 21.00, numitul I.G.V., în timp ce se afla în parcarea situată în fata blocului din municipiul Bacău, a avut un conflict cu numitul T.D.M.în timpul căruia l-a lovit pe acesta din urmă cu pumnii şi picioarele în zona feţei şi a genunchiului, cauzându-i leziuni corporale care au necesitat 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

- L.M. pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c cod penal 1969 deoarece în data de 23.04.2013, în jurul orelor 21.00, împreună cu numitul I.G.V., l-au agresat fizic pe numitul T.D.M. cauzându-i leziuni corporale care au necesitat 3-4 zile de îngrijiri medicale şi, totodată, l-a ajutat (sprijinit) pe numitul I.G.V. pentru ca acesta să îl agreseze fizic pe numitul T.D.M..

Prin încheierea judecătorului de cameră preliminară nr. 19P/6.03.2014 s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Pachetului de pe lângă Tribunalul Bacău nr. 366/P/2013 din 14.05.2013, a administrării probatoriilor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecăţii cauzei privindu-i pe cei 3 inculpaţi.

La termenele din 17.04.2014, respectiv, 20.05.2014, cei 3 inculpaţi au declarat în faţa instanţei că ştiu pentru comiterea căror infracţiuni au fost trimişi în judecată, le recunosc aşa cum au fost reţinute în rechizitoriu, cunosc probele administrate în faza de urmărire penală pe care şi le însuşesc şi solicită să fie judecaţi conform procedurii recunoaşterii învinuirii prev. de art. 374 al. 4 cod pr. penală.

Instanţa, după ascultarea procurorului şi a părţilor, constatând cererile întemeiate, le-a admis conform art. 375 cod pr. penală.

Din probatoriul administrat în faza de urmărire penală, precum şi în faţa instanţei – pe latură civilă şi în circumstanţiere, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În data de 23.04.2013, în jurul orelor 20.30-21.00, inculpatul T.D.M. se deplasa împreună cu martorele B.M.A. şi G.I. pe aleea situată în fata blocului din municipiul Bacău (respectiv în spatele grădiniţei din municipiul Bacău) iar la un moment dat s-au întâlnit cu inculpaţii I.G.V. şi L.M..

Inc. I.G.V. l-a salutat pe inculpatul T.D.M. după care i-a reproşat acestuia din urmă faptul că ar avea are o relaţie de prietenie cu numita B.M.A. (fosta prietenă a inc. I.G.V.).

Între inculpatul T.D.M. şi persoana vătămată I.G.V. a început o discuţie contradictorie după care cei doi au început să îşi adreseze cuvinte jignitoare şi să se îmbrâncească.

Imediat, inc. I.G.V. l-a lovit cu pumnul în zona feţei pe inc. T.D.M. iar acesta din urmă s-a retras puţin în spate.

Persoana vătămată I.G.V. s-a îndreptat către inculpatul T.D.M. cu intenţia de a-l agresa fizic iar acesta din urmă a încercat să-l lovească pe persoana vătămată însă nu a reuşit.

În conflictul dintre inculpaţii I.G.V. şi T.D.M. a intervenit şi inc. L.M. care l-a lovit şi el cu pumnul în zona corpului (umărul stâng) pe inc.T.D.M..

Apoi, inc. T.D.M. a fugit după autoturismele care erau parcate în zonă (lângă gardul grădiniţei) fiind urmărit de inculpaţii I.G.V. şi L.M..

În momentul în care inc. T.D.M. a ajuns între două autoturisme care erau parcate lângă gard a fost ajuns de inc. I.G.V. iar cei doi au început să se îmbrâncească din nou.

Inc. T.D.M. a reuşit să fugă prin spaţiul dintre autoturismul şi gardul grădiniţei însă în momentul în care a ajuns  lângă autoturismul de culoare alb, a fost ajuns din nou de inc. I.G.V. care l-a prins de haine şi a început să-l îmbrâncească.

Atunci, inc. T.D.M. a scos un cuţit tip briceag şi l-a tăiat în zona gâtului pe inc. I.G.V., după care a fugit de la faţa locului.

După săvârşirea faptei persoana vătămată a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgentă Bacău unde i-au fost acordate îngrijiri medicale.

