Viol

Sentinţă penală 43 din 15.01.2008


JUDECĂTORIA BACĂU

SENTINŢA PENALĂ NR: 43/15.01.2008 Cod: 218

Infracţiuni de  viol şi tâlhărie, prev. de art. 197 al.1 şi art. 211 al.1,2 lit. b,c  Cp  cu aplic. art. 33 lit. a Cp  şi art. 37 lit. b Cp.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. ….. din 08.06.2007 înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău  ……,  s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului DP pentru săvârşirea infracţiunilor de:  viol şi tâlhărie, prev. de art. 197 al.1 şi art. 211 al.1,2 lit. b,c  Cp  cu aplic. art. 33 lit. a Cp  şi art. 37 lit. b Cp.

In fapt , prin actul de sesizare s-a reţinut că: la data de ….2007, prin violenţă şi ameninţare  a deposedat-o pe partea MA  de bunuri în valoare  de 300 lei  după care a întretinut raporturi sexuale cu aceasta  prin constrângere fizică şi morală .

 In cursul cercetării judecătoreşti  in conformitate cu dispozitiile at. 323 Cpp şi art. 69-74 Cp  a fost audiat inculpatul care  a arătat că partea vătămată  a fost de acord să întreţină relaţii sexuale şi să-I dea bunurile  fără să o ameninţe sau să o lovească.

Potrivit art. 326 Cpp  a fost audiată partea vătămată  care a declarat că se constituie  parte civilă  cu suma de 10.000 lei  daune morale  si 500 lei  daune materiale .

Instanţa a procedat la audierea martorilor : SG, MP  declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosar.

Analizând întregul material  probator administrat în cursul urmăriri penale  şi cercetări judecătoreşti  instanţa reţine următoarea situaţie de fapt :În nopatea de …..2007 , în jurul orelor 24:00 ,partea vătămată MA  domiciliată …. se întorcea acasă la volanul autoturismului  său  cu nr. BB_11_PSY. În timp ce încerca să-şi parcheze autoturismul  în apropierea bocului , s-a apropiat inculpatul care i-a cerut bani părtii vătămate  prin geamul întredeschis al portierei . Aceasta i-a răspuns că nu are bani , după care s-a îndreptat la intrarea în boc  cu scopul de a urca in apartamentul  unde locuieste.

În această împrejurare inculpatul a urmărit-o îndeaproape  pe patea vătămată , fortând uşa de la intrarea în scara bocului , prevăzută cu interfon , sub motivul că nu are unde dormi  si vrea să înopteze aici.  Deoarece partea vătămată s-a opus  a fost lovită de inculpat cu pumnzl în zona feţei  si apoi împinsă spre uşile de la lift. Aici sub ameninţarea cu un cutit , inculpatul i-a cerut ărtii vătămate telefonul mobil  care îl avea în  mână , fiind lovită din nou cu pumnul si amenintată cu moartea , apoi condusă cu forta in lift  unde au ijtrat împreună , punându-l în mişcare şi apoi blocându-l  prin deschideerea uşilor în timpul  ascensiunii.

În aceste conditii inculpatul i-a cerut părtii vătămate  să aibă raporturi sexuale cu aceasta  dar fiind refuzat a ovit-o din nou  si sub ameninţarea cu moartea , MA  a fost dezbrăcată de pantalonii şi lenjerie intimă  si obligată astfel  să aibă raport sexual.  Deoarece la acel moment se auzeau zgomote în scara bocului , inculpatul  a deblocat liftul  şi sub amenintarea cu un cutit a coborât cu partea vătămată la maşina acesteia din parcarea din faţa blocului , unde i-a cerut să-l  conducă pe un teren viran în zona ….. , unde părtile au continuat să aibă raporturi sexuale  până către dimineaţă  în jurul orelor 4:00.

După cele întâmplate în apropierea oraşului  inculpatul i-a cerut părtii vătămate să-l ducă la domiciliu ….. . Odată ajunşi în locul unde dorea inculpatul , acesta tot sub amenintare i-a cerut părtii vătămate  să-I înmâneze şi inelele pe care le purta  pe degete , în număr de două şi confectionate din argint. Între timp DP  şi-a însuşit fără drept , profitând de situatia constrângerii  morale a părtii vătămate , o sticlă de parfum  din torpedoul maşinii.

La despărtire inculpatul  a amenintat-o pe partea vătămată  să nu facă cunoscut organelor de politie  cele întâmplate că va suferi  un rău mai mare decât cel produs  până atunci.

