Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 1551 din 29.05.2013


Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. contestatorii R.I.M. şi R. D. au formulat contestaţie la executare în contradictoriu cu intimaţii B. P. A. şi SC S.C. SRL, prin care au solicitat anularea tuturor actelor şi formelor de executare efectuate în dosarul nr. …., anularea somaţiei de plată din ,,,,,, să se constate intervenită prescripţia dreptului material la acţiune în ce priveşte suma de ….. lei şi să se dispună anularea încheierii prin care s-a încuviinţat executarea silită şi a procesului verbal de cheltuieli de executare şi obligarea intimaţilor la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii contestatorii au arătat că la data de ….le-a fost comunicată somaţia prin care erau somaţi să achite suma de ….. lei şi care a fost emisă în baza titlurilor executorii reprezentate de contractul de credite nr….. modificat şi completat prin actele adiţionale, contractul de fidejusiune nr……, nr. …. nr. ….., contractul de credit nr. …. din …., contractul de fidejusiune nr….. şi contractul de fidejusiune nr. …..din …. la solicitarea intimatei.

Contestatorii au invocat excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune în ceea ce priveşte sumele datorate conform contractului de credit nr. …., iar conform prevederilor art. 6.1 ale actului adiţional nr. … creditul urma să fie rambursat integral la data de … şi la acea dată creanţa devenea exigibilă.

Contestatorii au precizat că au renunţat la beneficiul de diviziune şi discuţiune iar creditoarea se putea îndrepta împotriva lor pentru a-şi satisface creanţa din data de ….. şi cererea de încuviinţare a executării silite a fost înregistrată la data de …. şi soluţionată la data de …., iar termenul limită până la care pârâta putea solicita încuviinţarea executării silite era data de …..

Prin aceeaşi cerere contestatorii au arătat că nu au acceptat niciodată cesiunea printr-un înscris cu dată certă şi nu au fost informaţi de intimată cu privire la încheierea contractului de cesiune de creanţă nr. …, iar intimata nu poate demara procedura executării silite în baza unei cesiuni de creanţă ce nu le este opozabilă.

Contestatorii au solicitat anularea încheierii de şedinţă din data de …. întrucât creanţa nu este certă iar cesiunea de creanţă nu le este opozabilă şi nu s-a făcut dovada că cesiunea de creanţă a fost înscrisă în Arhiva Electronică de garanţii mobiliare şi ca efect al anulării tuturor formelor de executare să se dispună şi anularea procesului verbal de cheltuieli de executare  în cuantum de …lei încheiat la data de ,,,.

În drept, contestatorii şi-au întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 711-719, art. 453 din codul de procedură civilă, art. 1578, 1581 din noul cod civil, art. 1393,1397 din codul civil.

În dovedirea cererii contestatorii au depus în copie la dosar somaţia de plată din ….. şi dovada comunicării acesteia (f.8-9), contractul de credit nr. …. (f.10), contractul de credit nr….. (f.16), actele adiţionale de la contractul de credit (f.20-50), contractele de fidejusiune nr. …., nr….., nr….. şi nr. …..(f.51-54), procesul verbal de cheltuieli de executare (f.55) şi au solicitat proba cu înscrisuri.

Prin întâmpinarea depusă la dosar intimata SC S.C. SRL B.a solicitat respingerea  contestaţiei la executare ca neîntemeiată şi a arătat că potrivit actului adiţional nr. …. la contractul de credit nr. …., scadenţa creditului a fost stabilită de părţi la data de …. de când a început să curgă termenul de prescripţie de 3 ani, iar pentru contractul de credit nr…s-au stabilit 33 de rate lunare începând cu data de …. şi terminând cu data de ….. şi termenul de prescripţie se calculează pentru fiecare rată în parte.

Intimata a precizat că până la data introducerii cererii de executare silite ….. nu s-a împlinit termenul de prescripţie de 3 ani, având în vedere şi perioada de suspendare a termenului de prescripţie, respectiv … cât timp debitoarea SC C.B.D. SRL s-a aflat în procedura insolvenţei.

Intimata a precizat că pentru contractul de credit nr. …., de la data scadenţei, .. până la data deschiderii procedurii insolvenţei, …. au trecut 4 luni din termenul de prescripţie după care termenul de prescripţie a fost suspendat ca urmare a deschiderii procedurii de insolvenţă iar pentru contractul de credit nr. ….., între 27.09.2008-27.05.2009 au curs 9 luni şi termenul de prescripţie nu s-a împlinit.

Intimata a invocat dispoziţiile art. 1045 din codul civil care prevede că acţiunea intentată în contra unuia dintre debitori întrerupe prescripţia în contra tuturor debitorilor, iar contestatorii în calitate de garanţi fidejusori au renunţat la beneficiul de diviziune şi discuţiune şi s-au obligat în mod solidar cu debitorul, fiind îndeplinite disp. art. 1872 alin. 1 şi art. 1873 alin. 1 din codul civil vechi.

