Dreptul de a obţine repararea pagubei cauzate unei persoane fizice sau juridice prin faptul emiterii unui act administrativ nelegal. Condiţii cerute pentru recunoaşterea dreptului de a obţine despăgubiri în cazul unei persoane fizice care se revendică a fi succesorul legal al unei societăţi comerciale, după ce aceasta şi-a încetat existenţa, prin dispunerea de către judecătorul sindic a radierii ei din registrul comerţului, în urma închiderii procedurii insolvenţei
Persoana care a avut statut de asociat unic, într-o societate comercială cu răspundere limitată, nu are dreptul şi nici calitatea procesuală necesară pentru a cere instanţei competente să oblige autoritatea publică care, în mod abuziv, şi-a însuşit un imobil, ce făcea parte din patrimoniul acelei societăţi, atât timp cât, în urma finalizării procedurii lichidării judiciare a persoanei juridice, nu s-a decis, de către creditorii sociali ai acesteia sau de către judecătorul sindic, ca acel bun să fie transmis, după acoperirea tuturor obligaţiilor sociale, către asociatul unic, lipsa unui titlu valabil asupra bunului împiedicându-l pe acesta să obţină despăgubiri de la emitentul actului administrativ, chiar dacă această solicitare apare ca rezultat al acţiunii în anularea actului nelegal, acţiune pe care cel în cauza a promovat-o, după ce persoana juridică, titulară a dreptului, a fost radiată din registrul comerţului.
Temei de drept: Legea nr. 544/2004; Legea nr. 85/2006 art. 131, 132, 134.
Decizia nr. 846/09.04.2012
Tribunalul București
Obligaţie de a face
Tribunalul Iași
Contencios administrativ. Anulare proces verbal de contravenţie.
Tribunalul Călărași
Anulare act administrativ. Inaplicabilitatea dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 188/1999
Curtea de Apel Alba Iulia
Funcţionarii publici din administraţia publică locală. Suplimente salariale la nivelul funcţiilor publice teritoriale. Nelegalitatea acordării în anul 2010.
Judecătoria Târgu Mureș
Civil - anulare act - anulare ordin prefect