Cerere de întrerupere a executării pedepsei. neîndeplinirea condiţiilor prev. de art. 453 lit. c cod penal

Sentinţă penală xxx din 29.01.2009


Prin sentinta penala nr. X/2009 pronuntata de Judecatoria Baia Mare în dosarul nr. X/182/2008, s-a dispus respingerea ca nefondata a cererii de întrerupere a executarii pedepsei formulata de condamnatul-petent C.S. pentru urmatoarele considerente:

 Din ancheta sociala efectuata în cauza a reiesit ca mama condamnatului-petent este fara ocupatie, iar tatal sau a decedat în urma cu aproximativ 6 ani. Din casatoria acestora au rezultat 6 copii, dintre care în prezent doar 2 sunt minori. Se mentioneaza, de asemenea, ca mama condamnatului are grave probleme de sanatate, a suferit mai multe interventii chirurgicale, se afla în evidenta sectiei de oncologie, unde este frecvent internata pentru tratamentele cu citostatice.

Familia condamnatului-petent locuieste într-un apartament proprietate de stat, compusa din 2 camere, bucatarie si baie, foarte saracacios mobilate, dotate doar cu bunuri vechi.

Totodata, din ancheta sociala reiese ca familia condamnatului nu are venituri proprii, beneficiind de alocatia de sustinere pentru familia monoparentala de 65 lei.

Conform art. 453 lit. c Cod procedura penala, executarea pedepsei poate fi întrerupta - cel mult 3 luni si doar o singura data - când, din cauza unor împrejurari speciale, executarea imediata ar avea consecinte grave pentru condamnat sau familia sa.

Instanta apreciaza ca aspectele invocate de condamnat nu fac parte din categoria celor vizate de articolul anterior mentionat, în masura sa duca la întreruperea executarii pedepsei, astfel încât, prin prezenta condamnatului într-o perioada scurta de timp, consecintele grave pentru familie, invocate în cerere, sa poata fi înlaturate.