Furt

Sentinţă penală 395 din 13.09.2011


La data de 19.07.2011 cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. X2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus trimiterea in judecata , in stare de arest , a inculpatilor : C L N pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,i alin.3 lit. h Cod pen. ; C B C pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,i alin.3 lit. h Cod pen; T A  pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,i alin.3 lit. h Cod pen; M J pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,i alin.3 lit. h Cod pen si M P M pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit.a,i alin.3 lit. h Cod pen.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatii , in baza unei intelegeri prealabile , au sustras in data de 25.06.2011 ,  cablul telefonic de pe o distanta de 162 m,  de pe raza satelor Gara B -  G ,  Com. B  , Jud. V, folosindu-se de un autoturism , un cleste „gura de lup” si panze de bomfaer.

Din probatoriul administrat in cauza la urmarirea penala, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

La data de 25.06.2011,  orele 1954, lucratorii Postului de Politie B, jud. V, au fost sesizati prin SNUAU- 112, despre faptul ca de pe traseul Romtelecom, Gara B-G se sustrage cablu telefonic.

Cu ocazia deplasarii la fata locului, au depistat in flagrant pe numitul C L-N, care se afla pe drumul comunal ce leaga D.J. 244 de satul G, cu autoturismul proprietate marca Dacia 1310 L, cu nr. de inmatriculare X.

Lucratorii de politie  au mai observat ca in apropiere, traseul aerian de cablu telefonic era sectionat, iar mai multe persoane fugeau pe camp, in directia satului Gara B.

Trecandu-se la urmarirea acestora, nu s-a reusit prinderea lor, fiind identificati ulterior in persoana inculpatilor T A, M J, C B C si M P M.

 In urma cecetarilor efectuate  s-a satbilit ca  inculpatii C L N, C B-C, T A, M J si M P M sunt prieteni si locuiesc in apropiere, unii de altii , in Mun. V.

In dupa amiaza zilei de 25.06.2011, acestia s-au intalnit in Municipiul V si l-a propunerea inc. M J, au luat hotararea de a merge si a sustrage cablu telefonic din zona Comunei B, jud. V.

Acestia si-au planificat activitatile infractionale ce urmau sa le execute si au stabilit sa transporte cablul sustras cu autoturismul la un centru de colectare a deseurilor, din Mun. V, iar suma de bani obtinuta, sa o imparta intre ei.

In baza hotararii infractionale comune, inculpatii s-au deplasat, cu autoturismul detinut si condus de inculpatul C L N, la locuinta inculpatului M J, de unde acesta a luat un  cleste tip „gura de lup”.

 Au alimentat autoturismul la statia Lukoil V si s-au deplasat la locul faptei, unde inculpatul M J a mers cu clestele la traseul de cablu si a sectionat partial cablul, pentru a vedea daca nu este alimentat cu curent electric.

 Constatand ca nu  este alimentat cu curent electric si ca pentru a sectiona cablul aveau nevoie de panze de bomfaier, au plecat cu totii in Mun. B, insa nu au mai gasit deschis la magazine de profil, motiv pentru care  au alimentat autoturismul la statia ”Mol” B, iar la propunerea inc. M J, s-au deplasat in comuna C, la o ruda a acestuia.

De la numitul M F, inc. M J a luat un bomfaier, iar de la magazinul S.C. Lukmarc SRL C au cumparat 3 panze de bomfaier.

Inculpatii s-au deplasat apoi, cu autoturismul, la locul faptei, unde conform planului anterior, inculpatul C L N a ramas la autoturism pentru a se asigura ca nu sunt prinsi si a-i anunta pe ceilalti inculpati , tinand legatura telefonic si asigurandu-le parasirea locului faptei.

Inculpatul T A si-a pus pe maini manusi din material textil si impreuna cu inculpatii  C B C, M J si M P M s-a deplasat la traseul de cablu, unde intr-o liziera de salcami, cu ajutorul clestelui, inc. M J si C B C-tin,  au taiat ancorele unui stalp de sustinere si prin impingere de catre toti, au reusit sa-l culce la pamant.

Cu ajutorul bomfaierului inc. M J si inc. M P M , au taiat cablul telefonic, pe o lungime de 162 m, apoi l-au sectionat in zece parti,  iar intre timp C B C-tin si T A l-au asezat in sase valuri si l-au depozitat in apropierea unei liziere de salcami.

In momentul in care transportau valurile de cablu spre autoturism, au fost surprinsi de organele de politie, motiv pentru care cei patru au fugit pe camp spre DE 581.