Cu ocazia cercetării la faţa locului, pe aleea din faţa blocului au fost identificate mai multe porţiuni cu stropi de culoare brun-roşcată, cu aspect de sânge.

De asemenea, în zona parcării de lângă respectiva alee, lângă gardul grădiniţei, au fost identificate mai multe autoturisme parcate iar pe plafoniera şi pe portiera stângă spate autoturismului de culoare gri metal, au fost identificaţi mai mulţi stropi de sânge, cu urme de scurgere, orientaţi de sus în jos şi care par că au fost creaţi prin împroşcare, iar pe capota motor, în zona farurilor au fost identificate mai multe urme dinamice şi fragmente digitale şi palmare.

În dreapta autoturismului a fost identificat autoturismul de culoare albastru, iar pe capota motor a acestuia, deasupra farului din partea stângă, au fost identificate urme dinamice şi fragmente de urme digitale şi palmare.

În stânga autoturismului a fost identificat autoturismul de culoare albă, (parcat cu spatele către gardul grădiniţei) iar spaţiul dintre autoturism şi gard este blocat cu un cauciuc de autoturism. În urma examinării acestui autoturism nu au fost identificate urme sau alte mijloace materiale de probă.

În urma examinării comparative a urmelor ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului s-a constatat că acestea au fost create de inculpaţii T.D.M. şi L.M..

Cu ocazia examinării hainelor inculpatului T.D.M. s-a constatat că geaca pe care acesta o purta la momentul conflictului cu persoana vătămată I.G.V. şi cu inc. L.M. prezintă o ruptură, în zona de sub braţul stâng.

Inculpatul T.D.M. a indicat organelor de urmărire la locul unde a aruncat cuţitul tip briceag cu care l-a tăiat în zona gâtului pe persoana vătămată I.G.V., respectiv lângă un gard din beton ce împrejmuieşte supermarketul P. din municipiul Bacău.

Organele de urmărire penală au procedat la ridicarea cuţitului tip briceag iar în urma examinării s-a constatat că acesta prezintă, pe lama cuţitului, mai mulţi stropi cu aspect de sânge.

Prin raportul de constatare medico-legală nr. 1021 din data de 25.04.2013 întocmit de SML Bacău s-a concluzionat că inc. I.G.V. prezintă o plagă cervicală anterior lateral şi posterior stânga, complexă, cu interesare vasculară, nervoasă şi musculară, în şoc hemoragic iniţial; leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp înţepător-tăietor (cuţit etc), pot data din data de 23.04.2013 şi necesită 25-30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare dacă nu survin complicaţii; leziunile cervicale profunde au interesat vase sanguine importante, cu sângerare abundentă, generând şoc hemoragic şi astfel au fost de natură a pune în primejdie viată persoanei vătămate.

Prin raportul de constatare medico-legală nr. 1020 din data de 24.04.2013 s-a concluzionat că inc. T.D.M. prezintă contuzie buză şi genunchi drept ce s-au putut produce prin loviri cu şi de corpuri dure, leziunile pot data din data de 24.04.2013 şi necesită 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

La reţinerea situaţiei de fapt, instanţa a avut ca mijloace de probă: Proces - verbal de cercetare la faţa locului, Planşe fotografice cu ocazia cercetării la faţa locului; Adresa IPJ Bacău; Proces - verbal de conducere în teren - fl. 30-31 şi planşe foto; Planşă foto examinare inculpat; Proces-verbal de ridicare a obiectelor de îmbrăcăminte şi planşă foto aferentă; Concluzii medicale ale SML Bacău nr. 1020/24.04.2013; Adresa SJML Bacău (olograf); Concluzii medico - legale ale SML Bacău nr. 1021/25.05.2013; Foaie clinică de observaţie clinică generală; depoziţiile martorilor B.M.A., G.I. M.; P.V.; D.A.; D.D.N.; Z.G.; I.G.T. toate coroborate cu declaraţiile inculpaţilor care recunosc şi regretă faptele - inc. I.V.; Declaraţie olograf L.M.; Declaraţie inc. L.M.; Declaraţii inc. T.D.M..

