Vătămare corporală gravă, prev de art 182 alin 1 Cp.

Sentinţă penală 36 din 17.01.2013


Obiect: vătămare corporală gravă, prev de art 182 alin 1 Cp.

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău nr. 4748/P/2009 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului CF, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă, prev de art 182 alin 1 Cp.

In motivarea actului de sesizare se afirmă că în data de 20.05.2009 a exercitat asupra părţii vătămate AP violenţe , cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora au fost necesare un număr de 65-70 zile de îngrijiri medicale.

Pentru dovedirea situaţiei de fapt au fost propuse spre administrare următoarele mijloace de probă:

-plângerea şi delcaraţiile părţii vătămate AP,

-certificatemedico-legale nr 879/2009 şi 1168/2009,

-raport expertiză medico-legală nr 19150/2009,

-declaraţii martori

- declaraţii inculpat.

Inculpatul a negat săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată,

In apărare inculpatul a propus proba cu declaraţiile martorilor RN şi DI

I.SOLUŢIONAREA ACŢIUNII PENALE

Prin coroborarea probelor administrate, instanţa reţine că  între inculpatul CF şi partea vătămată PA, există relaţii de afinitate, însă cele două părţi se află în stare conflictuală de mai multă vreme. Pe fondul acesteia, la data de 29.05.2009 întâlnindu-se pe un izlaz din localitatea de domiciliu, între părţi a izbucnit o altercaţie verbală, ce a degenerat în conflict fizic, partea vătămată PA încercând să se apere de agresiunea inculpatului cu o furcă ce o avea asupra sa , în aceste condiţii inculpatul i-a răsucit părţii vătămate braţul drept şi a trântit-o la pământ.

În urma cestor lovituri, partea vătămată a suferit o luxaţie cap humeral drept şi fractură cominutivă 1/2 proximală humerus stâng, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 45-50 zile de îngrijiri medicale şi internarea sa în Spitalul Judeţean -Secţia Ortopedie în perioada 29.05-01-06-2009 ( certificat medico-legal nr 879/A din 01.06.2009 emis de SML Bacău). Partea vătămată a fost reexaminată de medici la data de 07.07.2009, constatându-se că leziunile suferite necesită pentru vindecare un număr de 65-70 zile de îngrijiri medicale cu incapacitate totală de muncă pe această perioadă( certificat medico-legal nr 1168/A/2009).

Declaraţia inculpatului prin care nu recunoaşte săvârşirea faptei necoroborată cu alte probe nu poate forma convingerea instanţei asupra existenţei altei situaţii de fapt decât cea care a fost reţinută şi expusă pe larg  mai sus.

Martorii RN şi DI. Propuşi de inculpat în apărarea sa, au precizat că au fost rugaţi de inculpat să declare că partea vătămată s-a autoaccidentat anterior conflictului, însă au refuzat.

La reţinerea situaţiei de fapt instanţa a avut în vedere următoarele mijloace de probă:

-plângerea şi delcaraţiile părţii vătămate PA,

-certificatemedico-legale nr 879/2009 şi 1168/2009,

-raport expertiză medico-legală nr 19150/2009,

-declaraţii martori

- declaraţii inculpat.

În drept, fapta inculpatului, întruneşte conţinutul constitutiv al infracţiunii de vătămare corporală gravă, prev de art 182 alin 1 Cp.

In temeiul art.345 C.p.p. având în vedere că fapta există, constituie infracţiune şi că a fost săvârsită de către inculpat, urmează a dispune condamnarea acestuia.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va ţine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispoziţiile părţii generale ale C.p., limitele de pedeapsă fixate în partea specială, gradul de pericol social al faptei săvârşite, persoana inculpatului şi imprejurările care atenueaza răspunderea penală prev de art 74 lit  a  Cp, respectiv  buna conduită anterioară.

Având în vedere că pedeapsa aplicată este mai mică de 3 ani, că inculpatul, nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, şi că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executare, instanţa constatând întrunite condiţiile prevăzute de art.81 C.p., urmează a dispune suspendarea condiţionată a executării acesteia, va stabili termenul de încercare pe durata prev.de art.82 C.p. şi va atrage atenţia inculpatului asupra prev.art.83 C.p.

In temeiul art.71 al.1,2 C.p.instanţa va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza II si b C.p.

In temeiul art.71 al.5 C.p.instanţa va suspenda executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II si b C.p. pe durata suspendării condiţionate a executarii pedepsei închisorii.

II.SOLUŢIONAREA ACŢIUNII CIVILE

Partea vătămată PA s-a constituit parte civilă şi a solicitat obligarea inculpatului la lata sumelor de 1000 lei cu titlu de daune materiale şi 20 000 Euro cu titlu de daune morale.

Pe timpul procesului penal a intervenit decesul părţii civile PA

Instanţa a dispus introducerea în cauză a moştenitorilor PT,PC,PV , primul în calitate de soţ supraveghetor şi ceilalţi doi în calitate de descendenţi.

