Actul sexual cu un minor

Sentinţă penală 172 din 31.05.2010


Judecătoria Mediaş

Sentinţa penală nr. - 172 / 31.05.2010

Domeniu asociat - penal - actul sexual cu un minor

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş din data de 22.12.2009, au fost trimişi în judecată inculpaţii G. I. şi S. M. pentru săvârşirea infracţiunilor  de act sexual cu o minoră, prevăzută şi pedepsită de art. 198 al. 1 Cod  penal cu aplic. art. 41 al. 2 Cod  penal , viol prevăzută  şi pedepsită de art. 197 al. 1 şi 2 lit. a Cod  penal ( inculpatul G. I. ) şi complicitate la viol ,prevăzută  şi pedepsită  de art. 26 Cod  procedură  penală . la art. 197 al. 1 şi 2 lit. a Cod  penal ( inculpatul S. M. ), cu aplicarea art. 33 lit. a Cod  penal  privind concursul real de infracţiuni şi a prevederilor art. 85 Cod  penal  faţă de inculpatul S. M. . 

În fapt, s-a reţinut că în cursul anilor 2007 şi 2008 ,inculpaţii, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi  în mod repetat, au întreţinut raporturi sexuale normale şi consimţite cu minora V. D. M., cunoscând că aceasta nu împlinise vârsta de 15 ani.

De asemenea, s-a mai reţinut că în data de 2.08.2009 inculpatul G. I. a întreţinut raporturi sexuale normale cu minora V.D. M. ,împotriva voinţei acesteia, prin violenţa exercitată  de inculpatul S. M. , în scopul de a o determina să întreţină raporturi sexuale cu celălalt inculpat.

Partea vătămată V. D. M., asistată de reprezentanţii legali V. C. şi B. M. L., s-a constituit parte civilă în cauză , solicitînd obligarea inculpaţilor la plata sumei de 20.000 lei cu titlu de daune morale şi a sumei de  1000 lei ca despăgubiri materiale globale; cu cheltuieli judiciare ( f. 119-120 ).

Prin ordonanţa emisă de organele de cercetare penală în data de 3.08.2009, s-a dispus reţinerea inculpaţilor pe o durată de 24 ore.

Analizând probatoriul administrat în cauză ( f. 76, 121-126,131- 134,137,141,142, 145)  instanţa a reţinut următoarea stare de fapt:

1. Începând cu anul 2007 până în toamna anului 2008 minora  V. D. M. a fost prietena inculpatului S. M., iar  pe parcursul acestei relaţii  inculpatul a întreţinut în mod repetat raporturi sexuale cu minora, consimţite de aceasta, deşi ştia că minora nu împlinise vârsta de 15 ani.

Astfel, conform probelor administrate în cursul urmăririi penale ( f. 20,56,72,74, 121, 126  şi 137 dos.), în seara de 18.08.2007 cei doi au întreţinut raporturi sexuale în imobilul numitului B. T. ,cunoscând că această locuinţă era nefolosită de mult timp.

De asemenea, într-o seară în cursul toamnei anului 2008, partea vătămată împreună cu  inculpaţii şi martorul B. M. s-au deplasat din nou la acest imobil, iar partea vătămată a întreţinut relaţii sexuale , consimţite,cu toţi trei tinerii; acest fapt s-a repetat şi într-o altă seară, tot în cursul anului 2008, când inculpaţii, martorul B. M. şi partea vătămată  se aflau în locuinţa inculpatului G. I., iar cei trei tineri au întreţinut raporturi sexuale cu partea vătămată,consimţite  de aceasta din urmă.

La  urmărirea  penală inculpaţii au recunoscut că au întreţinut în mod repetat relaţii sexuale cu minora V. D. M. , cunoscând faptul că aceasta nu avea împlinită vârsta de 15 ani,în acest sens fiind declaraţiile de la f. 66 şi 74 dos., dar pe parcursul judecăţii şi-au retractat parţial recunoaşterea , susţinând în mod nejustificat că au avut convingerea că partea vătămată avea vârsta de 16-17 ani.

În drept, faptele inculpaţilor de-a întreţine relaţii sexuale cu partea vătămată V. D. M. , în mod repetat şi în baza  aceleiaşi rezoluţii infracţionale,în cursul anilor 2007 şi 2008, cunoscând că aceasta nu împlinise vârsta de 15 ani, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de act sexual cu o minoră , în formă continuată , prevăzută şi pedepsită de art. 198 al. 1 Cod  penal  cu aplic. art. 41 al. 2 , 42 Cod  penal, pentru care, prin reţinerea prevederilor  art. 74 lit. c, art. 76 lit. c Cod  penal , vor fi condamnaţi la pedeapsa de 1 an şi 6 luni fiecare.

