Minori şi familie – divorţ - separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani

Sentinţă civilă 1499 din 10.12.2012


Minori şi familie – divorţ - separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani

Prin Sentinţa civilă nr. 1499/10.12.2012 Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a dispus admiterea acţiunii civile având ca obiect „divorţ” formulată de reclamantul MG în contradictoriu cu pârâta MC, aşa cum a fost precizată, a declarat desfăcută căsătoria încheiată între părţi şi înregistrată în Registrul Stării Civile al Primăriei comunei V, în temeiul art. 373 lit. c coroborat cu art. 379 alin. 2 Cod civil şi revenirea pârâtei la numele avut anterior căsătoriei, acela de „B”.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că părţile s-au căsătorit la data de 26 septembrie 1981, aceştia neavând în prezent copii minori.

Martorele audiate în cauză, la propunerea reclamantului au susţinut că pârâta este plecată din ţară de aproximativ 10 ani de zile, ultima dată venind în ţară în urmă cu un an sau doi, însă nu pentru a locui cu reclamantul, ci s-a dus direct la Iaşi la fata lor.

Conform art. 5 lit. 2 din legea nr. 71/2011, dispoziţiile Codului Civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil, prin urmare în această materie începând cu 1 octombrie 2011, dispoziţiile noului Cod sunt de imediată aplicare.

Conform art. 373 lit. c Cod civil divorţul poate avea loc la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani, aspect confirmat în cauză atât prin martorii audiaţi cât şi prin susţinerile părţilor.

Potrivit art. 379 alin. 2 Cod civil în ipoteza prevăzută la art. 373 lit. c Cod civil divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului reclamant, cu excepţia situaţiei în care pârâtul se declară de acord cu divorţul, când acesta se pronunţă fără a se face menţiune despre culpa soţilor.

Faţă de cele expuse mai sus şi având în vedere poziţia pârâtei instanţa a dispus în temeiul art. 373 lit. c coroborat cu art. 379 alin. 2 Cod civil, desfacerea căsătoriei încheiată între părţi la data de 26 septembrie 1981 şi înregistrată în Registrul Stării Civile al Primăriei comunei V, fără a se face menţiune despre culpa soţilor, iar în temeiul disp. art. 383 alin. 3 Cod Civil revenirea pârâtei la numele avut anterior acela de „B” .