Cu privire la contractul de cesiune de creanţă nr….. a fost înregistrat în Arhiva Electronică de garanţii reale mobiliare iar notificarea nr. … pe adresa contestatorilor din m. C. a fost restituită cu menţiunea că nu au fost găsiţi contestatorii precum şi notificarea nr…..din .. prin care judecătorul sindic a fost înştiinţat despre intervenţia cesiunii.

Intimata a arătat că suma pe care o solicită a fi recuperată pe calea executării silite este certă întrucât rezultă din contractul de credit nr. …. şi …, actele adiţionale şi contractele de garanţie.

În drept, intimata şi-a întemeiat cererea pe disp. art. 205 din codul de procedură civilă.

În dovedirea susţinerilor sale intimata a depus în copie la dosar notificările nr…. şi nr. …., date din Arhiva Electronică de garanţii reale mobiliare (f.70), contractul de cesiune de creanţă nr. …, anexa la contractul de cesiune de creaţă nr. …. actul adiţional nr. 1 la contractul de cesiune de creanţă , cererea de executare silită  decizia nr. … a ICCJ  şi a solicitat proba cu înscrisuri.

Prin întâmpinarea depusă la dosar B.C.SA a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive având în vedere că cererea a fost promovată în contradictoriu cu B P. A. şi SC S.C. SRL şi a solicitat scoaterea sa din cauză faţă de prevederile art. 1396 din vechiul cod civil, în vigoare la data realizării cesiunii, transmiterea creanţei prin cesiune include şi garanţiile aferente creanţei cesionate iar cesionarul devine şi titularul acestora şi intimata SC S.C. SRL este singura care are calitate procesuală pasivă.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1396 din codul civil.

Au fost înaintate actele de executare silită din dosarul nr. …. al B.. P.A.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa constată în fapt următoarele:

Prin cererea de executare silită nr…. intimata a solicitat încuviinţarea executării silite a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. … şi nr. …. şi a actelor adiţionale precum şi a contractelor de fidejusiune nr. …, nr. ….şi nr. …, nr. … şi nr…. (f.139) iar prin încheierea pronunţată în data de … în dosarul nr. .. a fost încuviinţată executarea silită a titlurilor executorii menţionate (f.242).

Conform contractului de credite nr. …., B.c. a acordat societăţii A. SRL C. un credit pentru activitatea curentă în sumă de …. pe termen de  de zile (f.142), contract ce a fost modificat prin actele adiţionale  iar conform actului adiţional nr. …..s-a menţionat modificarea pct.  din contractul de credit, în sensul că la data de ..se va rambursa creditul (f.176).

De asemenea, prin contractul de credit nr. ……, B.C. SA a acordat societăţii C.B.SRL în calitate de împrumutat şi contestatorii din prezenta cerere în calitate de fidejusori, un împrumut  în sumă de …..pe o durată de …luni (f.177) iar prin contractele de fidejusiune nr. -….. din … şi nr. …… din …..contestatarii s-au obligat în mod solidar să garanteze împrumutul în sumă de …, dobânzile aferente, comisioanele şi alte speze, renunţând la beneficiul diviziunii şi discuţiunii..

Totodată, prin contractele de fidejusiune nr. .-…..şi nr……, contestatorii s-au obligat în solidar cu debitoarea să garanteze contractul de credit nr. …, renunţând la beneficiul diviziunii şi discuţiunii , iar prin contractul de fidejusiune nr. …., contestatorii s-au obligat  în mod solidar cu debitorul să gazanteze creditul în sumă de …… ron şi dobânzile aferente, comisioanele şi alte speze şi cheltuieli prevăzute în contractul de credit nr….. şi actul adiţional nr…….

La data de 20.03.2013 a fost emisă somaţia în dosarul de executare silită nr. ….prin care contestatorii erau somaţi să achite suma de …..lei şi cheltuielile de executare în sumă de … conform procesului verbal şi au fost întocmite de executorul judecătoresc adresele de înfiinţare a popririi din …….

Din fişa de informaţii generale de pe portalul instanţelor de judecată rezultă că în dosarul nr. al ….P. la data de …. a fost admisă cererea şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei împotriva debitoarei SC C.B.D.SRL (f.115).

Contestatorii au formulat contestaţia la executare la data de …..2013 cu respectarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 401 alin. 1 din codul de procedură civilă în raport de data comunicării somaţiei la data de ..2013 (f.8).

Prin cererea formulată contestatorii au invocat excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, apreciind că la data de …., creanţa a devenit exigibilă iar intimata a solicitat încuviinţarea executării silite la data de …2012.

Potrivit art. 1 alin. 2 din Decretul nr. 167/1958, dreptul la acţiune privind drepturile accesorii se stinge odată cu stingerea dreptului la acţiune pentru un drept principal, iar dispoziţiile art. 36 din Legea 85/2006 prevăd că, de la data deschiderii procedurii, se suspendă de drept, toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

Împotriva debitoarei SC C.B.D. SRL a fost deschisă procedura generală a insolvenţei la data de …şi de la această dată au fost suspendate de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra acesteia sau asupra bunurilor sale.

