Potrivit prevederilor art. 90 din Legea 31/1990 republicată, acţiunile în anularea hotărârilor aga se judecă în camera de consiliu, aceasta fiind o regula derogatorie de la regula generala prevăzută de art. 121 Cod de procedură civilă potrivit căreia...

Decizie 235/R din 13.03.2008


Potrivit prevederilor art. 90 din Legea 31/1990 republicată, acţiunile în anularea hotărârilor AGA se judecă în camera de consiliu, aceasta fiind o regula derogatorie de la regula generala prevăzută de art. 121 Cod de procedură civilă potrivit căreia şedinţele de judecată sunt publice.

Întrucât textul art. 91 din Legea 31/1990 republicată nu mai reia excepţia prevăzută expres la art. 90, suspendarea executării hotărârilor ce se cer a fi anulate, prin voinţa legiuitorului, se judecă potrivit regulii generale. În lipsa unei dispoziţii exprese şi sub aspectul soluţionării cererii de suspendare, nu se poate extinde efectul excepţiei.

Prin ordonanţa nr. 89/C/08..08.2007 pronunţată de Tribunalul Comercial în dosarul nr. 1277/1371/2007, s-a admis cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de C.G. în contradictoriu SC. Junona SRL şi s-a dispus suspendarea efectelor hotărârilor Adunării Generale Extraordinare a Asociaţilor SC. Junona SRL dar şi a Adunării Generale Ordinare din 27.07.2007 până la judecarea irevocabile a acţiunii în anularea hotărârilor de mai sus, a stabilit în sarcina reclamantului obligaţia de a consemna la CEC o cauţiune de 2000 lei la dispoziţia Tribunalului Comercial.

 Prin decizia nr. 915/R/04.10.2007 pronunţată de Curtea de Apel Târgu-Mureş în dosarul nr. 1277/1371/2007, s-a admis recursul formulat de SC. Junona SRL, s-a casat ordonanţa de mai sus şi s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare aceleaşi instanţe pentru verificarea condiţiilor de admisibilitate prevăzute de art. 581 C. pr. civ.

 În rejudecare, prin sentinţa nr. 1/C/16.01.2008, Tribunalul Comercial a admis cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de C.G. în contradictoriu SC. Junona SRL şi s-a dispus suspendarea efectelor Hotărârilor Adunării Generale Extraordinare a Asociaţilor SC. Junona SRL dar şi a Adunării Generale Ordinare nr. 1 şi 2 din 27.07.2007 până la judecarea irevocabile a acţiunii în anularea hotărârilor de mai sus.

 În motivare s-a arătat că sunt îndeplinite condiţiile impuse de art. 581 Cod procedură civilă,  privind admisibilitatea cererii de ordonanţă preşedinţială, respectiv, urgenţa, vremelnicia măsurii şi neprejudicierea fondului.

 Împotriva sentinţei au formulat recurs C.G. şi SC. Junona SRL.

 C.G. nu şi-a motivat în vreun fel cererea sa de recurs, iar în motivarea recursului său, SC. Junona SRL arată că, în condiţiile în care mandatarul asociatului C.G. a votat favorabil pentru unul din punctele de pe ordinea de zi, acesta nu mai poate critica hotărârea sub acest aspect. Pe de altă parte, prin sentinţa nr. 130/C/15.11.2007 s-a respins cererea de anulare a hotărârilor.

 Examinând recursurile prin prisma motivelor invocate dar şi din oficiu în raport de dispoziţiile art. 3041 Cod procedură civilă , Curtea a constatat:

 Cu privire la recursul declarat de C.G., potrivit art. 302 Cod procedură civilă, cererea de recurs trebuie, în mod obligatoriu, să cuprindă motivele de fapt şi de drept pe care se sprijină.

 Art. 303 prevede termenul în care trebuie depuse motivele de recurs, respectiv, fie prin cererea de recurs, fie în interiorul termenului de recurs, acesta socotindu-se de la data comunicării hotărârii ce se atacă.

Pe cale de consecinţă, neîndeplinirea cerinţelor prevăzute de dispoziţiile legale relative la motivarea în fapt  a cererii de recurs determină instanţa să constate nulitatea cererii de recurs nemotivată.

 Cât priveşte recursul formulat de SC. Junona SRL, acesta este fondat însă pentru alte considerente decât cele invocate de către recurentă.

 Astfel, conform art. 121 Cod procedură civilă, „şedinţele de judecată sunt publice, afară de cazul când legea dispune altfel”. Potrivit art. 90 din Legea nr. 31/1990, se derogă de la regula generală de mai sus, arătându-se că acţiunile în anularea hotărârilor AGA se judecă în camera de consiliu. În art. 91 din acelaşi act normativ care reglementează posibilitatea instanţei de a dispune suspendarea executării acestor hotărârii, legiuitorul nu a înţeles să reia această excepţie de la regula generală prevăzută de art. 121 C. pr. civ., ceea ce duce la concluzia că şedinţele de judecată în care se soluţionează cererile de suspendare a executării hotărârilor AGA sunt publice.

 În speţă, sentinţa recurată s-a judecat în Camera de Consiliu, contrar dispoziţiilor art. 121 Cod procedură civilă coroborat cu dispoziţiile art. 91 din Legea nr. 31/1990, ceea ce face ca aceasta să fie lovită de nulitate.

 Aşa fiind, în baza art. 304 pct. 5 Cod procedură civilă  raportat la art. 312 Cod procedură civilă, Curtea a admis recursul declarat de Sc. Junona SRL, a casat sentinţa atacată şi a dispus rejudecarea acesteia de către Tribunalul Comercial cu respectarea dispoziţiilor legale imperative privind judecarea cauzei în şedinţă publică.

 Văzând şi dispoziţiile art. 274 Cod procedură civilă.