Furt

Sentinţă penală 235 din 09.05.2013


J U D E C A T O R I A,

Asupra actiunii penale de fata,

Sub nr.X din 31 ianuarie 2013, s-a inregistrat la instanta rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria B, prin care a fost trimis in judecata inculpatul M C, pentru savarsirea unei infractiunii de furt calificat, prev.de art.208 alineat 1 Cod penal,art. 209 alineat 1 lit.g si i Cod penal,cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal, in dauna partii vatamate R V M si a unei infractiunii de furt calificat, prev.de art.208 alineat 1 Cod penal,art. 209 alineat 1 lit.g Cod penal,cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal, in dauna partii vatamate V V, ambele cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

In seara zilei de 25 august 2012, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, inculpatul M C a mers la stana partii vatamate R V M, situata in punctul numit “La fluier” din apropierea satului X, a escaladat tarcul imprejmuitor si din grajdul oilor a sustras doi carlani, pe care i-a manat cca 800 metri in aval de stana, i-a legat de picioare si i-a lasat in tufis.

Ulterior, inculpatul a mers in sat unde a cautat potentiali cumparatori si gasind pe numitul Vezeteu M l-a convins sa mearga cu autoturismul in locul unde se aflau cei doi carlani, i-a spus ca-i apartin si a primit in schimb suma de 130 lei.

In seara zilei de 26 octombrie 2012, inculpatul M C a mers la locuinta partii vatamate V V, insotit fiind de numitul Costache Mihai. Dupa ce au consumat bauturi alcoolice, profitand de neatentia proprietarului si a insotitorului sau, inculpatul a sustras un telefon mobil marca “Samsung”, carcasa de culoare neagra si cartela “orange”, fapta savarsita in jurul orelor 22,00, dupa care cei doi au plecat spre satul Idrici.

Pe drum , inculpatul M C a scos din buzunar telefonul sustras, care a fost vazut de martorul Costache Mihai si care l-a informat pe proprietar.

Telefonul mobil a fost vandut de catre inculpat numitului Ciobanu Romica, caruia nu i-a spus nimic de provenenta lui si de la care a fost ridicat de organele de politie si predat partii vatamate.

Prejudiciul cauzat partii vatamate R V M , in suma de 750 lei, nu a fost recuperat, motiv pentru care acesta s-a constituit parte civila in procesul penal.

Faptele inculpatului intrunesc elementele constitutive ale unei infractiunii de furt calificat, prev.de art.208 alineat 1 Cod penal,art. 209 alineat 1 lit.g si i Cod penal, in dauna partii vatamate R V M si a unei infractiunii de furt calificat, prev.de art.208 alineat 1 Cod penal,art. 209 alineat 1 lit.g Cod penal, in dauna partii vatamate V V.

In sarcina inculpatului se va retine starea de recidiva postcondamnatorie, prev.de art. 37 lit.a Cod penal, motivat de faptul ca prin sentinta penala nr.597 din 20 decembrie 2011 a Judecatoriei B, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 7 luni inchisoare, cu aplicarea art.81 Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat si violare de domiciliu, prev.de art. 208 alineat 1, art.209 alineat 1, lit.a,g si i Cod penal si art.192 alineat 2 Cod penal.

Avand in vedere faptul ca inculpatul, prezent la instanta, a recunoscut in totalitate faptele retinute in sarcina sa si a solicitat ca judecata sa aiba loc doar pe baza probelor administrate infaza de urmarire penala, instanta va retine in favoarea acestuia dispozitiile art.320/1 alineat 7 Cod procedura penala introdus prin Legea nr.202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.

In favoarea inculpatului se va retine circumstanta atenuanta prev.de art.74 lit.c , teza 1 Cod penal, facandu-se aplicarea dispozitiilor art.76 Cod penal, motivat de faptul ca inculpatul s-a prezentat in fata autoritatii de cate ori a fost chemat.

In baza acestor texte de lege si in temeiul art. 345 Cod procedura penala, instanta va aplica inculpatuluicate o pedeapsa pentru fiecare infractiune in parte, la individualizarea carora se va tine seama de disp.art. 52 si art. 72 C.penal.

Se va face aplicarea dispozitiilor art.33 lit.a si art.34 lit.b Cod penal privind concursul real de infractiuni.

In temeiul art.83 Cod penal, se va revoca beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 7 luni inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr.597 din 20 decembrie 2011 a Judecatoriei B si in baza aceluias text de lege, inculpatul va executa cumulativ cele doua pedepse.

In temeiul art. 71 alineat (2) Cod penal, instanta va aplica inculpatului si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev.de art. 64 lit.” a” teza II si art. 64 lit.” b” Cod penal.

Se va lua act ca partea vatamata V V nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

In temeiul art.14, art.346 Cod procedura penala, cu ref. la art.1357-1371 din noul cod civil, se va admite cererea pentru despagubiri formulata de partea civila R V M si inculpatul va fi obligat sa plateasca acestuia suma de 750 lei cu titlu de despagubiri.

Vazand si dispozitiile art. 191 Cod procedura penala,

Pentru aceste motive,