Revocare întrerupere executare pedeapsă

Hotărâre din 18.01.2010


REVOCARE ÎNTRERUPERE EXECUTARE  PEDEAPSĂ

La data de …, s-a înregistrat, pe rolul instanţei, sub nr. ..., referatul întocmit de Biroul Executări Penale, din carul Judecătoriei …, privind revocarea întreruperii executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin S.p. …, pronunţată de Judecătoria …, condamnatei …, domiciliată în oraşul … (executarea pedepsei întreruptă prin S.p. …).

S-a susţinut, în motivarea  sesizării, că, prin S.p. .., pronunţată de Judecătoria …, în dosarul nr. …, rămasă definitivă prin D.p. nr. …, a Tribunalului …, a fost admisă cererea formulată de  numita …, în calitate de condamnată, privind întreruperea executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin S.p. …, pronunţată de Judecătoria .., sentinţă definitivă prin neapelare, începând de la întreruperea stării de graviditate, …, şi până la data de …. Se mai arată că, prin aceeaşi sentinţă, s-a dispus ca pe durata întreruperii executării pedepsei, condamnata să respecte  obligaţiile prev. de art. 4531 Cod de procedură penală, respectiv: - să nu depăşească limita teritorială a judeţului …, decât în condiţiile stabilite de instanţă;- să se prezinte la Poliţia oraşului …, conform programului de supraveghere întocmit de această  unitate sau ori de  câte ori este chemată;- să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei;- să nu deţină,  să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme, însă, Poliţia oraşului …, la data de …, prin adresa nr. …, a precizat că  susnumita, cu rea credinţă, nu s-a mai prezentat conform programului de supraveghere întocmit, din data de …, deşi avea cunoştinţă de programul şi de graficul de supraveghere, ulterior, înaintând instanţei şi 5 procese-verbale de constatare a neprezentării condamnatei la datele stabilite. 

S-a ataşat, spre consultare, dosarul nr. …, al Judecătoriei ….

Condamnata a uzat de proba cu înscrisuri, depunând la dosar, în copie, certificate de naştere a doi dintre cei trei minori (f.10-11 dosar) şi de proba testimonială, fiind audiată martora  … (f.12 dosar).

Din întreg probatoriul administrat în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Numita …, prin S.p. nr. …, pronunţată de Judecătoria …, în dosarul nr. …, sentinţă definitivă prin neapelare, a fost condamnată la o pedeapsă de  3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de distrugere prev. de art.217 alin.4 Cod penal, emiţându-se mandatul de executare a pedepsei nr. … Deşi a început executarea pedepsei la unitatea de detenţie arondată, aceasta a fost pusă în libertate la data de …, în considerarea statuărilor sentinţei penale nr. …, a Judecătoriei …, prin care i s-a admis cererea de întrerupere formulată până la împlinirea vârstei de un an a copilului …, născut la …. Ulterior, diagnosticată de medicul de familie la data de  … cu o sarcină în evoluţie de circa 18 săptămâni, a beneficiat de întreruperea executării pedepsei, prin S.p. nr. …, până la încetarea stării de graviditate, la data de …, aceasta a dat naştere copilului …. Mai mult, prin S.p. …, pronunţată de Judecătoria …, în dosarul nr. …, rămasă definitivă prin D.p. nr. …, a Tribunalului …, a fost admisă cererea formulată de  numita …, în calitate de condamnată, privind întreruperea executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin S.p. …, pronunţată de Judecătoria …, sentinţă definitivă prin neapelare, începând de la întreruperea stării de graviditate, …, şi până la data de …, dispunându-se: ca pe durata întreruperii executării pedepsei, condamnata să respecte  obligaţiile prev. de art. 4531 Cod de procedură penală, respectiv: - să nu depăşească limita teritorială a judeţului …, decât în condiţiile stabilite de instanţă;- să se prezinte la Poliţia oraşului …, conform programului de supraveghere întocmit de această  unitate sau ori de  câte ori este chemată;- să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei;- să nu deţină,  să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Potrivit  adresei nr. …, la care s-a ataşat graficul de prezentare, Poliţia oraşului … a precizat că  susnumita, cu rea credinţă, nu s-a mai prezentat conform programului de supraveghere întocmit, din data de …, deşi avea cunoştinţă de programul şi de graficul de supraveghere, ulterior, înaintând instanţei şi 5 procese-verbale de constatare a neprezentării condamnatei la datele stabilite.

Potrivit disp. art. 454 al. 12 Cod de procedură penală, „în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor, instanţa revocă amânarea şi dispune punerea în executare a pedepsei privative de libertate. Organul de poliţie desemnat cu supravegherea de către instanţă verifică periodic respectarea obligaţiilor de către condamnat, iar în cazul în care constată încălcări ale acestora sesizează, de îndată, instanţa de executare”.

Martora audiată în cauză, respectiv numita … a arătat că nu ştie dacă numita …., în calitate de condamnată, a refuzat să se prezinte la organul de poliţie care efectuează  supravegherea, însă cunoaşte că aceasta nu a părăsit localitatea, fiind prezentă permanent la domiciliul său, îngrijind de ce 3 copii minori, aflaţi în întreţinerea acesteia, prezentându-se şi la sediul poliţiei din localitate, însă nu cunoaşte programul exact când condamnata urma să se prezinte.

De asemenea condamnata a depus la dosar  la dosar două certificate de naştere, în copie,  făcând dovada că are minori în întreţinere, care necesită prezenta acesteia permanent la domiciliul.

Condamnata, nu s-a prezentat la Poliţia oraşului …, conform programului de supraveghere întocmit de această  unitate, in perioada …-…, considerând ca neavând cui  să încredinţeze supravegherea minorilor, va putea fi apărată de lege datorită sentimentului de dragoste maternă faţă de copii, insă ulterior şi-a revizuit această atitudine prezentându-se la poliţie conform graficului întocmit de acest organ judiciar.

Mai mult, suplimentar, instanţa, potrivit dispoziţiilor încheierii de şedinţă pronunţată la data de …, a dispus  emiterea unei adrese către poliţia locală, pentru  a comunica dacă numita …, în calitate de condamnată, s-a prezentat conform  programului de supraveghere întocmit de această unitate, răspunsul fiind consemnat  în adresa nr. …, în care se arată că  în perioada …-…, condamnata nu s-a prezentat la organul de poliţie care efectuează  supravegherea, fără a motiva cauza neprezentării, însă, începând cu data de …, s-a prezentat săptămânal, conform graficului.

Din probatoriul administrat în cauză, rezultă că nu există rea credinţă din partea condamnatei în îndeplinirea obligaţiilor statuate în sarcina sa, prin S.p. …, pronunţată de Judecătoria …, în dosarul nr. …, rămasă definitivă prin D.p. nr. …, a Tribunalului …, motiv pentru care instanţa  urmează a respinge sesizarea  formulată, din oficiu, de Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei …, privind revocarea întreruperii executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin S.p. …, pronunţată de Judecătoria Bălceşti, condamnatei …..

  Cheltuielile judiciare efectuate în cauză rămân în sarcina statului.

Domenii speta