Datorită stării de tulburarea în care s-a aflat partea vătămată , la care s-a adăgat şi starea de boală  în care se aflau părintii acesteia , MA a sesizat faptele comise de inculpat  după un interval de două zile  când DP  a fost identificate de lucrătorii  de poliţie  în zona domiciliului …. Cu acest prilej au fost găsite asupra inculpatului  bunurile însuşite pe nedrept si prin violenţă de la partea vătămată , respectiv: un telefon mobil marca : Nokia , restituit pe timpul urmăririi penale . de asemenea au fost recuperate si acele indele din argint  apartinând părtii vătămate si vândute  lui AD , fără ca aceasta să cunoască provenienţa.

Partea vătămată a suferit  pe timpul comiterii  faptelor  , leziuni care au necesitat  pentru vindecare  5-7 zile  de ingrijiri medicale.

Situaţia de fapt rezultă  din declaratiile părtii vătămate ( f.6-10,12-15 d.u.p, f. 47,49) coroborate cu procesul verbal de conducere în teren ( f. 16-17 d.u.p), planşa foto (f. 19-21 d.u.p ), declaraţiile martorilor , raportul de expertiză medico-legală ( f.11) din care rezultă că partea vătămată  prezinte multiple  tumefacţii  şi echimoze  ce s-au putut produce prin loviri  cu  corpuri /mijloace  contondente ,strângere cu mâna , necesitând 5-7 zile  îngrijiri medicale , leziunile putându-se produce  într-o agresiune sexuală  si declaratiile inculpatului care a recunoscut  că a intretinut raporturi  sexuale  cu partea vătămată.

Declaraţia inculpatului prin care acesta arată că  partea vătămată a fost de acord  să întretină relaţii sexuale  şi să-I dea  bunurile  nu poate fi reţinută  având în vedere că această declaraţie  nu se coroborează că celelate mijloace de probă.

In drept faptele inculpatului intrunesc  elementele  constitutive ale infractiunilor de viol şi tâlhărie, prev. de art. 197 al.1 şi art. 211 al.1,2 lit. b,c  Cp  cu aplic. art. 33 lit. a Cp  şi art. 37 lit. b Cp.

In tem. art. 345  Cpp  având în vedere că fapta există , constituie infractiune  si a fost săvârşită de către inculpat , instanţa urmează să dispună condamnarea acestuia.

La individualizarea  pedepsei  ce se va aplica inculpatului  instanţa va avea în vedere criteriile generale  de individualizare  prev. de art. 72 Cp  si anume :  gradul de pericol social al faptelor , împrejurările concrete în care au fost comise faptele  ,urmările produse sau care s-ar fi putut produce.

Instanta va avea în vedere circumstanţele personale  ale ale inculpatului  care este cunoscut cu antecedente penale  în stare de recidivă  postexecutorie prev. de art. 37 lit. b Cpp şi care nu a recunoscut săvârşirea faptelor , 

Constantând îndeplinite  conditiile prev. de art. 33 lit. a Cp  la aplicarea pedepsei rezultanta  instanţa va avea în vedere tratamentul sanctionator  propriu  concursului de infractiuni  prev. de art. 34 lit. b Cp.

In baza art. 71 alin. 2 Cp  va interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza II şi lit. b Cp  pe durata  executării pedepsei principale.

În baza art. 65  Cp va interzice  inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a şi b cp pe o durată de 2 ani  după executarea pedepsei principale.

În baza art. 350 Cpp  va mentine starea de arest preventiv a inculpatului.

În baza art. 88  Cp va deduce din durata pedepsei durata reţinerii  şi a arestării preventive de la …. la zi.

Sub aspectul laturii  civile  instanţa retine că partea vătămată  s-a constituit parte civilă  cu suma de 10.000 lei  dau8ne morale şi 500 lei daune materiale .

În cauză sunt îndeplinite conditiile  răspunderii  civile  delictuale  prev. de art. 998  şi urm. Cod civil  respectiv fapta ilicită ( prejudiciul material astfel  cum rezultă din înscrisurile ataşate  la fila 84-90 ) şi prejudiciul moral – suferinţa psihică  şi fizică , suferită de către patea vătămată  ca urmare a săvârşirii faptelor),  legătura de cauzalitate între faptă  şi prejudiciul produs  şi culpa inculpatului , astfel încât instanţa în baza art. 14 cpp şi art.346 cpp, art 998 şi urm. c.civ. va obliga inculpatul să plătească părţii civile MA suma de 10500 lei din care 10000 lei daune morale şi 500 lei daune materiale.

Văzând şi dispoziţiile  art. 189 şi  191 alin. 1 Cpp,………

1