Cerere privind emitere aviz favorabil privind deconectarea de la sistemul centralizat de încalzire

Sentinţă civilă 3136 din 19.03.2015


Actiuni

Prin cererea formulata la data de 20.10.2014, reclamantii G.G.si G.D.M. au solicitat obligarea pârâtei RADET Constanta sa emita avizul favorabil neconditionat pentru deconectarea apartamentului proprietatea reclamantilor de la sistemul centralizat de încalzire; cheltuieli de judecata.

În motivarea cererii s-a aratat ca în mod nejustificat, pârâta a emis aviz nefavorabil pentru deconectarea apartamentului proprietatea reclamantilor de la sistemul centralizat de încalzire, pentru neîndeplinirea conditiei nr. 1 din Procedura de deconectare.

În drept au fost invocate prevederile art. 41 alin. 2 lit. d din Legea nr. 51/2006 si art. 1270 C.civ.

Pârâta Radet a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiata, aratând ca Ordinul 91/2007 interzice debransarea imobilelor care se afla în zona unitara de încalzire stabilita de administratia publica locala, iar conform HCL Constanta 429/2008 si imobilul în discutie face parte din aceasta zona unitara de încalzire.

În probatiune a fost administrata proba cu înscrisuri.

Analizând în mod coroborat ansamblul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:

Prin cererea formulata de reclamantii G.G. si G.D.M. se solicita obligarea pârâtei Radet de a emite avizul favorabil neconditionat pentru deconectarea apartamentului proprietatea reclamantilor de la sistemul centralizat de încalzire, însa pentru a dispune în acest sens se impune analizarea în prealabil a modului în care sunt îndeplinite conditiile pentru debransarea de la reteaua de încalzire centrala.

În acest sens, instanta retine ca, în conformitate cu  art. 32  lit. c  din  Legea  nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica,  Regia  Autonoma  de  Distributie  a  Energiei  Termice  Constanta  are  dreptul  sa  stabileasca  conditiile  tehnice  de  debransare  a  utilizatorilor  de  energie  termica  de  la  instalatiile  aflate  în  administrare, cu  respectarea  normelor  tehnice  în  vigoare  si  a  reglementarilor  emise  de  Autoritatea  Nationala  de  Reglementare  pentru  Serviciile  Publice  de  Gospodarire  Comunala.

Potrivit  art. 30  alin.1  din  acelasi  act  normativ, „Debransarea totala a instalatiilor interioare de încalzire si/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator tip condominiu se va face în urmatoarele conditii cumulative:

a)acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunarii generale;

b)anuntarea operatorului care are si calitatea de furnizor si a autoritatii administratiei publice locale cu 30 de zile înainte de debransare.”

De asemenea, art. 41 alin. 2 lit. d din Legea nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice stipuleaza ca utilizatorii au dreptul sa renunte, în conditiile legii, la serviciile contractate.

Pârâta RADET nu a contestat faptul ca reclamanta îndeplineste toate aceste conditii.

Potrivit art. 52 din Legea nr.325/2006 „În termen de un an de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Legii nr.51/2006, A.N.R.S.C. elaboreaza si aproba regulamentul-cadru si caietul de sarcini-cadru ale serviciului public de alimentare cu energie termica.”

Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica a fost aprobat prin Ordinul nr. 91/20.03.2007 al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala si a intrat în vigoare la 23.05.2007.

Potrivit art. 250 din Regulamentul mentionat s-a introdus o conditie suplimentara „condominiul sa nu se afle în zona unitara de încalzire pentru care autoritatea administratiei publice locale a stabilit ca încalzirea se realizeaza exclusiv în sistem centralizat”.

Instanta constata ca prin art. 250 din Ordinul 91/2007 sunt stabilite conditii suplimentare pentru debransarea individuala fata de cele reglementate prin art. 30 din Legea nr.325/2006.  Cât timp este un act normativ inferior, dat în aplicarea Legii nr 325/2006, Ordinul 91/2007 nu putea decât sa dezvolte sau sa detalieze dispozitiile legii si nicidecum sa creeze situatii juridice noi si sa restrânga un drept recunoscut de lege.

Prin impunerea de cerinte noi fata de cele reglementate de Legea nr.325/2006, Ordinul nr. 91/2007 completeaza de fapt dispozitiile legii, ori potrivit art. 58 din Legea nr 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, modificarea unui act normativ are loc numai printr-un act normativ de acelasi nivel sau de un nivel superior.

Mai mult, art. 78 din Legea nr.2 4/2000, „Ordinele, instruc?iunile si alte asemenea acte trebuie sa se limiteze strict la cadrul stabilit de actele pe baza si in executarea carora au fost emise si nu pot con?ine solu?ii care sa contravina prevederilor acestora.”

Asadar, având în vedere ca reclamanta îndeplineste  toate cerintele instituite de art. 30 din Legea nr.325/2006, avizul nefavorabil pentru deconectarea apartamentului proprietatea reclamantilor de la sistemul centralizat de încalzire este abuziv, conditionând solutionarea favorabila de îndeplinirea unor cerinte care nu au suport legal.

În temeiul art. 453 C. proc. civ., instanta va obliga pârâta Radet Constanta, la plata catre reclamanti a sumei de 640 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentând taxa judiciara de timbru- 20 lei si onorariu de avocat- 620 lei.