Partaj Judiciar

Hotărâre 102 din 12.02.2015


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA CHIŞINEU CRIŞ operator 3210/2501

DOSAR NR.----/210/2014

S E N T I N Ţ A C I V I L Ă  Nr.102

Şedinţa publică din 12 februarie 2015

Preşedinte: Izabella Radvanski

Grefier: Mona Negrilă

S-a luat în examinare cauza civilă exercitată de reclamanta TT, în contradictoriu cu pârâtul TIS, având ca obiect partaj judiciar.

La apelul nominal se prezintă reclamanta asistată de av. BI din cadrul Baroului Arad şi martorii AE şi SV, absent fiind pârâtul.

Procedura de citare este legal îndeplinită. 

Acţiune timbrată cu suma de 2.217,58 lei, conform chitanţei depusă la fila nr.22 dosar.

S-a făcut referatul cauzei,  după care, instanţa după identificare procedează la audierea martorilor AE şi SV sub prestare de jurământ conform art.319 alin.1 şi 2 C.p.c., declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosarul cauzei la filele 34 şi 35.

Nemaifiind alte probe de administrat şi cereri de formulat, instanţa, în temeiul dispoziţiilor art.392 C.p.c., constată încheiată faza probatorie şi acordă cuvântul asupra fondului cauzei.

Reprezentantul reclamantelor solicită admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată, în sensul stabilirii că reclamanta şi pârâtul sunt coproprietari în cote de câte ½ din imobilul situat în Sântana, ------------, judeţul Arad, înscris în CF ------------ Sântana, cu nr.top.------------, cu titlu de cumpărare; să se dispună ieşirea din indiviziune privitor la imobilul în litigiu, prin atribuirea cotei de ½ proprietatea pârâtului către reclamantă, cu obligarea acesteia la plata sultei de 8470 lei către pârât; să se dispună BCPI Chişineu Criş întabularea sentinţei, după rămânerea definitivă; cu cheltuieli de judecată constând în taxa de timbru şi onorariu avocaţial a cărui dovadă o depune la dosar; să se considere neprezentarea pârâtului ca o recunoaştere a cererii reclamantei.

În baza art.394 C.p.c., considerându-se lămurită, închide dezbaterile şi rămâne în pronunţare asupra fondului cauzei.

I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei civile de faţă constată următoarele:

Prin acţiunea civilă înregistrată la Judecătoria Chişineu Criş în data de 23.10.2014, reclamanta TT a solicitat în contradictoriu cu pârâtul TIS, ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se stabilească faptul că reclamanta şi pârâtul sunt coproprietari în cote de câte ½ din imobilul situat în Sântana, ------------, judeţul Arad, înscris în CF ------------ Sântana, cu nr.top.------------, cu titlu de cumpărare; să se dispună ieşirea din indiviziune privitor la imobilul în litigiu, prin atribuirea cotei de ½ proprietatea pârâtului către reclamantă, cu obligarea acesteia la plata unei sulte egale cu contravaloarea cotei sale părţi către pârât; să se dispună BCPI Chişineu Criş întabularea sentinţei, după rămânerea definitivă; cu cheltuieli de judecată în cotă de ½ din totalul cheltuielilor.

În motivare, reclamanta susţine că a cumpărat prin act autentic de vânzare cumpărare la data de 18.09.1995 imobilul din Sântana, ---------------, judeţul Arad. În acel moment a trăit în concubinaj cu pârâtul, întrucât din data de 30.03.1995 prin Sentinţa civilă nr.937/1995 pronunţată de Judecătoria Arad în dosar nr. ----/1994, definitivă şi irevocabilă, s-a dispus divorţul părţilor, după care s-au căsătorit din nou şi au divorţat conform Sentinţei civile nr.894/2007 pronunţată de Judecătoria Chişineu Criş în dosar nr.---/210/2007. Încă înainte de divorţul din 2007, pârâtul s-a mutat de la domiciliul comun unde a rămas doar reclamanta cu copiii.

Reclamanta susţine că, la momentul cumpărării, imobilul era într-o stare foarte proastă, iar după divorţul din anul 2007, aceasta a efectuat îmbunătăţiri la imobil, respectiv gresie, parchet, gard la grădină, scurgere, geamuri şi uşă termopan, schimbat acoperiş, investiţii pentru care a contractat credite şi a solicitat împrumuturi de la fratele acesteia.

