Verificare măsură de siguranţă

Sentinţă penală 2292 din 19.08.2011


Prin sentinţa penală nr.2292 din 19.08.2011 a Judecătoriei Iaşi s-a dispus în baza dispoziţiilor art. 434 alin 1 din Codul de procedură penală cu referire la art 432 alin 4 din Codul de procedură penală, respingerea  cererii Biroului de Executări Penale, prin judecătorul delegat, privind verificarea măsurii  de siguranţă a internării medicale prev . de art. 114 din Codul penal dispuse prin sentinţa penală nr. 63 din 06.01.2011 a Judecătoriei Iaşi, constând în internarea bolnavei R.S.

În motivarea cererii  s-a arătat că bolnava se află internată în Spitalul  de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranţă  „Pădureni-Grajduri”, judeţul Iaşi în baza sentinţei penale nr. 63 din 06.01.2011 a Judecătoriei Iaşi şi de  la data internării medicale a bolnavei şi până în prezent au trecut 6 luni , impunându-se verificarea din nou a măsurii de siguranţă .

În vederea soluţionării cauzei  instanţa a procedat la ataşarea sentinţei penale nr. 63 din 06.01.2011 a Judecătoriei Iaşi , însoţită de referatul Biroului de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi – sentinţă prin care s-a  dispus luarea faţă de bolnava RS , a măsurii  de siguranţă  a internării medicale, prev de art 114 Cod penal  ca urmare a înlocuirii măsurii de siguranţă prev. de art. 113 Cod penal .

Deşi sentinţa penală anterior menţionată este definitivă, hotărârea nu a fost pusă efectiv în executare în sensul că bolnava nu a fost internată în Spitalul  de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranţă  „Pădureni-Grajduri”, judeţul Iaşi, aşa cum rezultă atât din procesul verbal încheiat la data de 22.07.2011 de către organele de poliţie care s-au deplasat la unitatea spitalicească cât şi din referatul întocmit de către grefierul de şedinţă în urma  verificării telefonice, efectuate în baza de date a Spitalulului  de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranţă  „Pădureni-Grajduri”, judeţul Iaşi.

Potrivit art. 434 Cod procedură penală, judecătoria, la cererea judecătorului delegat, dispune, după caz, menţinerea internării medicale, încetarea acesteia sau înlocuirea cu măsura obligării la tratament medical .

Potrivit art. 432 alin. 4  Cod procedură penală, judecătorul delegat al judecătoriei în a cărei circumscripţie se află unitatea sanitară  verifică periodic dacă internarea  medicală mai este necesară.

Având în vedere aceste dispoziţii legale şi faptul că bolnava nu a fost efectiv internată, a fost respinsă cererea, instanţa  constatând  că internarea efectivă a bolnavei nu s-a realizat, verificarea măsurii internării medicale  urmând a fi efectuată după trecerea a 6 luni de la data efectivă a internării.