 Fiind urmariti de organele de politie, s-au despartit, iar in marginea DE 581, in camp, au abandonat bomfaerul si clestele, ajungand la domiciliu cu masini de ocazie.

Intrucat autoturismul nu mai pornea, inculpatul C L-N l-a contactat telefonic pe mecaNl auto Ciulei Romel, iar l-a sosirea autospecialei de politie, nu a mai reusit sa fuga, fiind oprit la fata locului si participand la cercetarea autoturismului si a locului comiterii faptei.

Cu ocazia examinarii criminalistice, in autoturism, s-au gasit  doua din cele trei panze de bomfaier si trei telefone mobile, respectiv:  Nokia 1110, apartinand inc. C B C-tin, functionabil,  Nokia 5200 a  inc. C L N cu acumulatorul descarcat si LG  a inc. T A cu acumulatorul defect, care au fost ridicate in vederea cercetarilor.

La controlul corporal efectuat de catre organele de politie, asupra inc.  C L N s-a gasit suma de 82 lei, care a fost ridicata in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.

Intrucit nu s-a reusit predarea lor catre partea vatamata si nici la CEC Banc sau Trezorerie, au fost restituiti inculpatului.

Cu ocazia  conducerii in teren efectuate cu inculpatul C B C-tin, au fost gasite in apropierea DE581, pe camp, bomfaerul si clestele, care au fost ridicate si examinate criminalistic.

Autoturismul Dacia 1310 de culore bej metalizat, cu nr. de inmatriculare X, cumparat in  luna februarie 2011 de inculpatul C L N, de la numitul A A, contra sumei de 1.300 lei, dar fara a perfecta actele de vanzare cumparare, fiind inmatriculata pe S.C. X, care a vandut-o la data de 30.03.2005, a fost transportat la Politia Mun. B.

Prin Ordonanata nr. 2764/P/2011 de luare a masurilor asiguratorii din data de 28.06.2011, s-a instituit masura asiguratorie, in vederea luarii masurii confiscarii speciale a autoturismului,  X, proprietatea inc. C L N, folosit la comitera faptei, conf. prev. art. 118 lit. b Cod penal.

Prejudiciul cauzat S.C. Romtelecom S.A. a fost  de  8275,21 lei lei.

Intrucat prin adresa nr. X/02/03/IS/1084, S.C. Romtelecom S.A. – Departament centru de operatiuni I -V,  a comunicat ca valoarea cablului recuperat est de 426,40 lei, motivat de faptul ca in urma sectionarii in zece bucati, cablul a devenit inutilizabil, avand valoare doar ca deseu, rezulta ca prejudiciul de recuperat este de 7848,80 lei. 

La data de 26.07.2011, inculpatii T A si C B C-tin au fost depistati la domiciliu, iar la data de 27.06.2011 au fost depistati la domiciliu si inculpatii M J si M P M, acestia sustragandu-se urmariii penale.

Inculpatii recunosc comiterea faptelor de care sunt inculpati si au aratat modul de savarsire, cu ocazia conducerii lor in teren.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: procesul -verbal de constatare a infractiunii flagrante, si plansele foto ; actele de  ridicare/predare a bunurilor inculpatilor, actele referitoare la masura asiguratorie, actele autoturismului detinut de inc. C L N, adresele privind prejudiciul produs partii civile,procesele - verbale de cercetare la fata locului si  plansele  foto ;adresa AFIS; procesele-verbale de examinare criminalistica si  plansele foto; procesul-verbal de control corporal; procesul-verbal de vizualizare inregistrari video; procesul-verbal de recunoastere din grup; declaratiile martorilor X ; procesele-verbale de conducere in teren/reconstituire, cu plansele foto; acte privind profilul socio-moral al inculpatilor coroborate cu declaratiile inculpatilor.

Fapta inculpatului C L N de a-i ajuta pe inculpatii: C B C, T A , M J si M P M de a sustrage in data de 25.06.2011, cablul telefonic de pe reteaua sat Gara B – G Com. B, prin punerea la dispozitie a autoturismului sau intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la furt calificat prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit. a,i si alin.3 lit.h Cod penal.

Faptele inculpatilor: C B C, T A , M J si M P M de a sustrage in data de 25.06.2011, cablul telefonic de pe reteaua sat Gara B – G Com. B, prin folosirea unui cleste „gura de lup” si a unui bomfaer,  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de  furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin.1 lit. a,i si alin.3 lit.h Cod penal.

In temeiul acestor texte de lege , instanta va aplica fiecarui inculpat cate o pedeapsa la individualizarea carora va retine disp. art. 52 si 72 Cod penal si art. 320 ind.1 Cod proc. pen.