În drept, faptele inc. T.D.M. întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor calificat prev. de art. 20 rap. la art.  174 al. 1-175 al. 1 lit. i cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 cod penal 1969 şi port fără drept de cuţit prev. de art. 2 al. 1 pct. 1 Lg. 61/1991 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal 1969.

Din probele administrate în cauză rezultă, fără dubiu, intenţia inculpatului T.D.M. de a o ucide pe persoana vătămată I.G.V., rezultat care nu s-a produs datorită faptului că acesta din urmă a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgentă Bacău unde a fost operat.

Astfel, din actele dosarului rezultă că inculpatul a lovit persoana vătămată un cuţit tip briceag cu lama în lungime de 8,5 cm – obiect înţepător-tăietor de natură a produce moartea unei persoane, în zona capului sau a gâtului – zonă vitală, unde se află importante vase de sânge, cu o intensitate ridicată şi i-a cauzat o plagă cervicală anterior lateral şi posterior stânga, complexă, cu interesare vasculară, nervoasă şi musculară, în şoc hemoragic iniţial, leziune care a interesat vase sanguine importante, cu sângerare abundentă şi a generat şoc hemoragic şi astfel au fost de natură a pune în primejdie viată persoanei vătămate – urmări care ar fi putut duce la moartea persoanei vătămate.

Aceste aspecte denotă faptul că inculpatul T.D.M. a prevăzut eventualitatea producerii decesului persoanei vătămate I.G.V. şi, chiar dacă nu a urmărit producerea acestui rezultat, a acceptat această posibilitate.

În favoarea inculpatului T.D.M. instanţa va reţine circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 75 lit. b din Codul penal privind depăşirea limitelor legitimei apărări (excesul scuzabil).

Astfel, în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege privind existenta unui atac îndreptat împotriva inculpatului T.D.M. şi o parte din condiţiile prevăzute de lege pentru apărare, însă nu este îndeplinită condiţia privind proporţionalitatea apărării cu atacul.

În ceea ce priveşte condiţiile prevăzute de lege privind atacul îndreptat împotriva inculpatului T.D.M. se constată, următoarele:

- atacul este material, fiind reprezentat de acţiunea violentă a persoanei vătămate I.G.V. şi, ulterior, a numitului L.M. – care l-au lovit pe inculpatul T.D.M. în zona feţei şi a corpului, (cauzându-i leziuni corporale care au necesitat 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare) după care l-au urmărit cu intenţia de a-l agresa fizic;

- atacul este direct, fiind reprezentat de acţiunea violentă a numiţilor I.G.V. şi L.M. a fost îndreptată nemijlocit împotriva inculpatului T.D.M.;

- atacul este actual, respectiv în momentul în care inculpatul T.D.M. l-a lovit cu cuţitul în zona gâtului pe persoana vătămată acesta era agresat fizic şi urmărit de numiţii I.G.V. şi L.M.

- atacul este injust şi constă lovirea inculpatului T.D.M. de către numiţii I.G.V. şi L.M., fapte care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violente prevăzută de art. 180 al.2 C.p.

- atacul a fost îndreptat împotriva inculpatului T.D.M. - care s-a apărat,

- atacul a pus în pericol grav persoana inculpatului T.D., respectiv integritatea corporală a acestuia - care a fost vătămat corporal prin acţiunea violentă a numiţilor I.G.V. şi L.M.;

În ceea ce priveşte condiţiile prevăzute de lege privind apărarea efectuată de inculpatul T.D.M. se constată că acestea sunt îndeplinite doar în parte, respectiv:

- apărarea a fost realizată printr-o faptă prevăzută de legea penală (tentativă de omor calificat),

- apărarea a fost precedată de atac, respectiv de acţiunea violentă a persoanei vătămate I.G.V. şi, ulterior, a numitului L.M. – care l-au lovit pe inculpat în zona feţei şi a corpului;

- acţiunea de apărare a fost săvârşită de persoana atacată, respectiv de inculpatul T.D.M.;

- acţiunea de apărare a fost îndreptată împotriva atacatorului, respectiv a persoanei vătămate I.G.V.;

Totuşi, în cauză se constată că nu este îndeplinită condiţia privind proporţionalitatea apărării inculpatului T.D.M. cu atacul îndreptat împotriva sa.

