Fara titlu

Sentinţă penală 9 din 11.02.2009


JUDECĂTORIA AGNITA

SENTINŢA PENALĂ NR.9/11.02.2009

Domeniu asociat : vătămare corporală (art.181 C.pen.)

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria A. nr. 266/P/2008 din 23.06.2008 înregistrat pe rolul acestei instanţe sub dosar nr.416/174/2008 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului L.O.C. – fiul lui M. şi O., născut la data de …. în A.I., jud. A., studii 8 clase, stagiul militar satisfăcut, agricultor, necăsătorit, cu antecedente penale, domiciliat în com. S., sat G.S., nr…, jud. A., posesor al CI seria … nr…. eliberată de Poliţia T., CNP…, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.73 lit.b C.pen.

S-a reţinut în fapt în actul de sesizare a instanţei că, în noaptea de 21/22.04.2008 inculpatul L.O.C. şi partea vătămată C.A.F. s-au aflat în barul SC M. SRL din satul N., jud. S.. La un moment dat, fără nici un motiv, partea vătămată fiind sub influenţa băuturilor alcoolice a început să-i adreseze inculpatului cuvinte şi expresii jignitoare.

Deşi inculpatul l-a rugat pe C.A.F. să-l lase în pace, acesta a continuat să înjure şi chiar a încercat să ia o sticlă de bere de pe masa inculpatului, care s-a ridicat de la masă şi i-a aplicat o lovitură puternică în zona feţei cu pumnul. În urma acestei lovituri partea vătămată a căzut pe pardoseala barului, lovindu-se în cădere şi de o bancă.

Prin fapta sa inculpatul i-a cauzat părţii vătămate un traumatism cranio-maxilo-facial ce a necesitat pentru vindecare un număr de 50-55 zile de îngrijiri medicale.

Starea de fapt reţinută în cursul urmăririi penale a fost probată prin următoarele mijloace de probă: plângerea şi declaraţiile părţii vătămate C.A.F., certificatul  medico-legal  nr.I/a/412/29.04.2008  emis  de  S.J.M.L.S., adresa  nr.62/6/19.05.2008  a  S.C.J.U.S., declaraţiile martorilor H.V., C.I. şi C.T., declaraţiile inculpatului care a recunoscut fapta comisă.

În cursul cercetării judecătoreşti, după ce i-au fost aduse la cunoştinţă dispoziţiile art. 70 alin.2 C.pr.pen., inculpatul nu a fost de acord să dea declaraţie  în instanţă. Au fost audiat martorul C.I. şi s-a dat citire declaraţiilor date de martorii H.V. şi C.T. în cursul urmăririi penale, nefiind posibilă audierea acestora în instanţă întrucât sunt plecaţi din ţară.

Analizând probatoriul administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

În noaptea de 21/22.04.2008 în barul SC M. SRL din satul N., com. I., jud. S. se aflau, alături de alte persoane, inculpatul L.O.C. şi partea vătămată C.A.F.

Partea vătămată, care era sub influenţa băuturilor alcoolice, fără nici un motiv, a început să-i adreseze inculpatului cuvinte şi expresii jignitoare.

Deşi inculpatul l-a rugat pe C.A.F. să-l lase în pace, acesta a continuat să înjure şi chiar a încercat să ia o sticlă de bere de pe masa la care stătea inculpatul. Partea vătămată, deranjată de gestul inculpatului de a nu-i da sticla de bere, l-a înjurat din nou pe acesta, iar inculpatul s-a ridicat de la masă şi i-a aplicat o lovitură puternică în zona feţei cu pumnul.

În urma acestei lovituri partea vătămată a căzut pe pardoseala barului şi s-a lovit în cădere de o bancă din bar. Apoi aceasta s-a ridicat şi a plecat acasă.

A doua zi partea vătămată s-a deplasat la serviciul urgenţă al S.J.S. şi a fost internată în perioada 22-24.04.2008 în secţia C. B.M.F. cu diagnosticul traumatism cranio-maxilo-facial prin agresiune; fractură mandibulară de corp lateral drept cu deplasare; osteită în linia de fractură; fractură subcondiliană joasă fără deplasare, stângă; hematom planşeu oral regiunea 45.

Potrivit certificatului medico-legal nr.I/a/412/29.04.2008 emis de S.J.M.L.S., leziunile traumatice descrise mai sus i-au fost cauzate părţii vătămate prin lovire cu corp contondent şi au necesitat pentru vindecare un nr. de 50-55 zile de îngrijiri medicale.

