Prin sentinţa penală nr. 3307/28.10.2009 a Judecatoriei Iasi, instanţa a dispus condamnarea inculpatului A.S.V. pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie”, prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c) Cod penal cu aplicarea art. 99 şi urm. Cod penal cu aplicarea art. 99 şi urm. Cod penal, art. 74 lit. a, c raportat la art. 76 lit. d Cod penal, prin schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare din infracţiunea de „tâlhărie”, prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c) şi alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 99 alin. 3 Cod penal la pedeapsa de 1 an închisoare.
Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa a reţinut următoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi dat în dosarul nr. 12865/P/2007 la data de 09.06.2009 şi înregistrat pe rolul acestei instanţe, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului A.S.V. pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie”, prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c) şi alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 99 alin. 3 Cod penal.
S-a reţinut în sarcina inculpatului prin actul de sesizare al instanţei faptul că în ziua de 23.10.2006, în timp ce se afla în loc public, împreună cu numitul MM, a smuls poşeta părţii vătămate E R, în care se aflau mai multe bunuri (suma de 27 de lei, cosmetice, o eşarfă, carnetul şi legitimaţia de student, cheile de la locuinţă, un telefon mobil).
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine ca fiind pe deplin dovedite următoarele:
În fapt, în ziua de 23.10.2006, în jurul orei 17.45, partea vătămată E R se deplasa pe strada Toma Cozma din mun. Iaşi, îndreptându-se spre Universitate. În momentul în care a ajuns în apropierea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, pe trotuarul din dreptul acestei instituţii, a văzut venind din sens opus doi tineri.
Ajunşi în dreptul ei, unul din cei doi tineri, respectiv inculpatul A.S.V., a prins cu mâna dreaptă de torţile poşetei părţii vătămate şi cu forţă a smuls-o din mâinile acesteia. Imediat după ce a deposedat-o de poşetă inculpatul A.S.V. a fugit împreună cu numitul M.M.. Partea vătămată a alergat după ei şi a strigat să-i lase geanta, dar inculpatul a continuat să fugă.
În drept, s-a reţinut că fapta inculpatului minor A.S.V. care, în ziua de 23.10.2006, în timp ce se afla în loc public, a smuls poşeta părţii vătămate E R, în care se aflau mai multe bunuri (suma de 27 de lei, cosmetice, o eşarfă, carnetul şi legitimaţia de student, cheile de la locuinţă, un telefon mobil), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „tâlhărie”, prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c) Cod penal cu aplicarea art. 99 şi urm. Cod penal.
Instanţa a dispus, în conformitate cu art. 334 Cod procedură penală, la cererea apărătorului inculpatului, schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare din infracţiunea de „tâlhărie”, prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c) şi alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 99 alin. 3 Cod penal în infracţiunea de „tâlhărie”, prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c) Cod penal cu aplicarea art. 99 şi urm. Cod penal întrucât fapta nu a fost comisă de către două persoane împreună. După cum s-a reţinut chiar în rechizitoriu cu privire la numitul M.M., nu s-a probat cu certitudine nici că l-a instigat pe inculpat, dar nici că urma să păstreze o parte din bunuri ştiind că provin din furt. De asemenea, nici măcar nu au fost efectuate cercetări faţă de acesta pentru coautorat sau complicitate, astfel încât se poate concluziona cu certitudine că fapta a fost comisă doar de către inculpatul A S V
Judecătoria Calafat
Sentinta penala nr 32
Judecătoria Iași
Furt calificat dintr-un magazin cu autoservire. Retinerea formei consumate si a agravantei savârsirii faptei într-un loc public. Individualizare judiciara a pedepsei.
Judecătoria Craiova
INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI FURT CALIFICAT art. 228 alin. Cp – art. 229 alin. 2 lit. b,d Cp
Curtea de Apel Suceava
Infracţiunea de tulburare de posesie. Lipsa intenţiei. Concurs între cauzele de achitare şi de încetare a procesului penal.
Judecătoria Galați
„Violare de domiciliu. Existenţa laturii subiective a infracţiunii