Astfel, inculpatul T.D.M., după ce a fost lovit de persoana vătămată şi de numitul L.M., fiind urmărit de aceştia din urmă, a fugit şi s-a refugiat după mai multe autovehicule parcate în zonă însă, în momentul în care a fost ajuns de persoana vătămată, a reacţionat excesiv şi disproporţionat, respectiv a scos din buzunar un cuţit tip briceag şi l-a tăiat pe acesta din urmă în zona gâtului – zonă vitală.

În cauză nu se poate reţine existenta unui exces justificat având în vedere că apărarea inculpatului fată de atacul persoanei vătămate a fost disproporţionată, nu a fost determinată de o stare de tulburare sau de temere (ţinând seama de modul de săvârşire a faptelor de lovire îndreptate împotriva sa – respectiv cu pumnii şi picioarele) şi există o disproporţie vădită între gravitatea pericolului în care se afla inculpatul şi fapta sa de lovire cu un cuţit în zona gâtului a îndreptată împotriva persoanei vătămate (leziune care a pus în pericol viaţa acesteia din urmă).

Inculpatul avea posibilitatea de a se apăra în alt mod (cu pumnii şi picioarele) sau de a-l lovi pe persoana vătămată cu cuţitul într-o zonă nevitală.

În subsidiar, se constată că inculpatul T.D.M. i-a cauzat persoanei vătămate I.G.V. o leziune (cicatrice) în zona gâtului, urmare care constituie un prejudiciu estetic ce se încadrează în noţiunea de „sluţire” în sensul prevăzută de art. 182 al.2 C.p. întrucât aspectul normal al feţei nu poate fi restabilit printr-un proces normal de vindecare.

Totuşi, această urmare imediată a faptei inculpatului T.D.M. caracteristică infracţiunii de vătămare corporală gravă se absoarbe în mod natural în conţinutul infracţiunii de tentativă de omor calificat prevăzută de art. 20 C.p. raportat la art. 174-175 lit.i C.p motiv pentru care se va reţine doar această din urmă infracţiune.

Prin încheierea din 20.05.2014 instanţa a respins cererea inc. I.G.V. de schimbarea a încadrării juridice a faptei în tentativă la omor calificat cu reţinerea premeditării întrucât din probatoriul administrat rezultă că inc. T. nu a premeditat comiterea faptei prin purtarea briceagului asupra sa, ci doar îl avea pentru a se apăra în caz de este atacat tocmai cum s-a şi întâmplat, de inc. I. Dacă ar fi premeditat fapta, inc. T. l-ar fi atacat pe inc. I.G.V. în momentul în care l-a văzut pe cesta şi nu ar fi aşteptat ca I. şi L. să-l hărţuiască efectiv cu lovituri cu pumnii şi picioarele, de fiecare dată inc. T. încercând să se scape cu fuga şi să evite orice alt conflict cu atacatorii.

În drept, fapta inc. I.G.V. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal 1969 pentru care se va dispune condamnarea lui.

De asemenea, fapta inc. L.M. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c cod penal 1969 pentru care va fi condamnat.

Instanţa apreciază că legea penală mai favorabilă sub aspectul încadrării juridice pentru inc. T. şi a sancţiunii care se aplică inculpaţilor minori pentru inc. T. şi I. este Codul penal nou, motiv pentru care instanţa le va aplica dispoziţiile codului penal în vigoare de la 1.02.2014.

Astfel, fapta inc. I.G.V. va fi recalificată în prevederile art. 193 al. 2 cod penal cu aplicarea art. 113 rap. la art. 118 cod penal şi art. 5 cod penal pentru care va fi condamnat.

Instanţa, în baza art. 386 cod pr. penală va schimba încadrarea juridică a faptei inc. T.D.M. din tentativă la omor calificat prev. de art. 20 rap. a art. 174 al. 1 -175 al. 1 lit. i cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 cod penal 1969 în tentativă la omor prev. de art. 32 rap. la art. 188 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 113 cod penal şi art. 5 cod penal.

Întrucât infracţiunea de port ilegal de cuţit s-a dezincriminat, instanţa va dispune achitarea inc. T. pentru comiterea infracţiunii prev. de art. 2 al. 1 pct. 1 Lg. 61/1991 potrivit art. 396 al. 5 rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I cod pr. penală şi art. 4,5 cod penal.

