Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 8592 din 04.06.2013


Instanţa a respins  ca neîntemeiată  acţiunea  contestatoarei  reţinând că:

La data de 29.05.2009  intre S.C. XS.R.L in calitate de împrumutat,  numiţii RR, NFZ, RID , NA, in calitate de fidejusori, si BRD Groupe Societe Generale, în calitate de împrumutător  s-a încheiat contractul de credit nr. zzz  pentru suma de 250.000 lei, contractul fiind încheiat pentru o perioada de 36 de luni. Prin contractul de fidejusiune  nr. yyy  din 29.05.2009 accesoriu  la contractul  de credit, fidejusorii  s-au obligat in solidar cu debitorul SC X SRL la plata sumei garantate, renunţând la beneficiul  de discuţiune. La art. 4.1 din contract se menţionează că fidejusorii pot fi urmăriţi  direct de  creditorul garantat pentru executarea creanţei fără a fi nevoit să se îndrepte  mai întâi împotriva  debitorului, simpla neexecutare  din partea debitorilor din orice motiv dând  posibilitatea creditorului garantat  de a se îndrepta la alegerea sa, împotriva fidejusorilor, a debitorului sau împotriva tuturor simultan in limita creanţei sale.

S.C. X S.R.L. nu si-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contract, motiv pentru care împrumutătorul a solicitat executarea silita împotriva fidejusorilor (contestatori din prezenta cauza), fiind astfel format dosarul de executare nr. 19/2013 al Biroului Executorului Judecătoresc CCR.

Conform art 969 C civ, aplicabil la data incheierii  contractului dintre parti, convenţiile legal făcute au putere de lege intre părţile contractante, iar potrivit art 1073 C civ, creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exacta a obligaţiei, in caz contrar având dreptul la dezdăunare. Conform art.1652 şi 1657 C.Civil, fidejusorii au garantat obligaţia de plata a aceloraşi sume către creditoare, în solidar cu debitoarea SC X SRL, renunţând  la beneficiul de discuţiune, prevăzut de art.1662 C.Civ.

Referitor la faptul că  intimata BRD  s-ar fi înscris la masa credală a  debitorului  principal, instanţa reţine că  această etapă  nu garantează  recuperarea creanţei de la debitor, existând posibilitatea  temporizării acesteia  sau a nefinalizării  în favoarea creditoarei. Nu s-a făcut dovada  de către contestatori  că  debitul ar fi fost achitat anterior  demarării executării silite  împotriva lor, astfel că actele de executare silită  s-au întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale. În situaţia în care recuperarea creanţei ar avea loc  în cadrul procedurii prevăzute de  Legea nr. 85/2006,  urmează  ca executarea silită împotriva  contestatorilor să înceteze, conform dispoziţiilor art. 371 ind. 5 din Codul de Procedură Civilă.

Instanţa constată  că acestea au fost  emise cu respectarea dispozitiilor legale incidente in materie, contestatia  împotriva acestora fiind neîntemeiată.