2. Începând cu toamna anului 2008 şi până în luna iulie 2009, partea vătămată nu a mai fost în relaţii de prietenie cu inculpatul S. M. , însă la sfârşitul acestei luni, minora l-a contactat telefonic în repetate rânduri pe inculpat, propunându-i să se întâlnească.

Aşa cum a recunoscut în declaraţia de la f. 20 şi 131 dosar şi cum s-a dovedit de altfel şi prin declaraţia  martorului  B. V. f. 55 ,124 , în data de 2.08.2009 partea vătămată fiind sub influenţa băuturilor alcoolice l-a apelat pe inculpat solicitându-i să se întâlnească cu ea în jurul orelor 21,astfel că la ora respectivă aceştia s-au întâlnit pe stradă, înţelegându-se  ca partea vătămată să-l aştepte pe inculpat la fântâna situată la ieşirea din localitatea L.

În timp ce se îndrepta spre acel loc, partea vătămată s-a întâlnit cu martorul B. V. căruia i-a spus că urma să se întâlnească la fântână cu inculpatul S.;  în acest timp au apărut  şi inculpaţii S. M. şi G. I. , astfel că partea vătămată a plecat cu inculpatul S.M., în timp ce martorul şi inculpatul G. I. au rămas în stradă.

Inculpatul S. şi partea vătămată s-au deplasat aprox. 200 m de la ieşirea din L. până în apropierea unei culturi de hamei, unde au întreţinut raporturi sexuale, consimţite de partea vătămată. Deşi aceasta  a susţinut contrariul, arătând că a fost constrânsă de inculpat la a avea raport sexual, acesta rupându-i lenjeria intimă , declaraţiile acesteia nu se coroborează cu nicio altă probă administrată în cauză. Ba dimpotrivă, martora H. I. M. , prietena părţii vătămate, arată că în  timpul în care aceasta era cu inculpatul S. în lanul de hamei , i-a dat un telefon părţii vătămate iar aceasta i-a vorbit pe un ton normal, fără să fie speriată sau agitată,iar apoi la cca. 2-3 minute i-a trimis un  mesaj în care a întrebat-o pe aceasta  unde se află , iar partea vătămată  i-a răspuns într-un mod vulgar , spunându-i ,în esenţă, că întreţine relaţii sexuale (f. 51-53 , 134 ).

Din declaraţia martorului B. V. se reţine  că inculpatul G. I. i-a spus că va merge şi el în lanul de hamei după vărul său ( inculpatul  S.) , pentru a întreţine şi el relaţii sexuale cu partea vătămată. Faptul că între cei doi inculpaţi a existat o înţelegere în sensul  ca ambii să aibă raporturi sexuale cu partea vătămată în seara respectivă, este recunoscut chiar de aceştia prin declaraţiile date în cauză f. 66-67,72-74, 121.

Întrucât partea vătămată nu a fost de acord să întreţină  relaţii sexuale şi cu inculpatul G. I.şi s-a opus vehement, începând  să strige, pentru a o constrânge  în acest sens ,  inculpatul S. M. a lovit-o de două ori cu palma peste faţă , după care cu o mână a strâns-o de gât iar cu cealaltă i-a astupat gura ,pentru a nu mai striga; exercitarea violenţelor asupra părţii vătămate în scopul anterior menţionat  fost recunoscută de ambii inculpaţi f. 66,74, fiind dovedită şi prin declaraţiile martorelor V. L. şi H. I. M. , care au văzut-o pe aceasta imediat după ce s-a întors din lanul de hamei.

După ce S. a imobilizat-o pe minoră în modul arătat şi s-a depărtat câţiva metri de acel loc,  inculpatul G. I. s-a dezbrăcat de haine, ţinând-o cu o mână imobilizată pe partea vătămată, şi a întreţinut prin violenţă raporturi sexuale cu aceasta, împotriva voinţei ei.

Inculpatul G. I. a susţinut în mod constant că nu a reuşit să întreţină raporturi sexuale cu partea vătămată, întrucât aceasta se zbătea, însă inculpatul S. M. în declaraţia dată la urmărire penală f. 75 a infirmat susţinerile acestuia, arătând că G. I.  a reuşit să aibă raport sexual cu minora, fapt dedus din aceea că a auzit-o pe aceasta a spunînd ,, ho, că acum e destul că nu mai vreau,,.