Reclamanta apreciază valoarea de circulaţie a imobilului la suma de 16.940 lei, rezultând o sultă pentru pârât de 8.470 lei.

În drept, reclamanta îşi întemeiază cererea pe dispoziţiile art.979-995 Cod procedură civilă, iar în probaţiune a depus extras CF nr.------------ Sântana (nr. CF vechi ------------), adeverinţă de venit, acordul părţilor, act identitate reclamantă, Sentinţa civilă nr.937/1995 pronunţată de Judecătoria Arad în dosar nr. ----/1994, definitivă şi irevocabilă, Sentinţa civilă nr.894/2007 pronunţată de Judecătoria Chişineu Criş în dosar nr.---/210/2007 definitivă şi irevocabilă, contract de vânzare cumpărare, certificat de atestare fiscală privind imobilul în litigiu (filele 6-15 dosar).

Pârâtul nu a depus întâmpinare în cauză şi deşi legal citat, nu s-a prezentat la instanţa de judecată.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată că părţile prezentului litigiu au dobândit în coproprietate pe cote-părţi imobilul situat în Sântana, ------------, judeţul Arad, înscris în CF ------------ Sântana, cu nr.top.------------, prin cumpărare în anul 1995, la acel moment aceştia trăind în concubinaj, fiind căsătoriţi atât anterior cât şi ulterior acestui moment, ambele căsătorii fiind însă desfăcute prin sentinţe civile definitive.

În conformitate cu dispoziţiile art.6 al.6 C.civ.2009, prezentului litigiu îi sunt aplicabile dispoziţiile acestui act normativ, întrucât starea de coproprietate asupra bunurilor, deşi născută sub imperiul Codului Civil din 1864 se menţine şi în prezent, când în vigoare sunt dispoziţiile Codului Civil din 2009.

Potrivit art.669 şi 670 C.civ. nimeni nu poate fi obligat să rămână în stare de indiviziune, această stare putând înceta prin partaj voluntar sau judiciar, iar conform art.983 C.p.c. dacă părţile nu ajung la o înţelegere sau nu încheie o tranzacţie asupra bunurilor comune instanţa va stabili bunurile supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce îi revine fiecăruia şi creanţele născute din starea de coproprietate.

Din contractul de vânzare-cumpărare nr.----/18.09.1995(f 14) şi extrasul de carte funciară nr.-----/01.09.2014(f 6) rezultă că părţile prezentului litigiu au dobândit în coproprietate imobilul situat în Sântana, ------------, judeţul Arad, înscris în CF ------------ Sântana, compus din teren intravilan 1563 mp şi casă de locuit, prin cumpărare.

De asemenea, din Sentinţa civilă nr.937/1995 pronunţată de Judecătoria Arad în dosar nr. ----/1994, definitivă şi irevocabilă şi Sentinţa civilă nr.894/2007 pronunţată de Judecătoria Chişineu Criş în dosar nr.---/210/2007 definitivă şi irevocabilă(f 10 şi urm) rezultă că la momentul cumpărării imobilului în cauză părţile nu au fost căsătorite, prin urmare bunul a fost dobândit în coproprietate obişnuită pe cote-părţi, fiecare dobândind cota de ½ asupra imobilului în întregul său.

Potrivit art.676 C.civ. partajul bunurilor comune poate fi realizat în natură, prin atribuirea întregului bun unui copărtaş sau prin vâzarea bunul şi împărţire preţului obţinut.

Conform art.989 C.p.c. la cererea unuia dintre coproprietari, instanţa, ţinând cont de împrejurările cauzei, va putea atribui bunul direct unuia dintre coproprietari prin hotărârea asupra fondului procesului, stabilind totodată sumele ce le revin celorlalţi coproprietari şi termenul în care acestea urmează să fie plătite.

Având în vedere că reclamanta este angajată conform adeverinţei depuse la dosar(f 7), că aceasta a făcut numeroase investiţii în imobil, după cum rezultă din declaraţiile martorilor audiaţi(f 34-35), că pârâtul nu a mai fost fost vâzut la imobilul în cauză din anul 2003, potrivit declaraţiei martorei AE,  precum şi faptul că aceasta a primit spre creştere şi educare cei trei copii minori rezultaţi din căsătoria cu pârâtul prin Sentinţa civilă nr.894/2007 pronunţată de Judecătoria Chişineu Criş în dosar nr.---/210/2007, instanţa va admite cererea acesteia şi îi va atribui acesteia imobilul situat în Sântana, ------------, judeţul Arad, înscris în CF ------------ Sântana, compus din teren intravilan 1563 mp şi casă de locuit în natură, cu stabilirea unei sulte în favoarea pârâtului.

