Plangere contraventionala

Sentinţă civilă 194 din 13.01.2011


INSTANTA

Sub nr. X a fost inregistrata la instanta plangerea formulata de petentul minor R CS, asistat de reprezentanta sa legala, N L, impotriva procesului-verbal de constatarea contraventiei seria JO nr. X din 17.09.2010, incheiat de Inspectoratul de Jandarmi V.

In motivarea plangerii, petentul a aratat ca el nu a savarsit fapte care sa constituie un pericol public, ci doar a mers in parcul de langa Sala Sporturilor din B, unde a stat impreuna cu inca doi baieti si cu trei fete. Petentul arata ca nu s-a gandit ca un grup format din 3 baieti si 3 fete care se simteau bine impreuna , glumeau, ar putea constitui un pericol public care sa ii sperie pe batranii din zona

In dovedirea plangerii, petentul a depus la dosar procesul-verbal de  contraventie seria JO nr. X din 17.09.2010, incheiat de Inspectoratul de Jandarmi V, copie dupa cartea sa de identitate si dupa cartea de identitate a reprezentantului legal, de asemenea  a folosit proba cu martori.

Inspectoratul de Jandarmi V a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea plangerii deoarece, la data de 17.09.2010, ora 23,20, petentul a fost surprins in parcul de langa Sala Sporturilor din B impreuna cu inca 5 persoane, in timp ce consumau bauturi alcoolice si faceau zgomote ce au deranjat linistea locatarilor din blocurile invecinate.

Fiind investita, potrivit art. 34 alin. 1 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu verificarea legalitatii si temeiniciei procesului verbal instanta retine urmatoarele:

Sub aspectul legalitatii procesului-verbal, instanta retine ca potrivit art.17 din OG nr.2/2001, procesul verbal, sub sanctiunea nulitatii absolute trebuie sa cuprinda, intre altele,  fapta savarsita.

Indicarea faptei presupune, conform art.16 din OG nr.2/2001, descrierea faptei retinute, indicarea textului de lege care o incrimineaza si o sanctioneaza, felul sanctiunii, cuantumul acesteia.

Prin procesul-verbal de constatarea contraventiei seria JO nr. X din 17.09.2010, incheiat de Inspectoratul de Jandarmi V, petentul R CS a fost sanctionat cu amenda unica de 400 lei, pentru savarsirea uratoarelor contraventii:

-contraventia prev. de art. 2 pct. 2 din Legea nr. 61/1991, republicata;

-contraventia prev. de art. 2 pct.25 din Legea nr. 61/1991, republicata;

-contraventia prev. de art. 2 pct.28 din Legea nr. 61/1991, republicata.

In fapt, prin procesul-verbal de contraventie s-a retinut ca, la data de 17.09.2010, ora 23,20, petentul a fost surprins in parcul de langa Sala Sporturilor din B impreuna cu inca 5 persoane in timp ce consumau bauturi alcoolice si faceau zgomote ce au deranjat linistea locatarilor din blocurile invecinate.

Procesul-verbal de contraventie a fost semnat de catre petent, fara obiectiuni.

Prin declaratia data in instanta, martorul X, propus de petent, a aratat ca si el, martorul, a facut parte din grupul tinerilor aflati in parcul de langa Sala Sporturilor la data de 17.09.2010, ora 23, acolo ei au consumat o jumatate dintr-o sticla de bere iar un baiat din grup si- a prins o tigara, organele de jandarmerie amendandu-i pentru ca era o ora tarzie si vorbeau tare.

Martorul X, matusa petentului, a declarat ca acesta sufera de astm si este sub tratament de la varsta de 4-5 ani, iar din cauza acestei afectiuni nu are voie sa consume bauturi alcoolice.

In cauza sunt aplicabile prevederile art. 10 alin.1-2 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata, conform carora:

„(1) Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie.

(2) Cand contraventiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava sau, dupa caz, maximul general stabilit in prezenta ordonanta pentru prestarea unei activitati in folosul comunitatii”.

Articolul 11 alin. 3 din acelasi act normativ prevede ca „Pentru contraventiile savarsite de minorii care au implinit 14 ani minimul si maximul amenzii stabilite in actul normativ pentru fapta savarsita se reduc la jumatate”.

Potrivit art. 2 pct. 2 si art. 3 lit.c din Legea nr. 61/1991, republicata, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei, „constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, in scopul de a savarsi actiuni ilicite, contrare ordinii si linistii publice si normelor de convietuire sociala, precum si actele de incurajare sau sprijinire, sub orice forma, a unor astfel de grupuri de persoane, care incita la dezordine sociala”.

Potrivit art. 2 pct. 25 si art. 3 lit.e din aceeasi lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei „consumul de bauturi alcoolice in urmatoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane si terenuri sportive, institutii culturale, sali de spectacole, institutii sau unitati economice, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, sau alte locuri prevazute de lege (…)”.

Potrivit art. 2 pct.28 si art. 3 lit.b din aceeasi lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, „tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma”.

Asa cum s-a aratat mai sus, pentru toate cele trei contraventii retinute in sarcina petentului R CS, s-a aplicat o singura sanctiune, respectiv amenda de 400 lei, fara ca agentul constatator sa fi aplicat pentru fiecare contraventie cate o sanctiune, sanctiuni care apoi trebuiau cumulate.

Procedand astfel, agentul constatator nu a respectat prevederile art. 10 alin.1-2 din O.G. nr. 2/2001, mai sus aratate.

In conditiile aratate, instanta nu poate verifica daca sanctiunea amenzii a fost corect individualizata.

Pentru aceste considerente, plangerea formulata de petent este intemeiata, urmand sa fie admisa.

In consecinta, potrivit art. 34 alin.1 din O.G. nr. 2/2001, se va dispune anularea procesului-verbal de contraventie si exonerarea petentului de plata amenzii de 400 lei, aplicata acestuia.

Plangerea este scutita de taxa judiciara de timbru.

1

Domenii speta