La individualizarea sancţiunii aplicate inc. T. instanţa a avut în vedere împrejurările concrete ale comiterii faptei, gravitatea ei deosebită, valoarea socială supremă ocrotită de lege ce a fost încălcată – viaţa omului, consecinţele şi mai grave ce se puteau produce dacă nu interveneau medicii, precum şi atitudinea victimei care l-a atacat cu pumnii şi picioarele împreună cu inc. L. de câteva ori anterior pe inc. T. până când acesta a scos cuţitul, periculozitatea infractorului care nu posedă antecedente penale, a recunoscut şi regretă sincer fapta comisă, este elev, s-a prezentat la fiecare termen de judecată, reţinându-se disp. art. 75 lit. b cod penal şi art. 396 al. 10 cod pr. penală.

Faţă de toate acestea, instanţa apreciază că aplicarea măsurii educative neprivative de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni sub coordonarea Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Bacău este necesară şi suficientă pentru reeducarea inculpatului alături de părinţii săi care îl vor supraveghea îndeaproape pentru ca astfel de accidente să nu mai aibă loc în viaţa inculpatului.

Potrivit ar. 121 cod penal inc. T.D.M. va trebui să respecte următoarele obligaţii:

- să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională;

-să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială a judeţului Bacău;

- să nu se apropie şi să nu comunice cu  victima I.G.V. sau cu părinţii acestuia ori cu inc. L.M.;

- să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 121 C.penal.

Conform art. 72 C.penal se va deduce din măsura aplicată durata reţinerii din 24.04.2013 şi a arestării preventive de la 29.04.2013 la 17.05.2013.

Se va constata încetată de drept măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara aplicată prin încheierea din 15.05.2013 a Tribunalului Bacău.

La individualizarea judiciară a sancţiunii aplicate inc. I.G.V. instanţa a avut în vedere împrejurările comiterii faptei, gravitatea acesteia, faptul că inculpatul este cel care a pornit atacul asupra părţii vătămate T. împreună cu inc. L.M., că l-au urmărit printre maşini pe acesta, pentru a-i aplica corecţiile fizice determinându-l pe acesta să folosească cuţitul, gravitatea leziunilor produse victimei şi nr. zilelor de îngrijiri medicale necesitate pentru vindecare, precum şi periculozitatea inculpatului care este infractor primar, a recunoscut şi regretă sincer fapta comisă, s-a prezentat la fiecare termen de judecată împreună cu mama sa, reţinându-se şi dispoziţiile art. 396 al. 10 cod pr. penală.

Faţă de aceste motive, instanţa apreciază că aplicarea măsurii educative neprivativă de libertate a supravegherii pe o perioadă de 4 luni  sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Bacău este necesară şi suficientă pentru reeducarea inculpatului.

Potrivit art. 121 cod penal inculpatul va trebui să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională;

-să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială a judeţului Bacău;

-să nu se apropie şi să nu comunice cu  victima T.D.M. sau cu părinţii acestuia ori cu inc. L.M.;

-să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta.

Legea penală mai favorabilă în cazul inc. L.M. instanţa o consideră ca fiind vechea reglementare sub aspectul limitelor de pedeapsă şi în consecinţă inculpatul va fi condamnat pentru comiterea infracţiunii prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c cod penal 1969 şi art. 5 cod penal.

La individualizarea pedepsei instanţa a avut în vedere împrejurările comiterii faptei, gradul de pericol social concret al acesteia, leziunile produse victimei T. şi nr. zilelor de îngrijiri medicale necesitate pentru vindecare, faptul că a comis fapta împreună cu un infractor minor, ascendentul moral aspra părţii vătămate T., (2 atacatori din care unul sportiv de performanţă) precum şi periculozitatea inculpatului care nu posedă antecedente penale, dar a mai fost sancţionat pentru infracţiuni cu violenţă cu amenzi administrative, a recunoscut şi regretat sincer comiterea faptei, reţinându-se şi disp. art. 320/1 cod pr. penală, astfel că instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse pecuniare este necesară şi suficientă pentru reeducarea inculpatului.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63/1 cod penal 1969.