Certificatul medico-legal nr. 322/II/c/2/3.08.2009 emis de Cabinetul Medico-LEGAL M. atestă că aceasta a suferit leziuni traumatice care s-ar fi putut produce prin lovire cu corpuri dure, comprimare cu degetele, comprimare între planuri dure şi zgâriere în cadrul unor mişcări de translaţie.

Potrivit aceluiaşi raport de constatare, partea vătămată a avut viaţă sexuală cu unul dintre agresori. Fiindu-i recoltată secreţie vaginală pentru decelare de spermatozoizi,prin adresa nr. 322/II/c/2/6.08.2009 s-a comunicat faptul că lipsa spermatozoizilor în secreţia vaginală nu permite aprecierea consumării unui act sexual recent.

În raport de cele expuse, instanţa reţine vinovăţia inculpaţilor ca fiind pe deplin dovedită şi parţial recunoscută de aceştia.

În drept, fapta inculpatului S.M. care, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpatul G. I., a exercitat violenţe asupra părţii vătămate V. D. M. , în scopul de a o determina pe aceasta să întreţină raporturi sexuale cu inculpatul G. I., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la viol, prevăzută şi pedepsită de art. 26 Cod  penal raportat  la art. 197 al. 1 şi 2 lit. a Cod  penal . , pentru care prin reţinerea prevederilor  art. 74 şi 76 lit. b Cod  penal  , va fi condamnat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare.

Fapta inculpatului G. M., care prin violenţa exercitată de inculpatul S. M. asupra părţii vătămate V. D. M., a întreţinut relaţii sexuale cu aceasta, împotriva voinţei ei, constituie infracţiunea de viol, prevăzută  şi pedepsită  de art. 197 al. 1 şi 2 lit. a Cod penal  pentru carte prin reţinerea prevederilor  art. 74 şi 76 lit. b Cod  penal  va fi condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare.

Faptele fiind săvârşite în condiţiile concursului real de infracţiuni, în temeiul art. 33 lit. a , art. 34 lit. b Cod  penal  inculpatul G. I. va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare.

Faţă  de  natura  infracţiunilor  săvârşite, instanţa  apreciază  că  inculpatul  G. I.  săvârşind faptele  reţinute  în sarcina  sa  a  dovedit  că  nu  are  responsabilitatea socială şi  morală de  a  ocroti persoanele  minore sau  de  a  ocupa o  funcţie ce  implică  exerciţiul autorităţii  de  stat,astfel  că  în  baza  art. 65  al. 2 Cod  penal şi  art. 71  al. 2  Cod  penal se  va  aplica  inculpatului pedeapsa  complementară a  interzicerii drepturilor  prevăzute  de  art. 64 al. 1  lit. a teza a  II-a , b şi  e  Cod  penal pe  o  perioadă de  2  ani, precum şi pedeapsa  accesorie a  interzicerii drepturilor  prevăzute  de  art. 64  al. 1  lit. a  teza a  II-a , b şi  e  Cod  penal  pe  durata  executării  pedepsei.

În  ceea  ce  îl  priveşte pe  inculpatul S.  M.  se  constată  că acesta, prin sentinţa  penală  nr. 331  din 13.11.2008 a  Judecătoriei  M.(definitivă  la  data  de  24.11.2008) a  fost  condamnat la  pedeapsa  de  6  luni  închisoare cu  suspendarea  condiţionată a  executării  pedepsei pe  o  perioada de  1  an,  pentru  comiterea  infracţiunii de  act  sexual cu  o  minoră, în  formă  continuată, prevăzută  şi  pedepsită de  art.  198 al. 1  Cod  penal, cu  aplicarea  art.  41  al. 2, art. 42 Cod  penal, art. 99 Cod  penal.

Întrucât  fapta  comisă  de  inculpatul S. M.  descrisă  la punctul  nr. 1 din rechizitoriu( infracţiunea  continuată de  act  sexual  cu  o  minoră) a  fost  săvârşită de  acesta  mai înainte  de  pronunţarea  hotărârii mai sus  menţionate prin care  s-a  dispus  suspendarea  executării, faţă  de  inculpat  se  va  face  aplicarea  dispoziţiilor  art. 85 Cod  penal şi  se  va dispune  anularea  suspendării  condiţionate a  executării  pedepsei de  6  luni  închisoare aplicată  prin sentinţa  penală  nr. 331  din  13.11.2008 a  Judecătoriei  Mediaş.

