Vatamare corporala

Sentinţă penală 570 din 11.12.2012


INSTANTA

Asupra cauzei de fata

La datade 13.06.2012 cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. X/2012 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscarea actiunii penale si trimiterea in judectaa a inculpatului P M , pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava prev. de art. 182 alin.2 Cod penal cu aplic. art. 37 lit.b Cod penal, impotriva partii vatamate B I.

Se retine in actul de sesizare al instantei ca inculpatul P M l-a lovit in data de 17.09.2011 pe partea vatamata B I cu o piatra inzona arcadei drepte , provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 zile ingrijiri medicale , dar urmare a traumatismuluiprodus , vatamatul a ramas cu infirmitate fizica permanenta prin pierderea acuitatii vizuale la ochiul drept.

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

Pe data de 17.09.2011 , in jurul orelor 07.00 , B I A ( fiul partii vatamate B I ), impreuna cu un vecin pe nume C C s-au deplasat cu o caruta la moara din curtea lui T P situata in satul Csi aflata la cca. 100-150 m. de locuinta inculpatului P M .

La moara a venit si inculpatul , care a incercat sa-l loveasca pe B I A , dar a intervenit numitul C C impiedicandu-l sa-si continuie activitatea.

Mai tarziu s-a deplasatla moara si partea vatamata , dar in momentul in care a trecut de poarta inculpatului s-a intalnit cu acesta .

Inculpatul i-a reprosat vatamatului ca fiul lui are o datorie catre el , manifestandu-se agresiv fata de acesta, fapt observat de B I A si carel-a determinat sa mearga in fuga la fata locului , urmat fiind de C C.

Vazand aceasta situatie , inculpatul s-a retras catre poarta sasi a luat o piatra de jos pe care a aruncat-o catre partea vatamata .

Piatra l-a lovit pe vatamat in arcada dreapta a ochilor , iar in urma loviturii acesta a cazut la pamant.

Inculpatul s-a retras in curtea sa.

Vatamatul a fost internat in aceeasi zi la Sectia oftalmologie a Spitalului Municipal de Urgente „ Elena Beldiman” B .

Potrivit certificatului medico-legal nr. 54/04.10.2011 al Cabinetului Medico-legal B , vatamatul a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 40-50 zile ingrijiri medicale, cu drept de reexaminare.

Serviciul Medico- Legal Judetean V a concluzionat prin Certificatul medico-legal nr. 85/24.02.2012 ca partea vatamata prezinta leziuni traumatice de tipul nevritei opticeposttraumatice complicate in evolutie cu atrofie partiala , plaga contuza , edem periorbital , excoriatie si achimoza la momentul examinarii prezentand cicatrice si atrofie tatala de nervoptic ochi drept. Leziunile produse prin lovire cu mijloace contondente , cusi deobiecte contondente dateaza din ziua de 17.09.2011 , necesitand 50-55 zile ingrijiri medicale.de la data producerii leziunilor.

Urmare a traumatismului , vatamatul ramane cu infirmitate fizica permanenta, prin pierderea acuitatii vizuale,ochi drept.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: procesul verbal de cercetare la fata locului , declaratiile martorilor audiati in cauza , actele medicale mentionate , declaratiile partii vatamate , coroborate cu declaratiile inculpatului.

Fapta inculpatului P M, carein data de 17.09.2011,l-a lovit pe partea vatamata B I cu o piatra inzona arcadei drepte , provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 zile ingrijiri medicale , dar urmare a traumatismuluiprodus , vatamatul a ramas cu infirmitate fizica permanenta prin pierderea acuitatii vizuale la ochiul drept, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava prev. de art . 182 alin.2 Cod penal.

In temeiul acestui text de lege , instanta urmeaza sa aplice inculpatului o pedeapsa la individualizarea careia sa retina disp. art. 52 si 72 Cod penal.

Inculpatul are o pregatire scolara redusa ( 2 clase ), este agricultor si traieste in concubinaj , faptacomisafiind savarsita in stare de recidiva postexecutorie, motivat de faptul caprin S.P. nr. X/20.11.2006 a Judec. M a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani inchisoare cu aplicarea art. 81 Cod penal , fiind arestat pe data de27.09.2006 si liberat conditionatpe data de 05.12.2006,cu un rest de executat de 1026 zile inchisoare.

Coroborand data savarsirii faptei cu data cand se considera excutata pedeapsa , rezulta ca inculpatul a comis fapta dedusa judecatii in stare de recidiva postexecutorie.

Inculpatul a fost judecat in lipsa deoarece atat la urmarirea penala cat si in timpul cercetarii judecatoresti a lipsit de la domiciliul plecand intr-o alta locatie fara insa a aduce la cunostinta autoritatilor unde se afla.

A beneficiat de aparare calificata, din oficiu.

Potrivit art. 182 alin. 1, 2 Cod penal :” Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Daca fapta a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 10 ani.”

Fata de imprejurarile concrete in care s-a savarsit fapta , nivelul de instructie si de cultura ale inculpatului , instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei pedepse cu inchisoare , cuantumul acesteia fiind orientat spre minimul special prev. de lege.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si art. 64 lit.a teza II si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.

ParteavatamataB I s-a constituit parte civila in cursul urmaririi pnale solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 10.000 lei .

In cursul cercetarii judecatoresti, aceasta s-a prezentat in instanta si a precizat ca renunta la pretentiile sale civile.

Potrivit art. 14, 346 Cod proc. pen. cu ref. la art. 246 Cod proc. civ. , instanta va lua act ca partea civila B I, renunta la solutionarea actiunii civile formulata impotriva inculpatului la urmarirea penala.

In temeiul art. 14, 346 Cod proc. pen. cu ref. la ar. 3131 din Legea nr.95/2006 republic. instanta va obliga pe inculpat sa plateasca partii civile Spitalul Municipal de Urgenta „ Elena Beldiman” B suma de 504, 436 lei cheltuieli de spitalizare a partii vatamate, iar partii civile Serviciul de Ambulanta Judetean V, suma de 556, 80lei cheltuieli de transport de la C – Falciu la Spitalul Municipal de Urgenta „ Elena Beldiman” B,a partii vatamate.

In baza art. 191 Cod proc. pen. vaobligape inculpat sa plateasca statului cheltuielile judiciare avansate in cauzadin care suma de 200 lei onorar asistenta juridica din oficiu la cercetarea judecatoreasca ,va fi virata din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V.

3

Domenii speta