Din certificatul de atestare fiscală aflat la dosarul cauzei(f 15) rezultă că valoarea impozabilă a construcţiei aflată pe terenul intravilan este de 12020,40lei, iar în ce priveşte valoarea de circulaţie a terenului de 1563 mp, aceasta urmează a fi stabilită prin raportare la tabelul de evaluare a Camerei Notarilor Publici. Astfel, conform evaluării pe anul 2015 a Camerei Notarilor Publici preţul terenului intravilan pe raza oraşului Sântana este de 8 euro/mp, rezultând prin urmare prin înmulţire şi conversia preţului în lei o  valoare de 55017,6 lei, valoarea totală a imobilului ce face obiectul partajului ridicându-se la 67038 lei.

Din înscrisurile aflate la dosar, respectiv certificatul de atestare fiscală(f 15) şi adeverinţa eliberată de angajatorul reclamantei(f 7) rezultă că aceasta are un loc de muncă stabil încă din 2007, precum şi faptul că aceasta plăteşte în mod regulat impozitele pentru bunul aflat în coproprietate. De asemenea, din declaraţiile martorilor AE şi SV, audiaţi sub prestare de jurământ(f 34-35), rezultă că reclamanta a făcut investiţii consistente în imobil, respectiv a îngrădit terenul aferent construcţiei, montând şi poartă de acces, a consolitat construcţia prin turnarea de şapă şi schimbarea acoperişului, a amenajat interiorul imobilului cu gresie, faianţă şi parchet.

Având în vedere investiţiile importante făcute de reclamantă în imobil, faptul că aceasta plăteşte cheltuielile de întreţinere a imobilului, ţinând cont şi de atitudinea pârâtului care nu a formulat întâmpinare şi nu a ridicat pretenţii proprii cu privire la imobil, nici nu a mai fost văzut în preajma imobilului de circa 10 ani,  instanţa va stabili în favoarea acestuia o sultă de 10.000lei, ce va fi plătită de reclamantă în termen de 2 ani.

În temeiul art.680 al.2 C.civ. instanţa va dispune efectuarea cuvenintelor menţiuni de către Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Chişineu Criş în cartea funciară a imobilului ce formează obiectul litigiului, respectiv CF ------------ Sântana, nr.top.------------.

De asemenea, instanţa va obliga pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în cota aferentă cotei-părţi pe care acesta o deţine din imobil, respectiv la jumătate din cheltuielile de judecată dovedite constând în onorariu de avocat şi taxă de timbru, respectiv la plata sumei de 1609 lei către reclamată, având în vedere că acesta nu se află în situaţia de a fi căzut în pretenţii, ci în calitate de copărtaş trebuie să contribuie alături de reclamantă la cheltuielile partajului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite cererea formulată de reclamanta TT domiciliată în oraşul Sântana, ------------, judeţul Arad, în contradictoriu cu pârâtul TIS domiciliat în oraşul Sântana, -------------------, judeţul Arad având ca obiect partaj bunuri comune.

Constată că părţile au dobândit în coproprietate pe cote părţi egale, de ½ fiecare, imobilul situat în oraşul Sântana, ------------, judeţul Arad, înscris în CF ------------ Sântana, nr.top.------------, compus din teren intravilan 1563 mp şi casă de locuit

Dispune sistarea stării de coproprietate asupra imobilului în sensul că:

Dispune atribuirea întregului imobil situat în oraşul Sântana, ------------, judeţul Arad, înscris în CF ------------ Sântana, nr.top.------------, compus din teren intravilan 1563 mp şi casă de locuit, în natură, către reclamanta TT.

Obligă reclamanta la plata către pârâtul TIS a unei sulte în cuantum de 10.000lei în termen de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

Dispune efectuarea cuvenitelor menţiuni în cartea funciară a imobilului situat în oraşul Sântana, ------------, judeţul Arad de către Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Chişineu Criş.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 1609lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecătoria Chişineu Criş.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 12.02.2015.

Preşedinte Grefier

Izabella Radvanski Mona Negrilă

I.R./M.N.

4 ex.se com.2/

04.03.2015:

reclamanta - TT – Sântana, ------------, judeţul Arad

pârâtul - TIS  - Sântana, -------------------, judeţul Arad

 la d-na PV

Domenii speta