 Inculpatii C L N si M J nu sunt cunoscuti cu antecedente penale , in schimb ceilalti inculpati au mai fost sanctionati administrativ cu mustrare sau amenda, pentru fapte similare.

Nu au ocupatie si provin din familii sarace , fara venituri , pregatirea scolara fiind , cu execeptia inculpatului C L N ( 10 clase), la un nivel redus ( 3, 4, 5,8 clase).

Au fost sinceri si au recunoscut savarsirea faptelor.

Retinand aceste aspecte si aplicand disp. art. 320 ind.1 alin.7 Cod proc. pen. , instanta se va orienta la dozarea cuantumului pedepselor, spre limita minima rezultata astfel.

Garavitatea faptelor savarsite de inculpati rezulta din modul cum au actionat inculpatii,  pregatirea prelabila  cu minutiozitate a savarsirii faptei si importanta deosebita a bunului sustras.

Aceste aspecte sunt de natura sa duca la concluzia ca scopul educativ al pedepselor aplicate inculpatilor nu pot fi atinse decat prin executarea acestora in regim de detentie.

Din aceste considerente , potrivit art. 350 Cod proc. pen. instanta va mentine starea de arest a inculpatilor.

In temeiul art. 88 Cod penal se va scade din cuantumul pedepselor aplicate inculpatilor,  perioada retinerii si arestarii preventive a acestora.

Partea  vatamata  S.C Romtelecom S.A  - Divizia Operatiuni Est – Departament pentru Operatiuni I-V s-a constituit parte civila cu suma de 7848,80 lei despagubiri civile , reprezentand contravaloarea  cablului sustras.

Cererea este dovedita si intemeiata.

 Stabilindu-se vinovatia inculpatilor si existenta raportului de cauzalitate dintre faptele acestora si urmarile lor, in baza art.14,346 Cod proc. pen. cu ref. la art. 998 si urm. Cod civil , instanta va obliga pe inculpati sa plateasca in solidar, partii civile S.C Romtelecom S.A  - Divizia Operatiuni Est – Departament pentru Operatiuni I-V, suma de 7848,80 lei despagubiri civile.

Potrivit art. 118  lit.b Cod penal, instanta va dispune confiscarea de la inculpatul M  J a 3 panze de bomfaer si un cleste „ gura de lup” aflate la Camera de Corpuri delicte din cadrul Judecatoriei B , iar  de la  inculpatul C L N  a unei perechi de manusi  aflata la Camera de Corpuri delicte a Politiei Mun. B.

In timpul urmaririi penale s-a luat masura asiguratorie a sechestrului asupra autoturismului inculpatului C L N , folosit la savarsirea faptelor in vederea confiscarii acestuia.

Din probele administrate ib cauza rezulta ca bunul era al inculpatului desi nu exista un act de vanzare cumparare in acest sens.

 Exista insa declaratia vanzatorului  A A care confirma vanzarea acestui bun catre inculpat.

 Fiind vorba de un bun mobil, potrivit legislatiei in vigoare, nu este obligatorie incheierea unui act de vanzare cumparare in forma autentica.

 Codul penal prevede la lit. b a art. 118,  ca pentru a putea fi confiscat , bunul trebuie sa fie al infractorului.

Instanta constata , fata de cele mai sus expuse ca bunul este al infractorului si ca se poate lua masura confiscarii acestia.

In consecinta , in temeiul art. 118 alin.1 lit.b Cod penal instanta va dispune confiscarea autoturismului marca Dacia 1310 L, culoare bej metal ( galben) cu nr. de inmatriculare X, an de fabricatie 1977 , nr. de identificare UUIRII7V2639570, serie motor 187378,  folosit la comiterea infractiunii de catre inculpatul C L N , aflat sub sechestru asigurator dispus prin Ordonanta procurorului nr. 2764/P/2011 din 28.06.2011,bun ramas in custodia Politiei Mun. B .

 Avand in vedere ca telefoanele care s-au gasit asupra inculpatilor nu au fost folosite la savarsirea faptelor, instanta va dispune restituirea catre inculpati a urmatoarelor bunuri: catre inc. C B C , un telefon marca Nokia 1110; catre inc. C L N , un telefon marca Nokia 5200 si catre inc. T A un telefon marca LG.

 In baza art.191 Cod proc. pen.instanta va obliga pe inculpati sa plateasca statului , cu titlu de cheltuieli judiciare, sumele avansate in cauza cu acest titlu in care se vor include si onorariile pentru avocat  din oficiu la u.p.  si la cercetarea judecatoreasca , sume ce vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V .

4

Domenii speta