Partaj.Bunuri comune. Partaj la cererea creditorului

Sentinţă civilă 20094 din 24.11.2011


Prin sentinţa civilă nr. 20094/2011 pronunţată de Judecătoria Iaşi la data de 24.11.2011 în dosarul nr. 20640/245/2010, instanţa a admis cererea formulată de reclamanta S.C K.I. S.R.L, în contradictoriu cu pârâţii I. C. şi I. L. , a constatat că pârâţii au dobândit în timpul căsătoriei, cu o contribuţie egală, apartamentul nr. 1 situat în Iaşi, având o valoarea de circulaţie de Y lei şi a dispus partajarea apartamentului prin atribuirea acestuia către pârâtul I. C. , cu obligarea lui la plata către pârâta I. L.a sumei de X cu titlu de sultă.

Sesizată cu cerere de constatare partajarea bunurilor comune, instanţa a reţinut că a prin contractul de credit nr. W, banca Q a acordat pârâtului I.C. un credit de nevoi personale în valoarea de X euro pentru o perioadă de S luni, că la data de  18.01.2008 a fost încheiat contractul de cesiune de creanţe prin care banca Q a cesionat către S.C K.I. S.R.L, creanţa pe care o deţinea până la acel moment şi că pentru neachitarea ratelor creditului, SC K.I.SA a solicitat BEJ Z punerea în executare  a titlului executoriu reprezentat de contractul de credit.

Executarea a format obiectul dosarului A.

Pentru că debitorul I.C. figura cu imobil în devălmăşie cu I.L. creditorul  a fost îndrumat să solicite partajul bunurilor comune.

Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că soţii I.C. şi I. L. deţin în proprietate apartamentul nr. 1 situat în Iaşi.

Cota prezumat egală a soţilor  la dobândirea bunurilor comune, nu a fost contestată în proces, motiv pentru care va fi reţinută ca atare.

In drept conform art. 353 din noul cod civil, bunurile comune nu pot fi urmărite de creditorii personali ai unuia dintre soţi. Cu toate acestea, după urmărirea bunurilor proprii ale soţului debitor, creditorul său personal, poate cere partajul bunurilor comune, însă numai în măsura necesară pentru acoperirea creanţei sale. Bunurile astfel împărţite devin bunuri proprii.

Faţă de considerentele de fapt şi de drept expuse, instanţa a admis cererea.

Domenii speta