Art.87 alin.1 oug.195/2002

Sentinţă penală 92 din 31.03.2009


Sentinta penala nr. 92

Art.87 alin.1 OUG.195/2002

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Bicaz nr. 341/P/2008 din 30.06.2008 înregistrat la Judecatoria Bicaz sub numarul 2027/188/2008 s-a pus în miscare actiunea penala si a fost trimis în judecata inculpatul R.V. pentru savârsirea infractiunii prevazuta de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut, în fapt, ca inculpatul la data de 25.06.2007 în jurul orelor 03.00-04.00, a condus autoturismul marca Renault Espace cu numar de înmatriculare 7811 CRX pe drumul public, în comuna Tasca, pe directia Bicaz-Chei-Bicaz, având o îmbibatie alcoolica mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

La retinerea situatie de fapt expuse au fost avute în vedere probele administrate în cursul urmaririi penale, respectiv: declaratia învinuitului (acesta recunoscând savârsirea faptelor retinute în sarcina sa prin actul de sesizare), declaratia martorilor PA si TP, procesul-verbal întocmit de organele de politie, buletin de examinare clinica însotitor al prelevarii probelor biologice în vederea determinarii gradului de intoxicatie etilica, raportul expertizei medico-legale privind recalcularea alcoolemiei, fisa de cazier judiciar.

Analizând probatoriul administrat în cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti, se retine urmatoarea situatie de fapt:

În ziua de 25 iunie 2007, în jurul orelor 03.00-04.00, inculpatul a condus autoturismul marca Renault Espace cu numar de înmatriculare 7811 CRX pe directia Bicaz-Chei-Bicaz si, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum, a pierdut controlul volanului, parasind carosabilul si intrând în coliziune cu autoturismul marca Opel Zafira, proiectându-l în gardul împrejmuitor al locuintei numitului T.P.. În urma accidentului s-a cauzat si vatamarea corporala a numitului P.I., acesta neformulând însa plângere penala  împotriva inculpatului pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala.

Cu ocazia cercetarii la fata locului a evenimentului rutier inculpatul a refuzat testarea cu aparatul etilotest, fiind condus la Spitalul Bicaz unde i s-au recoltat probe biologice. Potrivit buletinului de analiza toxicologica alcoolemie nr. 1089/2007 inculpatul avea o îmbibatie alcoolica de 2,00 g/l la proba 1, si 1,85 g/l a doua proba; conform concluziilor raportului de expertiza privind calculul retroactiv al alcoolemiei nr. 517/A/2007, la ora producerii evenimentului rutier alcoolemia inculpatului putea fi de aproximativ 2,40 g/l alcool pur în sânge.

În drept – fapta inculpatului, de a fi condus  la data de 25 iunie 2007, în jurul orelor 03.00-04.00, autoturismul marca Renault Espace cu numar de înmatriculare 7811 CRX pe drumul public, în comuna Tasca, pe directia Bicaz-Chei-Bicaz, având o îmbibatie alcoolica mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge – realizeaza elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002.

La individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata inculpatului pentru infractiunea savârsita la data de 24.06.2007 instanta va avea în vedere prevederile art. 72 Cod penal precum si datele ce tin de persoana acestuia.

Retinând, pe de o parte, ca infractiunea savârsita de inculpat prezinta un grad de pericol social relativ ridicat, având în vedere ca prin savârsirea acesteia s-a creat o stare de potential pericol pentru siguranta circulatiei rutiere materializata în producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale si victime, ca inculpatul are antecedente penale, iar, pe de alta parte, atitudinea sincera a acestuia care a recunoscut, regretând savârsirea faptei, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse a închisorii având un cuantum orientat spre minimul special prevazut de textul sanctionator va conduce la realizarea scopului preventiv si sanctionator al pedepsei.

În baza art. 71 alin. 2 Cod penal instanta va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza II-a si lit. b Cod penal pe durata executarii pedepsei aplicate acestuia prin prezenta sentinta.

Retinând ca inculpatul a avut o atitudine procesuala sincera instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei aplicate poate fi realizata si fara executarea sa efectiva. La fixarea modului de executare a pedepsei s-a tinut seama si de faptul ca inculpatul este  principalul sustinator financiar al familie sale compusa din cinci membri, din care trei copii minori.

În consecinta, în baza art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de încercare determinat conform dispozitiilor art. 82 Cod penal.

Potrivit dispozitiilor art. 71 alin. 5 din Codul penal va suspenda executarea pedepsei accesorii a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza II-a si lit. b Cod penal.

În baza art. 359 Cod procedura penala, instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare atrage revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

În baza art. 189 Cod procedura penala instanta urmeaza a dispune avansarea sumei reprezentând onorariul aparatorului desemnat din oficiu inculpatului, din fondurile Ministerului Justitiei.

Conform art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, având în vedere solutia adoptata în latura penala a cauzei, instanta va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în prezentul proces penal.