În temeiul art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 se va dispune prelevarea  probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Potrivit art. 112 lit. b C.penal se va confisca de la inc. T.D.M. cuţitul pe care l-a folosit la comiterea faptei.

Conform art. 109 C.pr.penală se va dispune păstrarea mijloacelor materiale de probă aflate la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Bacău înregistrate sub nr. 29/15.05.2013 până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Pe latură civilă, partea vătămată T.D.M. a declarat că nu se constituie parte civilă în cauză, motiv pentru care instanţa va lua act de acest aspect.

Partea vătămată I.G.V. s-a constituit parte civilă solicitând suma de 350.. lei daune materiale reprezentând cheltuielile efectuate cu spitalizarea şi suma de 25.000 lei daune morale pentru durerea suferită.

De asemenea, Spitalul Judeţean Bacău s-a constituit parte civilă  cu suma de 2874,84 lei reprezentând spitalizarea victimei I.G.V. în perioada 23.29.04.2013.

Pe lângă răspunderea penală a inc. T. este angajată şi răspunderea civilă a acestuia pentru repararea prejudiciilor material şi moral produse părţi civile I. şi a prejudiciului materiale cauzat Spitalului Judeţean Bacău prin fapta sa proprie. Repararea prejudiciilor se va face prin plata unor sume de bani.

Cuantumul pagubei materiale produsă inc. I. este apreciat de instanţă la întreaga sumă solicitată de partea civilă (3.500 lei) reprezentând cheltuielile efectuate cu spitalizarea, tratament medical, hrană, contravaloarea bunurilor distruse, consiliere psihologică, însă datorită culpei de 50% în comiterea faptei de inc. T. prin reţinerea disp. art. 75 lit. b cod penal, părţii civile i se va acorda doar jumătate din suma solicitată ca daune materiale.

Totodată este evident prejudiciul moral suferit de partea vătămată I. reprezentat de durerea fizică suferită, precum şi traumele psihice, însă instanţa apreciază acest prejudiciu în cuantum de 10.000 lei, inc. T. urmând a fi obligat la plata a jumătate din această sumă ca urmare a reţinerii disp. art. 75 lit. b cod penal. Tot ca efect al dispoziţiilor art. 75 lit. b Cod penal inc. T. va fi obligat şi către Spitalul Judeţean Bacău la plata sumei de 1437,42 lei despăgubiri civile reprezentând jumătate din cheltuielile cu spitalizarea victimei I.G.V..

Aşadar, potrivit art. 19, art. 397 C.pr.penală va obliga pe inculpatul T.D.M.  să plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente T. E.M. şi T. D. părţii civile  I.G.V.  suma de  1750 lei daune materiale şi suma de 5000 lei daune morale.

În temeiul art. 19, art. 397 C.pr.penală şi art. 313 din O.U.G. nr. 72/2006 va obliga pe inculpatul T.D.M. să plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente T. E.M. şi T. D. suma de 1437,42  lei către partea civilă Spitalul Judeţean Bacău reprezentând jumătate din cheltuielile efectuate cu spitalizarea victimei I.G.V. în perioada 23-29.04.2013.

În temeiul art. 274 al. 1,2,3 C.pr.penală va obliga pe fiecare inculpat - inculpatul T.D.M. în solidar cu părţile responsabile civilmente - să plătească statului cheltuieli judiciare:650 lei din care 450 lei în faza de urmărire penală inc. T., 250 lei din care 50 lei în faza de urmărire penală inc. I. şi 550 lei din care 50 lei în faza de urmărire penală inc. L..

În baza art. 276 al. 1,2,3 C.pr.penală va obliga pe inc. T.D.M. să plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente suma de 1500 lei cheltuieli judiciare părţii civile I.G.V. reprezentând onorariu de avocat.

Se va constata că inculpatul L.M. a fost reprezentat de apărător din oficiu, iar ceilalţi doi inculpaţi au fost asistaţi de apărători aleşi.

Potrivit art. 386 C.pr.penală schimbă încadrarea juridică a faptei comisă de inc. T.D.M. din art. 20 rap. la art. 174 al. 1- 175 al. 1 lit. i C.penal cu aplic. art. 99 C.penal din 1969 în art. 32 rap. la art. 188 al. 1  C.penal cu aplic. art. 113 C.penal şi art. 5 C.penal.

