Tentativa la furt calificat si furt calificat

Sentinţă penală 200 din 14.04.2009


Dosar nr. 542/189/2009

SENTINTA  PENALA Nr. 200

Sedinta publica de la 14 Aprilie 2009

La data de 16.02.2009 cu nr. 542 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul intocmit in dos. nr. 282/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad prin care s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest, a inculpatului D B, pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la furt calificat si furt calificat prev. de art. 20 rap. la art. 208 al. 1, 209, al. 1 lit. g, e cod penal si art. 208 al. 1, 209 alin. 1 lit. g cod penal cu aplic. art. 33 lit. a cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul a incercat, la data de 17.01.2009, sa sustraga de la partea vatamata BOF, banii si telefonul mobil pe care le avea asupra sa, fiind impiedicat de un agent de politie sa-si duca la capat activitatea infractionala, iar in data de 20.01.2009 a sustras din portofelul partii vatamate Secareanu Doina, suma de 340 lei.

Din probatoriul administrat in cauza, instanta retine ca la data de 17.01.2009, in jurul orelor 18.30, inculpatul D B se deplasa pe str. Republicii din mun. Barlad, iar in momentul in care a ajuns in dreptul parcului V.I. Popa a observat doua tinere care se deplasau spre centrul orasului.

Le-a acostat si le-a propus sa le insoteasca, dar a fost refuzat.

In aceste imprejurari, inculpatul a inceput sa foloseasca expresii vulgare, fapt ce le-a determinat pe cele doua tinere sa fuga.

Inculpatul a alergat dupa ele si a reusit sa o prinda de brat pe partea vatamata Butnaru Oana Florina, dupa care i-a cerut sa-i dea banii si telefonul mobil pe care il are.

Acest moment a fost vazut de martora RE si agentul de politie Stavar Sorin, care se afla cu autoturismul in zona.

Acesta din urma a intervenit si din acest motiv, inculpatul a fugit spre parc, dar a fost imobilizat de lucratorul de politie, care a anuntat telefonic Pol. mun. Barlad.

La data de 20.01.2009, in jurul orelor 19.00, inculpatul a intrat in sediul studioului Media TV Barlad sub pretextul de a vorbi cu un redactor.

Martorii MLD si CE i-au spus sa astepte pe hol.

Acesta a asteptat un moment cand cei doi martori nu mai erau atenti la ele si a intrat in cel mai apropiat birou unde a vazut pe un scaun o geanta.

Aceasta apartinea partii vatamate SD.

A deschis geanta si dintr-un portofel aflat acolo a sustras suma de 340 lei, apoi cu banii in mana a parasit incaperea, moment in care a fost vazut de cei doi martori care l-au imobilizat si au recuperat banii ce au fost restituiti partii vatamate.

Dupa aceasta au sesizat telefonic Pol. mun. Barlad, dar intre timp, inculpatul a reusit sa fuga din sediul studioului.

Cele ce preced s-au stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: procesele verbale de sesizare, procesul verbal de cercetare la fata locului, plansele foto, procesul verbal de confruntare, declaratiile martorilor audiati in cauza, coroborate cu declaratiile inculpatului care a recunoscut partial savarsirea faptelor si anume numai furtul.

Fapta inculpatului D B de a incerca sa sustraga bunuri, in data de 17.01.2009 de la partea vatamata BOF in timp ce se aflau pe strada, activitatea sa infractionala fiind intrerupta de un lucrator de politie, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la furt calificat prev. de art. 20 rap. la art. 208, al. 1, 209, al. 1 lit. g, e cod penal.

Fapta inculpatului de a sustrage, in data de 20.01.2009, in jurul orelor 19.00, din poseta partii vatamate SD, suma de 340 lei, in timp ce se afla in incinta studioului Media TV Barlad, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 al. 1, 209 al. 1 lit. g cod penal.

Inlaturand prezumtia de nevinovatie, instanta urmeaza ca in temeiul acestor texte de lege sa aplice inculpatului cate o pedeapsa pentru fiecare fapta, acestea aflandu-se in concurs real prev. de art. 33 lit. a cod penal, la individualizarea carora sa faca aplic. art. 52 si 72 cod penal.

Inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, savarsind in timpul minoritatii fapte de aceleasi gen.

Prin SP 607/2008 s-au contopit pedepsele pronuntate anterior si a rezultat o pedeapsa de 4 ani si 7 luni inchisoare, din care s-a dedus perioada executata ramanandu-i de executat, ca urmare a liberarii conditionate la data de 25.12.2008, un rest de 548 zile inchisoare.

La data de 22.01.2009 s-a pus in miscare actiunea penala si prin ordonanta s-a dispus la data de 21.01.2009 retinerea invinuitului, iar prin incheierea nr. 2 din 22.01.2009 data in dosarul 219/189/2009 a Judecatoriei Barlad, s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru 29 zile, stare de arest care a fost prelungita in termenul legal prev. de Codul de procedura penala.

Potrivit art. 34 lit. b cod penal, inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.

In baza art. 88 cod penal din pedeapsa rezultata se va scade perioada retinerii si arestarii preventive a inculpatului la zi.

Potrivit art. 350 cod procedura penala se va mentine starea de arest a inculpatului.

Art. 61 cod penal prevede ca „pedeapsa se considera executata daca in intervalul de timp de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune. Daca in acelasi interval cel liberat a comis din nou o infractiune, instanta tinand seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie mentinerea liberarii conditionate, fie revocarea.”

Retinand imprejurarile in care s-au savarsit faptele, valoarea prejudiciului, in cazul infractiunii de furt, instanta apreciaza ca in cazul de fata, nu se impune revocarea liberarii conditionate.

In consecinta, in baza art. 61 cod penal, se va mentine liberarea conditionata pentru restul de 548 de zile ramase de executat.

Potrivit art. 191 cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate in cauza, in care se vor include si onorariile pentru asistenta juridica din oficiu de la urmarire penala si cercetarea judecatoreasca, sume ce vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati Vaslui.

Condamna pe inculpatul D B, la :

- 2(doi) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa la furt calificat prev de art.20 rap. la art.208 al.1 , 209 al.1 , lit. g,e Cod penal impotriva partii vatamate BOF.

-  3(trei) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 al.1 lit.g Cod penal , impotriva partii vatamate SDC , cu un prejudiciu de 340 lei recuperat.

In baza art.33 lit.a si 34 lit. b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de :

- 3 (trei) ani inchisoare.

Scade din pedeapsa perioada retinerii si arestarii preventive de la 21.01.2009 la zi.

Mentine starea de arest.

Mentine liberarea conditionata pentru restul de pedeapsa de 548 zile ramase de executat.

Obliga pe inculpat sa plateasca statului suma de 650 lei cheltuieli judiciare din care sumele de 200 lei onorariu asistenta juridica din oficiu la urmarirea penala ; 200 lei onorar asistenta juridica la cercetarea judecatoreasca vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati Vaslui.

Cu apel in 10 zile de la comunicare.