În etapa cercetării judecătoreşti a intervenit decesul soţului  supravieţuitor al părţii civile respectiv PT

Pentru dovedirea pretenţiilor succesorii părţii civile PC şi PV  au propus ascultarea martorilor MI, MP şi SC.

Spitalul Judeţean s-a constituit parte civilă  şi a cerut instanţei obligarea inculpatului la plata sumei de 425,28 lei reprezentând preţul serviciilor medicale furnizate părţii vătămate PA pe durata spitalizării.

Examinând pretenţiile părţilor civile prin prisma probelor administrate, instanţa va reţine elementele de fapt şi împrejurările care vor fi expuse în continuare

Cu privire la acţiunea inculpatului ( fapta ilicită ) rezultatul socialmente periculos generator de prejudicii  în patrimoniul părţii civile PA legătura de cauzalitate între acţiunea inculpatului şi rezultatul generator de prejudicii  şi culpa acestuia , instanţa va avea în vedere aceeaşi situaţie de fapt aşa cum a fost expusă în mod detaliat la soluţionarea acţiunii penale.

Partea civilă PA a fost internată la Spitalul Judeţean în scopul vindecării vătămărilor suferite ca rezultat al săvârşirii infracţiunii.

Valoarea serviciilor medicale prestate de către unitatea sanitară.. a fost estimată la  425,28 lei .

Pentru restabilirea stării de sănătate  partea civilă PA a fost îngrijită ambulatoriu la domiciliu , efectuând cheltuieli suplimentare estimate la  valoarea de 3000 lei determinate de alimentaţie specială şi medicamente .

Partea civilă  pe timpul îngrijirilor medicale a efectuat cheltuieli suplimentare pentru plata altor persoane care să efectueze muncile gospodăreşti obişnuite .

Părţii civile  PA i-a  fost adusă atingere dreptului personal nepatrimonial, la integritatea fizică.

La reţinerea situaţiei de fapt , instanţa a avut în vedere probele reţinute la soluţionarea acţiunii penale şi declaraţiile martorului MI.

Potrivit art. 14 alin.1-3 din Codul de procedură penală, ,, acţiunea civilă are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului, precum şi a părţii responsabile civilmente, ea poate fi alăturată acţiunii penale în cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vătămate ca parte civilă, iar recuperarea pagubei se face potrivit dispoziţiilor legii civile”.

Prin art. 998 din Codul civil, care constituie temeiul răspunderii civile delictuale, se prevede că orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara şi potrivit art. 6 paragraful 1 din CEDO, orice persoană are dreptul la judecarea, în mod echitabil şi intr-un termen rezonabil, de către o instanţă care să hotărască nu numai cu privire la temeinicia acuzaţiei penale, ci şi asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor cu caracter civil.

Repararea prejudiciului moral este tot atât de legitimă ca şi repararea prejudiciului patrimonial, iar despăgubirile acordate părţii vătămate trebuie să constituie întotdeauna o justă şi integrală reparaţie a daunelor morale suferite şi pot fi stabilite după principiile dreptului civil, într-o sumă globală corectă şi fără exagerări.

Instanţa apreciază că la cuantificarea prejudiciului moral, criteriile de acordare a daunelor morale sunt subordonate condiţiei aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real şi efectiv produs părţii civile.

Importanţa valorilor lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familială şi socială, părţii civile,  impun  netăgăduit acordarea de daune morale, dar cuantumul ce se impune a fi  acordat trebuie să îl constituie o sumă rezonabilă şi echitabilă în raport de prejudiciul nepatrimonial efectiv suferit.

In temeiul art.14 C.p.p., art.346 C.p.p, art.998 C.civ , instanţa constatând îndeplinite in mod cumulativ condiţiile răspunderii civile delictuale subiective pentru fapta proprie respectiv fapta ilicită prezentată mai sus, raportul de cauzalitate între aceasta şi prejudiciul produs, existenţa prejudiciului şi culpa inculpatului, urmează a dispune obligarea acestuia la repararea pagubei produsă părţii civile PA  ca rezultat al săvârşirii infracţiunii.

Instanţa va cuantifica prejudiciul produs părţii civile PA  în echitate, sprijinându-şi convingerea pe criteriile duratei îngrijirilor medicale, felului şi gravităţii vătămărilor suferite, intensităţii suferinţelor fizice şi psihice, duratei şi amplitudinii diminuării capacităţii de muncă, cheltuielilor suplimentare efectuate începând cu data săvârşirii delictului şi până la însănătoşire.

La stabilirea valorii despăgubirilor cuvenite părţii civile Spitalul Judeţean

instanţa va avea în vedere contravaloarea serviciilor medicale acordate părţii vătămate pe durata spitalizarii.

In temeiul art.189 C.p.p. instanţa va dispune plata din fondurile M.J.

a onorariului pentru apărătorul desemnat din oficiu.

In temeiul art.191 al 1 C.p.p. instanţa constatând culpa procesuală a

inculpatului, urmează a dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.

In temeiul art.193 C.p.p. , va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare efectuate de către partea civilă,

1