1. Achită pe inc. T.D.M., pentru comiterea infracţiunii de port ilegal de cuţit prevăz. de art. 2 al. 1 pct. 1 Legea nr. 61/1991 conform art. 396 al. 5 rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I C.pr.penală şi art. 4 şi art. 5 C.penal - fapta nu e prevăzută de legea penală.

Aplică inculpatului T.D.M. pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor prevăz. de art. 32 rap. la art. 188 al. 1 C.penal cu aplicarea art. 113 rap. la art. 120 C.penal şi art. 75 lit. b C.penal, art. 396 al. 10 C.pr.penală şi art. 5 C.penal măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni sub coordonarea Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Bacău.

Potrivit art. 121 C.penal inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:

-să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională;

-să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială a judeţului Bacău;

-să nu se apropie şi să nu comunice cu  victima I.G.V. sau cu părinţii acestuia ori cu inc. L.M.;

-să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 121 C.penal.

Conform art. 72 C.penal deduce din măsura aplicată durata reţinerii din 24.04.2013 şi a arestării preventive de la 29.04.2013 la 17.05.2013.

Constată încetată de drept măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara aplicată prin încheierea din 15.05.2013 a Tribunalului Bacău.

2. Aplică inculpatului I.G.V., pentru săvîrşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe prevăzută de art. 193 al. 2 C.penal cu aplicarea art. 113 rap. la art. 118 C.penal şi art. 5 C.penal, prin recalificare, şi art. 396 al. 10  C.pr.penală măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o perioadă de 4 luni sub coordonarea Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Bacău.

Potrivit art. 121 C.penal inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:

- să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională;

- să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială a judeţului Bacău;

- să nu se apropie şi să nu comunice cu  victima T.D.M. sau cu părinţii acestuia ori cu inc. L.M.;

- să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 121 C.penal.

3. Condamnă pe inculpatul L.M., pentru comiterea infracţiunii de loviri sau alte violenţe prevăz. de art. 180 al. 2 C.penal din 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c C.penal din 1969, art. 3201 C.pr.penală din 1969 şi art. 5 C.penal la pedeapsa de 500 lei amendă penală.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor prevăz. de art. 631 C.penal din 1969.

În temeiul art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea  probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, după rămînerea definitivă a prezentei hotărîri.

Potrivit art. 112 lit. b C.penal confiscă de la inc. T.D.M. cuţitul pe care l-a folosit la comiterea faptei.

Conform art. 109 C.pr.penala dispune păstrarea mijloacelor materiale de probă aflate la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Bacău înregistrate sub nr. 29/15.05.2013 pînă la soluţionarea definitivă a cauzei.

Ia act că partea vătămată T.D.M. nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Potrivit art. 19, art. 397 C.pr.penală obligă pe inculpatul T.D.M. să plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente T. E.M. şi T. D. părţii civile  I.G.V.  suma de  1750 lei daune materiale şi suma de 5000 lei daune morale.

În temeiul art. 19, art. 397 C.pr.penală şi art. 313 din O.U.G. nr. 72/2006 obligă pe inculpatul T.D.M. să plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente T. E.M. şi T. D. suma de 1437,42  lei către partea civilă Spitalul Judeţean Bacău reprezentând jumătate din cheltuielile efectuate cu spitalizarea victimei I.G.V. în perioada 23-29.04.2013.

În temeiul art. 274 al. 1,2,3 C.pr.penală obligă pe fiecare inculpat - inculpatul T.D.M. în solidar cu părţile responsabile civilmente - să plătească statului cheltuieli judiciare: 650 lei din care 450 lei în faza de urmărire penală inc. T., 250 lei din care 50 lei în faza de urmărire penală inc. I. şi 550 lei din care 50 lei în faza de urmărire penală inc. L..

În baza art. 276 al. 1,2,3 C.pr.penală obligă pe inc. T.D.M. să plătească în solidar cu părţile responsabile civilmente suma de 1500 lei cheltuieli judiciare părţii civile I.G.V. reprezentând onorariu de avocat.

Constată că inculpatul L.M. a fost reprezentat de apărător din oficiu, iar ceilalţi doi inculpaţi au fost asistaţi de apărători aleşi.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.