Starea de fapt reţinută de instanţă rezultă din declaraţiile părţilor, declaraţiile martorilor care au fost prezenţi în bar în timpul incidentului dintre părţi coroborate cu concluziile certificatului medico-legal.

În drept,  fapta inculpatului L.O.C. care, în noaptea de 21/22.04.2008 pe fondul unei altercaţii spontane avute cu numitul C.A.F. în barul SC M. SRL din satul N., jud. S. şi ca urmare a unei provocări din partea acestuia, l-a agresat fizic, aplicându-i o lovitură puternică cu pumnul în zona feţei, cauzându-i astfel o fractură de mandibulă şi alte leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 50-55 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală, prev. şi ped. de art. 181 alin.1 C.pen. cu aplicarea circumstanţei atenuante a provocării, prev. de art. 73 lit.b C.pen.

Pentru  infracţiunea  reţinută  în  sarcina  sa  instanţa  va aplica  inculpatului

pedeapsa de 5 luni închisoare, la individualizarea acestei pedepse avându-se în vedere, potrivit art.72 C.pen., gradul de pericol social concret al faptei, atitudinea inculpatului pe parcursul întregului proces penal (cu referire la prezentarea sa în faţa autorităţilor şi comportamentul sincer al acestuia), circumstanţele comiterii faptei, dar şi faptul că acesta are antecedente penale, din fişa de cazier judiciar rezultând că a mai fost condamnat anterior la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare cu privire la care însă a intervenit reabilitarea de drept, astfel că nu atrage starea de recidivă. De  asemenea, s-a  ţinut seama că  fapta a  fost săvârşită ca  urmare  a  unei provocări din partea persoanei vătămate, împrejurare ce constituie circumstanţa atenuantă prevăzută de art.73 lit.b C.pen., motiv pentru care pedeapsa a fost coborâtă sub minimul special prevăzut de lege, în acord cu dispoziţiile art.76 lit.e C.pen.

În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, instanţa apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de art.81 C.pen., astfel încât va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 5 luni, stabilit conform art.82 C.pen.

În conformitate cu prevederile art.359 C.pr.pen. instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 şi 84 C.pen., a căror nerespectare poate atrage revocarea suspendării condiţionate şi executarea pedepsei în regim de detenţie.

Alături de pedeapsa închisorii se vor aplica inculpatului, potrivit dispoziţiilor art.71 alin.2 şi 5 C.pen., pedepsele accesorii prevăzute de art.64 alin.1 lit.a  teza a-II-a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice) şi lit.b C.pen. (dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat), pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii urmând a fi suspendată şi executarea acestor pedepse accesorii.

Pe latură civilă instanţa constată că s-a constituit parte civilă în cauză partea vătămată C.A.F. cu suma de 6.000 lei, reprezentând atât daune materiale, cât şi daune morale, ulterior precizându-se de către partea civilă că această sumă reprezintă doar daune morale.

În baza art.14 şi 346 C.pr.pen. raportat la art.998 şi urm. C.civ., acţiunea civilă formulată de partea civilă C.A.F. este întemeiată în parte şi în consecinţă va fi obligat inculpatul la plata sumei de 1.500 lei către aceasta, reprezentând daune morale.

Instanţa apreciază ca justificată acordarea acestei sume faţă de repercusiunile pe care fapta inculpatului le-a avut asupra stării de sănătate a părţii civile şi faţă de suferinţa inerentă prin care aceasta a trecut, elocvent în acest sens fiind numărul mare de zile de îngrijiri medicale.

Suma de 1.500 lei acordată este rezonabilă şi suficientă pentru repararea prejudiciului moral cauzat părţii civile, la stabilirea acesteia fiind avute în vedere atât suferinţa părţii civile, cât şi culpa acesteia cu privire la faptă constând în provocarea inculpatului, precum şi necesitatea de a preîntâmpina  o îmbogăţire  fără just temei.

Tot  pe  latură  civilă  va  fi  admisă cererea formulată de partea civilă S.C.J.U.S. pentru plata sumei de 394,50 lei plus dobânda, reprezentând cheltuieli ocazionate de tratarea părţii civile C.A.F. internată la B.M.F., conform foii de observaţie nr.9922/22-24.04.2008.

În consecinţă, în temeiul art.313 din Legea nr.95/1006 inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor de spitalizare către partea civilă S.C.J.U.S.

Dată fiind culpa sa infracţională, în temeiul art.191 C.pr.pen. inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 500 lei (din care 200 lei reprezintă onorariu avocat oficiu), iar în baza art.193 C.pr.pen la plata cheltuielilor judiciare către partea civilă C.A.F. în sumă de 500 lei, reprezentând onorariu avocat.