Masuri obligatorii de tratament

Sentinţă penală 420 din 15.09.2011


I N S T A N T A

Sub nr. 4179/189/2010 din 10.08.2010 a fost inregistrata la instanta sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria B privind luarea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical fata de faptuitorul C I, fiul lui I si  G, nascut la data de 25.02.1968 in B, jud. V, CNP – 1680225370037, cetatean roman, domiciliat in  comuna Al.  V, jud. V.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele:

Prin Ordonanta din 04.04.2011, pronuntata de procuror in Dosar nr. 112/P/2010 al  Parchetului de pe langa Judecatoria B, s-a dispus:

- in baza art. 48 Cod penal, art. 249 alin. 1 Cod procedura penala, rap. la art. 11 pct. 1 lit. b Cod procedura penala, art. 10 lit. e Cod procedura penala scoaterea de sub urmarirea penala a invinuitului C I pentru infractiunii  de  port  fara drept a unui  cutit  - prev. de  art. 1 ind. 1 pct. 1  din Legea  61/1991.

 In fapt, s-a retinut ca in ziua 05.01.2010, orele 16.30, inculpatul C  I, aflandu-se  in magazinul apartinand  S.C. Coop – consum SRL, din  com.  Al. V, jud  V, a  lovit cu  un cutit, in  zona  pieptului, pe  numitul  I  C L, fara a-i  provoca taieturi.

Datorita modului spontan de comitere a faptelor, fara o motivatie sustinuta de realitate, cat si a comportamentului inexplicabil de care a dat dovada invinuitul  C I, a fost expertizat psihiatric, ocazie cu care prin Raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 89/PA din 12.07.2010 a Serviciului  Medico-Legal Judetean V, s-a constatat ca: numitul C  I, sufera de schizofrenie paranoida si ca a comis fapta de care este invinuit fara discernamant,  recomandandu-se  luarea  unei masuri de siguranta de tipul celor prevazute de art. 113 C.p..

Judecand cererea  procurorului privind luarea masurii de siguranta, instanta a respectat prevederile art. 429 alin. (1^1) Cod procedura penala, sens in care a dispus emiterea unei adrese de incunostintare catre faptuitor, in care a fost informat ca: “ La luarea masurii obligarii la tratament medical, persoana la care se refera masura are dreptul de a cere sa fie examinata si de un medic specialist desemnat de aceasta, ale carui concluzii sunt inaintate instantei de judecata, iar la data ramanerii definitive a hotararii, si directiei sanitare prevazute in alin. 1.”

Faptuitorul nu a formulat solicitari in sensul celor mai sus mentionate de textul de lege.

Conform art 113 Cod penal, masura de siguranta a obligarii la tratament medical se dispune de instanta: „Daca faptuitorul, din cauza unei boli ori a intoxicarii cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substante, prezinta pericol pentru societate, poate fi obligat a se prezenta in mod regulat la tratament medical pana la insanatosire.

Cand persoana fata de care s-a luat aceasta masura nu se prezinta regulat la tratament, se poate dispune internarea medicala.”

Fata de cele retinute mai sus instanta apreciaza ca sesizarea este legala si temeinica.

Instanta apreciaza ca prin fapta savarsita, in imprejurarile determinate de boala sa care ii afecteaza capacitatea de a discernamant, C  I, prezinta pericol pentru societate, existand un potential comportamental de a mai savarsi fapte antisociale, cel putin de natura celei cu privire la care a fost cercetat.

In consecinta, instanta apreciaza ca este nesesara pentru protejarea si  siguranta relatiilor sociale ca, in temeiul art. 112 lit. a si art. 113 Cod penal, sa se ia fata de faptuitorul C  I, masura de siguranta a obligarii la tratament medical, pana la insanatosire.

Starea de sanatate a bolnavului impune prezentare periodica obligatorie la tratament, pentru administrarea constanta a acestuia, raportat la starea sa  mentala, cu efect al asupra discernamantului, existand pericolul ca  prin lipsa tratamentului, acesta sa savarseasca noi fapte antisociale cu potential pericol asupra sanatatii si integritatii corporale a persoanelor si asupra bunurilor  asa cum au fost faptele  pentru care a fost cercetat  in cauza care a facut obiectul dosarului de cercetare 122/P/2010 al  Parchetului de pe langa Judecatoria B.

Va obliga pe C  I, sa se prezinte in mod regulat la tratament medical pana la insanatosire.

Va pune in vedere persoanei fata de care s-a luat masura obligarii la tratament medical,  faptuitorului  C  I, ca este obligat sa se prezinte de indata la unitatea sanitara la care urmeaza sa i se faca tratamentul, si-i  va atrage  atentia, ca in caz de nerespectare a masurii luate, se va dispune internarea medicala.

In temeiul art. 429 Cod procedura penala, se va comunica o copie de pe dispozitiv si o copie de pe Raportul de expertiza medico-legal psihiatrica  privind pe C  I, Directiei Sanitare Judetene V.

In temeiul art. 430 Cod procedura penala, unitatea sanitara la care va fi repartizat faptuitorul C I pentru efectuarea tratamentului medical va comunica instantei:

a) daca persoana obligata la tratament s-a prezentat pentru a urma tratamentul;

b) sustragerea de la efectuarea tratamentului dupa prezentare;

c) cand masura dispusa de instanta nu este sau nu mai este necesara, insa pentru inlaturarea starii de pericol pe care o prezinta persoana obligata la tratament este indicat un alt tratament;

d) daca pentru efectuarea tratamentului medical este necesara internarea medicala.

 In temeiul art. 192 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare  in suma de 300 lei vor ramane in sarcina statului din care suma de 100 lei reprezentand onorar  avocat din oficiu va  fi platita din fondurile Ministerului Justitiei 

2