Acţiune posesorie. prescripţia dreptului la acţiune

Sentinţă civilă xxx din 12.11.2009


Prin Sentinta civila nr. x/06.12.2007 pronuntata in dosar x/182/2007 s-a admits exceptia prescriptiei dreptului la actiune si in consecinta s-a respins actiunea posesorie introdusa de reclamantul C V în contradictoriu cu pârâtul CT.

Instanta a retinut urmatoarele:

Reclamantul a precizat ca întelege sa sustina prezenta actiune civila ca fiind o actiune posesorie, în nume propriu, în calitate de reclamant, ca mostenitor al unchiului sau C I, decedat la data de 24 martie 1996.

 Reclamantul a dovedit ca este mostenitorul defunctului C I depunând la dosar: certificatul de deces al defunctului C I, certificatul de mostenitor nr. x/2002/4 noiembrie 2002, eliberat de notar public C S , testamentul autentic nr. x/22.09.1993 eliberat de Notariatul de Stat Baia Mare.

Terenul de 0,30 ha este inclus în Titlul de proprietate nr. x/3/25.08.2004 eliberat în seama defunctului C I .

Reclamantul a recunoscut la interogatoriu ca pârâtul foloseste acest teren de 0,30 ha de la data emiterii titlului de proprietate, 25 august 2004, mai precis de la punerea în posesie.

Reclamantul a recunoscut la interogatoriu ca folosinta exercitata de pârât, caracterizata de reclamant drept tulburare în posesie s-a manifestat cu privire la terenul în litigiu de la momentul indicat: august 2004, în mod continuu si pâna în prezent.

Actiunea posesorie  este ansamblul mijloacelor procesuale prin care reclamantul solicita instantei sa-l oblige pe pârât sa înceteze orice act de tulburare a posesiei sale asupra unui bun imobil sau sa îi restituie în posesie bunul imobil atunci când a fost deposedat.

Actiunile posesorii, atât actiunea generala, în complângere, cât si actiunea speciala, în reintegrare, au o conditie comuna pentru exercitarea lor: existenta unui act de tulburare sau deposedare, conditie care rezulta implicit din art. 674 pct. 1 Cod procedura civila.

Tulburarea la care se refera art. 674 pct. 1 Cod procedura civila consta în acte sau fapte prin care se contesta posesia.

În cazul actiunii în complângere, actiunea posesorie generala de drept comun, prin care reclamantul solicita înlaturarea unei tulburari obisnuite a posesiei pasnice prin încalcarea ei de catre pârât, art. 674 alin. 1 Cod procedura civila stabileste trei conditii specifice: sa nu fi trecut un an de la tulburare sau deposedare, reclamantul sa probeze ca a posedat cel putin un an înainte de tulburare sau deposedare, iar posesia sa întruneasca conditiile cerute de art. 1846-1847 Cod civil, sa fie utila: exercitata în nume propriu, continua, neîntrerupta, netulburata, pasnica, publica, neechivoca.

În cazul actiunii în reintegrare, actiunea posesorie speciala, prin care reclamantul pretinde sa fie repus în situatia anterioara, atunci când a intervenit o deposedare sau tulburare cu violenta, conditia speciala ceruta de art. 674 alin. 2 Cod procedura civila este ca instanta sa fie sesizata în termen de un an de la tulburare sau deposedare.

Legea pretinde ca posesorul sa nu stea inactiv un timp prea îndelungat, deoarece altfel, protectia posesorie va trece asupra tulburatorului, o posesie care se lasa tulburata un interval mai mare de un an fiind apreciata ca fiind prea vicioasa pentru a mai merita apararea independenta de dovada dreptului.

Termenul de un an este un termen de prescriptie, asa cum arata doctrina.

S-a decis ca în cazul faptelor continue de tulburare a posesiei, termenul se socoteste pornind de la data primului act de tulburare a posesiei: de la începutul tulburarii.

În speta, tulburarea reclamata a început în august 1994 si s-a desfasurat continuu de atunci si pâna în prezent.

Asa fiind, de la data primului act de tulburare au trecut 13 ani si tulburarea este continua si se mentine si în prezent.

Raportat la considerentele mai sus expuse, în baza art. 674 Cod procedura civila instanta va admite exceptia invocata si va respinge actiunea posesorie formulata de reclamant, aceasta nefiind introdusa în termenul de prescriptie prevazut de lege.