Drepturile prevăzute de Legea 284/2010 privind acordarea ajutoarelor sau indemnizaţiilor prevăzute la ieşirea la pensie, la încetarea raporturilor de serviciu sau trecerea în rezervă nu pot fi acordate în anul 2011.
Potrivit art. 20 alin. 1 din Anexa VII la Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului plătit din fondurile publice, la trecerea în rezerva sau la încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie, poliţiştii au dreptul, pentru activitatea depusa, în funcţie de vechimea efectiva la un ajutor stabilit în raport de solda lunara neta, respectiv salariul de baza de încadrare net la data încetării activităţii. Dar, aceste dispoziţii legale se coroborează cu dispoziţiile art. 13 alin. 1 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea pe anul 2011 a personalului plătit din fondurile publice, unde se prevede ca în anul 2011, dispoziţiile legale privind acordarea ajutoarelor sau indemnizaţiilor prevăzute la ieşirea la pensie, la încetarea raporturilor de serviciu sau trecerea in rezerva, nu se aplica. Atâta timp cât pentru reclamant, încetarea raporturilor de serviciu a avut loc la data de 27.10.2011, prin pensionare, în acest an nu pot fi acordate drepturile cerute sub forma ajutorului financiar, fiind stabilita neplata ajutorului si nu suspendarea plaţii drepturilor cuvenite
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal - Decizia nr. 172/16 ianuarie 2013
Reclamantul G.P. a solicitat în contradictoriu cu pârâţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului S. obligarea la plata sumelor reprezentând ajutorul egal cu 15 solde, salarii ale funcţiei de baza, actualizate cu indicele de inflaţie.
În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că a avut calitatea de funcţionar public cu statut special, iar la trecerea in rezerva prin pensionare avea dreptul la 15 salarii ale funcţiei de baza, cu titlu de ajutor financiar, în temeiul prevederilor art. 20 al. 1 din Anexa VII din Legea nr. 284/2010 si art. 15 din Constituţie.
Secţia a II-a Civila,de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Sibiu prin sentinţa nr. 3385/ 2012 a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerul Administraţiei si Internelor si a respins acţiunea în contencios administrativ formulata in contradictoriu cu pârâţii.
Instanţa a reţinut că reclamantul solicita aplicarea dispoziţiilor art. 20 al. 1 din Anexa VII la Legea nr. 284/2010, dar la data adoptării legii, reclamantul nu mai era beneficiarul dreptului pentru plata ajutorului stabilit la ieşirea la pensie, dreptul la plata ajutorului fiind înlăturat in cursul anului 2011, datorita situaţiei de criza economica.
Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamantul, solicitând modificarea hotărârii si admiterea acţiunii in contencios administrativ. Prin motivele de recurs se arata ca la data pensionarii, acordarea ajutorului era un drept câştigat, in temeiul prevederilor din Legea nr. 285/2010, dreptul fiind stabilit printr-o norma imperativa. La data formulării acţiunii in contencios administrativ, dispoziţiile art. 20 al. 1 din anexa VII din Legea nr. 285/2010 erau in vigoare si aplicabile, potrivit art. 58 din Legea nr. 24/2000, fiind o suspendare temporara a dreptului solicitat.
Prin Decizia 172/2013 Curtea de Apel a respins recursul reclamantului, reţinând în esenţă următoarele:
Reclamantul a încetat raporturile de serviciu cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului S. prin pensionare, fiind emisa Decizia cu nr. 10535/27.10. 2011.
Potrivit prevederilor art. 20 al. 1 din Anexa VII la Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului plătit din fondurile publice, la trecerea în rezerva sau la încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie, poliţiştii au dreptul, pentru activitatea depusa, în funcţie de vechimea efectiva la un ajutor stabilit în raport de solda lunara neta, respectiv salariul de baza de încadrare net la data încetării activităţii. Dar, aceste dispoziţii legale se coroborează cu dispoziţiile art. 13 alin. 1 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea pe anul 2011 a personalului plătit din fondurile publice, unde se prevede ca în anul 2011, dispoziţiile legale privind acordarea ajutoarelor sau indemnizaţiilor prevăzute la ieşirea la pensie, la încetarea raporturilor de serviciu sau trecerea in rezerva, nu se aplica.
Interpretarea acestor dispoziţii legale se realizează potrivit principiului tempus regit actum, potrivi căruia norma de drept se aplica raporturilor juridice la momentul la care acestea au luat fiinţă. Pentru reclamant, încetarea raporturilor de serviciu a avut loc la data de 27.10.2011, prin pensionare, astfel ca în acest an nu au fost acordate drepturile sub forma ajutorului financiar, fiind stabilita neplata ajutorului si nu suspendarea plaţii drepturilor cuvenite. Dispoziţia legala se aplica la data naşterii raportului juridic si nu la data formulării acţiunii in contencios administrativ, astfel cum in mod nelegal a înţeles reclamantul sa extindă aplicarea dispoziţiilor legale.
În cauza nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 24/2000, deoarece prin scoaterea de la aplicare a legii nu s-a realizat o completare a legii, nefiind o suspendare a prevederilor legale enunţate anterior .
În consecinţa, fata de aceste considerente, sentinţa pronunţata de prima instanţa de fond a fost menţinută ca fiind temeinica si legala, iar recursul declarat de reclamant a fost respins ca nefondat.
Curtea de Apel Oradea
Recurs. Interpretarea perioadei de 3 luni pentru care angajatorii prevăzuți de lege beneficiază de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut
Tribunalul Bistrița Năsăud
În raport de împrejurarea că nu există dispoziţii legale care să individualizeze conţinutul concret al drepturilor pretinse, tribunalul stabileşte că nu are competenţa de a crea norme prin care să stabilească procentul din salariul de bază al dreptu...
Curtea de Apel Târgu Mureș
Dispoziţia Primarului , de acordare a sporului de dispozitiv funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul propriu. Nelegalitate.
Curtea de Apel Galați
Contracte de muncă cu normă parţială suspendate. Acordarea indemnizaţiei prevăzute de OUG 30/2020
Curtea de Apel București
Îndemnizaţia de dispozitiv nu se acordă personalului din administraţia publică locală