Potrivit art. 102 din Legea 71/2011, contractul este supus dispoziţiilor legale în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.

Potrivit art. 1652 din codul civil vechi, fidejusiunea sau cauţiunea este un contract prin care o persoană denumită fidejusor se obligă faţă de creditorul altei persoane să execute obligaţia celui pentru care garantează dacă acesta nu o va executa şi acest contract este accesoriu faţă de obligaţia principală pe care o are debitorul faţă de creditor, respectiv fidejusiunea va urma soarta obligaţiei principale în ceea ce priveşte cauzele de validitate şi cele de stingere.

Potrivit art. 1873 din codul civil, întreruperea civilă a prescripţiei făcută în contra debitorului principal are efecte şi în contra cauţiunii iar disp. art. 1872 din codul civil prevăd că întreruperea civilă a prescripţiei făcută în contra unuia din debitori solidari, are efect în contra tuturor celorlalţi codebitori ai săi.

Prin actul adiţional nr. ….. la contractul de credit nr….., s-a prevăzut că împrumutul va fi rambursat integral la data de …., dată de la care a început să curgă termenul de prescripţie de 3 ani, iar la data de ….. s-a deschis procedura generală a insolvenţei împotriva debitoarei principale SC C.B.D. SRL, astfel că de la această dată a intervenit suspendarea cursului prescripţiei dar în cadrul termenului de prescripţie de 3 ani, procedura insolvenţei nefiind finalizată.

Prin contractele de fidejusiune menţionate mai sus, contestatorii s-au obligat în mod solidar faţă de creditoare să garanteze creditele acordate în baza contractelor de credit, instanţa constată că nu este prescris dreptul de a executa contractele de fidejusiune, care sunt accesorii contractelor de credit.

De asemenea, prin contractul de credit nr. … s-a menţionat durata creditului de .. luni şi la data de ….2009 a fost suspendat cursul prescripţiei pentru obligaţia principală.

Având în vedere cele reţinute, instanţa urmează să respingă ca neîntemeiată excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune în ce priveşte sumele datorate în baza contractului de credit nr. 20 din 14.04.2003 invocată de contestatori.

În ceea ce priveşte inopozabilitatea contractului de cesiune nr. … invocată de contestatori, instanţa reţine că sunt aplicabile dispoziţiile codului civil vechi, având în vedere dispoziţiile art. 117 din Legea 71/2011 pentru punerea în aplicare a noului cod civil, care prevăd că, creanţa transmisă prin cesiune sau subrogaţie intervenită după data intrării în vigoare a codului civil îşi păstrează regimul stabilit de normele în vigoare la data naşterii creanţei.

Contractul de cesiune de creanţă nr. …. A fost încheiat între B., C. în calitate de cedent şi SC S. C. SRL în calitate de cesionar la data de … înainte de intrarea în vigoare a noului cod civil, contract ce a fost înscris în Arhiva Electronică de garanţii reale mobiliare (f.70) şi contestatorii fiind notificaţi despre intervenirea cesiunii de creanţă conform adresei din …..

Potrivit art. 1395 din codul civil până la îndeplinirea formalităţilor cerute de lege pentru opozabilitatea cesiunii debitorul cedat poate plăti în mod valabil cedentului.

În ceea ce priveşte susţinerea contestatorilor, în sensul că executarea silită este prematură şi nu se poate solicita de intimată executarea  silită, instanţa reţine că prin contractele de fidejusiune, contestatorii s-au obligat în mod solidar faţă de creditoare, renunţând la beneficiul de diviziune sau de discuţiune astfel că fidejusorii pot fi urmăriţi de creditoare pentru întreaga datorie, fără să poată opune aceste beneficii potrivit art. 1042 din codul civil.

Disp. art. 36 din Legea nr. 85/2006 prevăd că de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

De asemenea, dispoziţiile art. 1045 din codul civil  prevăd că acţiunea intentată împotriva unuia dintre codebitorii solidari face să se întrerupă prescripţia împotriva tuturor.3

Prin decizia nr. …din  .a fostului T.S. s-a stabilit că principiul înscris în art. 1045 din codul civil, se aplică nu numai în privinţa dreptului la acţiune împotriva unui debitor solidar pentru obligarea la plata creanţei  ci şi a dreptului de a cere executarea silită.

Instanţa urmează să respingă cererea privind anularea încheierii de încuviinţare a executării silite având în vedere că suma solicitată de creditoare are un caracter cert fiind stabilită în baza contractelor de credit, a actelor adiţionale ulterioare şi contractele de fidejusiune încheiate cu contestatorii în care s-au menţionat creditele acordate, dobânzile, comisioanele  şi alte speze şi cheltuieli. 

Dispoziţiile art. 371 7  alin. 2 din codul de procedudă civilă, prevăd că debitorul este ţinut să suporte cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite afară de cazul în care creditorul a renunţat la executare sau dacă prin lege se prevede altfel.

Având în vedere cele reţinute mai sus, instanţa urmează ca în baza art. 399 şi urm. din codul de procedură civilă, să respingă contestaţia la executare ca neîntemeiată.