Consecinţă a  aplicării  dispoziţiilor  art. 85 Cod  penal, în  baza  art.  36  al. 1  Cod  penal raportat  la  art.  33  lit. a, art. 34 lit. b Cod  penal instanţa va  contopi pedeapsa  de  6  luni  închisoare  aplicată inculpatului  prin hotărârea  mai  sus  menţionată, cu  pedeapsa  de  1 an şi  6 luni  închisoare  aplicată în  prezenta  cauză  pentru  infracţiunea  continuată de  act  sexual cu  o  minoră, şi  va  aplica  inculpatului  pedeapsa  cea  mai grea  de  1  an şi 6 luni  închisoare.

Nefiind  întrunite în persoana  inculpatului condiţiile  prevăzute  de lege  pentru  starea  de  recidivă, conform art. 40  Cod  penal, instanţa  va  face aplicarea regulilor  referitoare  la  concursul  de  infracţiuni , astfel  că  în  baza art.34 lit. b Cod  penal va  contopi  pedeapsa  rezultantă de  1  an şi  6  luni  închisoare  aplicată inculpatului , cu  pedeapsa  de  1  an  şi  6  luni  închisoare  aplicată  acestuia pentru  infracţiunea  de  complicitate la  infracţiunea  de  viol, şi  va  aplica  în  final inculpatului  S.M.  pedeapsa  cea  mai  grea  de  1 an şi  6 luni  închisoare.

La individualizarea pedepselor aplicate inculpaţilor s-au avut în vedere:

- conţinutul faptelor care prezintă o gravitate deosebită , prin modalitatea de săvârşire şi faptul că au fost comise asupra unei minore

- limitele legale ale pedepsei

- atitudinea inculpaţilor care au colaborat cu organele judiciare recunoscând comiterea faptelor, mai puţin comiterea violului de către inculpatul G. I.

- atitudinea imorală a  părţii vătămate  care, acceptând anterior să întreţină relaţii sexuale cu mai multe persoane deodată,printre care şi inculpaţii,  i-a determinat  pe aceştia ,într-o anumită măsură ,să nu realizeze gravitatea faptelor săvârşite , împrejurare reţinută de instanţă ca o circumstanţă atenuantă în favoarea inculpaţilor

- celelalte criterii prevăzute  de art. 72  Cod  penal.

Faţă  de  natura  infracţiunilor săvârşite, instanţa  apreciază că  inculpatul  S.  M. săvârşind  faptele  reţinute  în sarcina  sa  a  dovedit,la  fel  ca  şi  celălalt  coinculpat , că  nu  are  responsabilitatea socială  şi  morală  de  a  ocroti  persoanele  minore sau  de  a  ocupa  o  funcţie ce  implică exerciţiul  autorităţii d e  stat astfel  că, în baza art. 71  al. 2 Cod  penal  se  va  aplica  inculpatului  pedeapsa  accesorie a  interzicerii drepturilor  prevăzute de  art. 64 al. 1  lit. a  teza  a II-a , b  şi  e  Cod  penal pe  durata  executării  pedepsei .

În  baza  art. 88 Cod  penal se  va  deduce  din durata  pedepselor  aplicate  inculpaţilor  G. I. şi  S.  M.  perioada  reţinerii pe  timp  de  24  ore  dispusă  prin ordonanţa  din 3.08.2009.

Sub aspectul  laturii  civile, instanţa  va  admite  în parte  pretenţiile  formulate  de partea  civilă  V. D.  M., asistată  de  reprezentanţii  legali .Astfel, în  baza art. 14 şi 346 Cod  procedură penală  raportat  la  art.  998  Cod  civil va  obliga  inculpaţii, în solidar,  la  plata  sumei  de  7000 lei  cu  titlu  de  daune  morale, apreciind  acest  cuantum  al  compensaţiei  ca  fiind  justificat  în raport  cu  traumele  psihice  majore  suferite  de  partea  civilă, ca  urmare  a faptelor  comise  de  inculpaţi.

Instanţa  va  respinge daunele  materiale  pretinse  de  partea  civilă,constatând  că  parte  din pretenţiile  formulate  sunt  cheltuieli  judiciare, conform  art. 189 Cod  procedură  penală,urmând  a-i  fi acordate cu  acest  titlu , în acest  sens  fiind  contravaloarea certificatului  medico-legal şi  a  consultului  medical, iar  celelalte  pretenţii  sunt  nedovedite.

În temeiul  art. 193 şi  191  Cod  procedură  penală, instanţa  va  obliga  pe  fiecare  inculpat  să  plătească  părţii  civile  V.  D.  M.  câte 850,25 lei  cu  titlu  de cheltuieli  judiciare, reprezentând onorariu  avocat , contravaloare certificat  şi consult  medico-legal, cheltuieli  de  transport, iar  statului , câte 1000 lei  fiecare,  cu  acelaşi titlu.